2. Gyurka és Péter comes nemzetsége.

Full text search

2. Gyurka és Péter comes nemzetsége.
Gyurka comes nb. (de genere Gurka comitis) Péter fia Altoman 1250-ben kitüntette magát az osztrákok elleni harczokban Waltersdorf és Kirchschlag előtt, minek elismeréseül Béla királytól 1252 április 22-ikén a Pestmegyében feküdt Oszlárban három ekealját kapott.*
Wenzel, VII. k. 338–339. ll. Az okirat érdekes onomastikai adatot is tartalmaz, szomszédja t. i. Yllw fia János. Már most bizonyos, hogy e személynév, Yllw, a pestmegyei Üllő helynévvel azonos és hogy e helység valamely Yllw nevü urától vette nevét. Ebben az Yllw = Üllő-ben nézetem szerint az Illés (=Eliás) név egyik variacióját láthatjuk.
István ifj. király 1268-ban Tombold fia Benedek nevü nádorát azzal bizta meg, hogy a pestmegyei birtokok ügyeit megvizsgálja és a jogtalanul elfoglaltakról jelentést tegyen, mire a nádor egyebek között azt is jelentette, hogy Oszlár a Péteri Kristóf és Péter családjának úgy örökölt mint adományos és vásárolt birtokát képzi ugyan, de jelenleg a király nővérének, Margit asszonynak kezén van, miért is a királynak további intézkedését várja.*
U. ott, VIII. k. 276. l.; az okiratnak nincsen keltezése; de mivel Benedek csak 1268-ban volt nádor (Wenzel tévesen mondja «praelatus» palatinus helyett), csakis ezen évre teendő.
Mi volt az intézkedés, nem tudjuk. De 1274-ben azon peres ügyet, melyet «Petrwxy» Kristóf és rokona Péter saját úgy mint nemzetségük nevében a margitszigeti apáczák ellen Oszlár miatt inditottak vala és melyben az apáczákat István nevü tiszttartójuk képviselte, május 8-ikára halasztották, mely napon a királynak kellene itéletet hozni; azonban, még ugyanazon évben tanusitja a váczi káptalan, hogy Kristóf mester és rokonai: a) Péter, b) Altoman fiai István és Sándor a margitszigeti apáczákkal, kiket Gyömrői István nevü tisztartójuk képvisel, Oszlár nevü peres földbirtokra nézve egyezségre lépnek.
Kristóf és rokonai pedig «de genere Petri» való nemesek.*
Wenzel, IV. k. 46. l. XII. k. 676, az utóbbi nincsen keltezve, de az előbbiből kitünik, hogy 1274-re esik; hogy a «Petrwxy» nem más, mint Péteri, elég világos.
110Ezekből czáfolhatlanul kitünik, hogy a Gyurka comes nemzetségéből származók a Péter nembeliekkel azonosok, – hogy Pestmegyében és pedig Oszláron és Péterin birtokoltak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me