Rövidke viszonválasz «Az örökös főrendiség eredete Magyarországon» czimű munka birálójának válaszára.

Full text search

Rövidke viszonválasz «Az örökös főrendiség eredete Magyarországon» czimű munka birálójának válaszára.
Rútul visszaélnék a Turul tekintetes szerkesztőségének, mely oly nyájas előzékenységgel adott helyet alkotmánytörténeti vitánknak, szives türelmével, ha, miként a multkor, ujra szép sorjában megvizsgálnám s megvilágitanám a t. biráló úr állitásait. Lemondhatok erről annyival inkább, minthogy a t. biráló úr multkori észrevételeim közül mindössze egyetlen egynek a megerőtlenitését kisérelte meg. Beérem tehát azzal, hogy kimutassam az ezen az egy ponton, «nagyon szembeötlő» kérdésben ellenem felhozottak tarthatatlanságát.
Megczáfolandó azt a tételemet: hogy volt egy állandóan a király oldala mellett működő tanács, t. i. az a tulajdonképeni tanács, a mely kapcsolatos a királyi törvényszékkel, a t. biráló úr kiigazitja, kiegésziti a vidéki biráskodással foglalkozó törvényszéki tagok 152megállapitottam sorát, «éppen Hajnik perjoga alapján», melyet idéztem volt. Figyelmeztet elsőben arra, hogy «az erdélyi vajda s a bánok is a kuria birótársai sorába tartoznak», pedig ők egyszersmind az egyes vidéki törvényszékek elnökei. Ez tökéletesen igaz; csakhogy nem tartozik a szóban forgó kérdésre. Nem vette észre a t. biráló úr, hogy én Hajnik művét (68. l.) idézve, a tárnokmestert zárójelek közé szurtam? Nem kereste ennek okát s czélját? Tettem ezt azért, mert a tárnokmester sem tagja a királyi törvényszéknek. A királyi törvényszék vagy curia (sedes, később tabula regia iudiciaria), az ország rendes birósága – köztudomású dolog – áll a nádorból, az országbiróból, a királyi különös, majd személyes jelenlét képviselőiből, mint elnökökből, áll ezek helyetteseiből és itélőmestereiből s áll végül a rendes birótársakból, az idővel ú. n. esküdt elnökökből, kiknek tiszte, talán sikerült bebizonyítanom (munkám 40. l. 12. jegyz.), még a XIV. sz. folyamán fejlődik állandóbb megbizatássá, hivatallá. A királyi törvényszék e rendes tagjain kivül (a kiknek nemcsak joguk de szoros kötelességük is volt, hogy megjelenjenek) találkozunk rendkivüli birótársakkal is, kik midőn éppen az udvarban tartózkodnak s úgy tetszik, olykor részt vesznek a törvényszék üléseiben. Itéletlevelek s fontosabb perfolyta határozatok a többnyire gyüjtőnévvel jelölt rendes birótársak («regni nobiles») mellett minduntalan emlitenek kisebb-nagyobb számu ilyen «külső» birótársakat: egyházi s világi – és nem csupán köztisztségeket viselő – főurakat (munkám 119., 124–125. ll.). Ugy a tárnokmester (v. ö. még Hajnik id. m. 46. l.), miként a vajda s a bánok csak ilyen rendkivüli, alkalom adtán szereplő birótársak (u. ott. 55. l.) csupán annyiban előkelőbbek egyébb alkalmi itélőtársaknál, hagy nekik (nem azonban a macsói és a szörényi bánnak) a XV. század vége óta maga a törvény biztositotta a megjelenés jogát (1486: LXVIII. 1492: XLII. t.-cz. 4. §.)*
Kötelesek megjelenni, ha meghivatnak: «nisi vocati intrare non ..... tenentur» (3. §.) Mondanom sem kell, hogy e betoldás egyik jelensége annak a mindenre kiterjeszkedő, óvatos, naiv körülményességnek, a mely jellemzi a középkori oklevélstilust. Bárki, nem is csak főtisztviselő, tartozott megjelenni a törvényszéken, ha oda meghivták.
Hogy másodszor «az összes udvari főtisztek többnyire főispáni méltóságot» s tehát a vidéken birói tisztet viseltek, szintén közömbös lehet előttünk. Sem én, sem más nem állitotta, hogy a rendes, esküdt ülnökök az udvari főtisztek közül kerültek ki; ellenkezőleg, én utóbbiakat éppen «külső», esetről-esetre részt vevő birótársak s tanácsosok gyanánt jelöltem meg több helyütt (50., 53. és 119. ll.). És aligha kétséges többé (119–124. ll.), hogy a «praelati et barones nobiscum iudicare debentes,» kiknek távolléte sürün szolgál perhalasztás okául, sőt egy izben másfél esztendeig megakasztja a curiában való biráskodást, nem a tágabb tanács a maga egészében, hanem a királyi törvényszéknek az nehány főrangu rendes ülnöke, kiknek kirendelését az 1397-iki végzemény parancsolta meg először. Én ismételhetem tehát joggal azt, a mit erre «a nagyon szembeötlő» kérdésre nézve könyvemben és multkor (és a megelőző bekezdés elején) mondottam.
Végezetül hadd legyen nekem is szabad egyet kiragadnom t. vitázó felem állitásai közül. A biráló úr ellenem forditotta Hajnik Egyetemes európai jogtörténetének a két tanácsról szóló helyét. Az ide vonatkozó részlet teljes, szószerinti szövege igy hangzik: «… a szükebb értelemben vett tanács (consilium regis) megkülönböztetendő azon tágabb királyi tanácstól (consilium prćlatorum et baronum), melyet kiválóan fontos ügyek eldöntése czéljából, de leginkább országgyülés alkalmával gyüjtött a király maga köré és mely az öszszes előkelő elemet magába foglalta. Annak tagjai a király bizalmából fogtak ott helyet és csak korszakunk vége felé követelték meg, hogy a király a nemesség mind a három rendjéből válogassa meg azokat» (239. l.). Vagyis a tulajdonképpeni s nem, mint a tisztelt biráló úr állitja, a tágabb tanácsról mondja Hajnik azt, hogy «tagjai a király bizalmából fogtak ott helyet» (verb. «annak»); nem is érthető másra a három rend képviseltetéséről szóló következő mondat, a mely a tulajdonképpeni tanácsnak sokat emlegetett Jagellókori alkotmányjogi fejlődését kivánja jelezni (miről lásd részletesen munkám 43–63. lapjait.) A tágabb tanácsról kifejezetten azt tanitja Hajnik (ellentétben székfoglalójának korábbi restringáló felfogásával), hogy «magába foglalta az összes előkelő elemet.» Ugyanarra az egy tanácsra mind ez nem vonatkozhatik; mert mely istenség intézte volna úgy, hogy a király mindenkoron, folytonosan az összes előkelő elem iránt viseltessék bizalommal? Nem a király bizalma nyitotta meg a nagybirtokos uraknak a tágabb királyi tanácsot. Hanem csak a király különös bizalmatlansága, a kegyvesztettség rekesztett ki onnan. Est quicquid inter ……
Dr. Schiller Bódog.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me