b) Comes Gothardus «de Ludan».

Full text search

b) Comes Gothardus «de Ludan».
Fejér munkája V. része 2. kötetében 279. l. egy okiratot közöl, melyben a nagyváradi káptalan 1275 deczember 13-ikán tanusitja, hogy «Comes Gothardus de Ludan» és Hontpázmán nb. Mikó maguk között abban egyeztek meg, hogy a közös birtokukat képező Kyssobenkye folyó vizén lévő malmot szintén közös birtokuknak tekintsék, mely azonban Gothard halála után Mikó kizárólagos tulajdonába megy át. – E «Ludáni» Gothardot annak idején* Ludányi Gotthard minorita szerzetessel azonosnak vettem, de ez – tekintettel a birtokviszonyokra – téves.
«A magyar nemzetségek» cz. művem, II. k. 170. l.
Miután a szóban lévő malom a Kyssobenkye folyón van, az ügyről a nagyváradi káptalan tanuskodik. Hontpázmán nb. Mikó az ugocsamegyei Ujhelyi család őse, a miből világos, hogy a személyeket és a birtokot az ország északkeleti vidékén kell keresnünk; Szabolcsmegyének kis várdai 176felső járásában találjuk Benk mellett Őr-Ladányt; igy tehát bizonyos, hogy a Külső-Benke folyón lévő malom Ladányi Gotthard comesé volt és hogy az eredeti okiratban valószinüleg Ladan áll.
Ismerjük e Ladányi Gotthardot is.
A nagyváradi káptalan 1277-ben tanuságot tesz arról, hogy e Gotthard, neje és veje: Káta nb. Panyit fia Ábrahám (a Csáholyiak őse) jelenlétében végrendelkezik. Egyetlen egy leánya van, kinek anyja, Gotthard neje, Turul comes és Éty fia Pál országbiró Anna nevü leányának a leánya, a Berettyó mentén fekvő Rof és a Szalacs melletti Mihál nevü birtokot hagyományozza.*
Fejér, V. r. II. k. 417. l.; de V. r. I. k. 73. l. ugyanezt az okmányt szószerint közli, tévesen téve keltét 1270-re. V. ö. V. r. I. k. 48. l., 1270 augusztus 20.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me