CZIMERES KÖNYVEK A MAGYAR NEMZETI MUZELUM KÖNYYTÁRÁBAN.

Full text search

CZIMERES KÖNYVEK A MAGYAR NEMZETI MUZELUM KÖNYYTÁRÁBAN.
(Első közlemény, hét czimerrajzzal.)
A Magyar Nemzeti Múzeum könyvtárában tekintélyes számu heraldikai kézirat, festett és nyomtatott czimereket tartalmazó gyüjtemény van, a melyekről a könyvtár személyzetén kivül alig tud valaki s a melyeknek nagy része mindeddig teljesen felhasználatlan.
Tizenkilencz év előtt a Turul első évfolyamában Nagy Sándor könyvtártiszt tollából egy rövidke lajstrom jelent meg, a mely a múzeumi kézirattár harminczkét czimer- és pecséttani érdekü kéziratáról adott számot. Ez a jegyzék azonban nem öleli fel az egész anyagot; hiányzik belőle több érdekes kéziratos czimerkönyv, s teljesen mellőzi a czimermetszeket, czimeres könyvjelzőket tartalmazó gyüjteményeket. A felsoroltaknak is csupán rövid czimét adja, egy szóval sem emlitve meg tartalmukat; a czimek pedig legtöbbnyire nem is sejtetik, minő érdekes anyagot rejt egyik s másik kötet.
Ennek a körülménynek tulajdonithatjuk, hogy a M. N. Múzeum könyvtárának heraldikai anyagát a legnagyobb magyar czimerkönyv, a Siebmachers Wappenbuch magyar részének szerkesztői sem aknázták ki kellő mértékben. Mindössze egy-két, már Nagy Iván által is idézett kéziratot használtak: Adámi és Marsovszky czimergyüjteményeit, 11épen azokat, a melyek a legkisebb tudományos értékkel birnak, miután anyagukat nagy részben a Liber Regiusokból meritik, ezek pedig eredetiben is igen könnyen hozzáférhetők.
Kiaknázatlan forrást nyitunk meg heraldikánk s családtörténetünk számára, a midőn a Magyar Nemzeti Múzeum czimerkönyveit (ideértve a pecsétrajzokat tartalmazókat is) folyóiratunkban bemutatjuk. Ismertetésünk úgy a kézirattár, mint a nyomtatványi osztály anyagát fel fogja ölelni; nehány czimermetszeteket tartalmazó gyüjtelékes kötet vetekedik érdekesség dolgában a kéziratos heraldikai munkákkal.
Az egyes darabok ismertetésénél csupán azokat a czimereket irjuk le tüzetesebben, a melyek a Magyarország Családaiból s a Siebmacher czimeres könyvéből hiányoznak, vagy a melyek ismert czimereknek kiadatlan változatai; a többieket csak névszerint soroljuk fel, lehetőleg mindeniknél megjelölve a forrást, a honnan a másolat vétetett.
A czimerkönyveknek valamely rendszerbe való sorozását czélszerüségi szempontból mellőzni kellett. A legtöbb gyüjtemény különféle koru s fajtáju czimerlapokból és másolatokból van összeállitva; korrendbe szedésük szinte lehetetlen. Igy tehát a közlésben nem kötjük magunkat előre megszabott sorrendhez.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me