Csoma József. A nemzetségi czimerek tanulmánya.

Full text search

Csoma József. A nemzetségi czimerek tanulmánya.
Székfoglaló értekezés, olvastatott a M. T. Akadémia II. osztályának 1900. október 15-ikén tartott ülésében. Budapest, kiadja a M. T. Akadémia, 1900. 8-r. 23 old.
Magyarországon, a hol a czimer- és családtan művelését igen sokan csak valami tudományos szinezetü mükedvelő foglalkozásnak tekintik, nem mindennapi dolog, hogy valakit a Magyar Tudományos Akadémia ép e téren kifejtett munkásságáért válaszszon tagjai közé.
Ez a ritka kitüntetés a Turulnak egyik régi munkatársát, Csoma Józsefet érte, a kinek érdemeit a Turul olvasói előtt méltatni fölösleges lenne, hiszen azok a becses dolgozatok, a melyek számára az Akadémia elismerését megszerezték, kevés kivétellel folyóiratunkban jelentek meg.
Székfoglaló értekezését természetesen a heraldika köréből választotta. E munkájában rövidre szabott összefoglalást nyujt azokról az eredményekről, a melyekre a nemzetségi czimerek tanulmányozása vezetett. Először felsorolja az eddig megállapitott nemzetségi czimereket; számuk nem nagy, mindössze huszonegy. Ezt a számot Csoma ezuttal kettővel növeli s rekonstruálja a Póki és a Katiz nemzetség ősi czimerét. Az előbbié ötszirmú rózsa, az utóbbié kékben arany oroszlán. Ezután az összegyüjtött adatokból fontos és a jövő kutatásoknak irányt szabó elvet von le, a mikor kimondja, hogy a nemzetségeknek csak egy kis része viselt czimert, illetve, hogy a magyaroszági családi czimereknek csak igen kis százaléka vihető vissza addig a korig, a mikor a nemzetségi kapocs még fennállott; a miből következik, hogy ismert nemzetségi czimereink száma a leggondosabb kutatások révén sem lesz valami nagyon megnövelhető. Ugy a már kiadott, mint a még remélhető nemzetségi czimerek kevés kivétellel jövevény nemzetségekéi, a melyeknek ősei a legtöbb esetben régi hazájukból a czimert már magukkal hozták.
Az értekezést hét ábra illusztrálja, közülök kiváló érdekkel bir egy eddig kevesek által ismert, a mohácsi vész előtt adományozott czimer kicsinyitett rajza aranyban jobbra fordúlt pánczélos vitéz, jobbjában vágásra emelt palossal, a melynek párja derekára van övezve; a vitéz lábánál kicsike vörös paizs van, benne stilizált fehér rózsa. E czimert 1509-ben II. Ulászló király adományozta Muronyi Veér Andrásnak, a királyfi főétekfogójának.
VE.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me