Heraldisch-Genealogasche Blätter für adelige und bürgerliche Geschlechter. Monatsschrift für Pflege der Heraldik, Genealogie, Sph…

Full text search

Heraldisch-Genealogasche Blätter für adelige und bürgerliche Geschlechter. Monatsschrift für Pflege der Heraldik, Genealogie, Sphragistik, Epitaphik, Diplomatik, Numismatik und Kulturgeschichte. Herausgegeben von H. Th. von Kohlhagen. Bamberg. I. Jahrgang. 1904.
A fentebbi czimet egy uj német szakfolyóirat viseli. Az első füzet tartalma s különösen diszes kiállitása mutatják, hogy olyan vállalat indult meg vele, a mely – ha pártolókra talál – a győzelem reményével fogja felvenni a versenyt a többi német czimertani és családtörténeti folyóiratokkal. Kérdés azonban, hogy nem teszi-e eleve népszerütlenné czimében kijelölt irányzata a német nemességnél? A polgári családoknak a czimerekkel s családtörténeti monografiákkal üzött kultusza Németországban már-már nevetség tárgyává kezd lenni s egy folyóirat, a mely hasábjait ilyen tárgyu dolgozatokra is szenteli, már ezzel is veszit értékéből.
A füzetnek bennünket magyarokat kevéssé érdeklő tartalma a következő: P. Grun: a Piastok liegnitzi sirboltja s az ott elhelyezett szarkofágok czimerei. – Polgári heraldika. – Exlibris. – Bajorország ősnemessége. – A Hohenthal grófok és Egg vára. – A kraichgaui nemesség. – L. Oelenheinz: a Neckerek származástörténetéhez. – X. Leo és I. Ferencz franczia király közös pecsétje. – Gebsatel János Fülöp bambergi herczegérsek siremléke az ottani Mihály-templomban. – Egy családtörténeti lexikon kérdéséhez. – Könyvismertetések. – Szerkésztői posta.
A füzet dusan van illusztrálva. A szövegképeken kivül két igen szép szinnyomatu tábla disziti; az egyik a bajorországi Pappenheim grófok, a másik a Dalbergek czimerét ábrázolja.
V.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me