Reviczky Bertalan. Egy főbenjáró per Nyitravármegyében. (1561–1564.) Külön lenyomat a Nyitramegyei Szemléből. Nyitra, 1906, 8-r. …

Full text search

Reviczky Bertalan. Egy főbenjáró per Nyitravármegyében. (1561–1564.) Külön lenyomat a Nyitramegyei Szemléből. Nyitra, 1906, 8-r. 66 oldal.
Valóságos korkép elevenedik meg az olvasó előtt, aki ezt a füzetkét kezébe veszi, egy kép azokból a «régi jó időkből», a melyeknek visszatérését mindazok óhajtani szokták, akik sejtelemmel sem birnak, arról, minő olcsó volt abban a korban az emberélet s minő ingatag lábakon állott a vagyonbiztosság.
A «főbenjáró pert» a nyitramegyei Brunóczon lakó Kürthy másként Pogrányi Pál utódai inditották nevezettnek szomoru halála miatt, a mely bizonyos határvillongásból kifolyólag, Patvaróczy Mihály és Péter s Bossnyák Ambrús kezéből érte a különben megférhetetlen természetü s izgága áldozatot. A korhoz mérten aránylag rövid ideig tartó bünper a vádlottakra kimondott fő- és jószágvesztéssel ért véget. Az is a kor jelleméhez tartozik, hogy ezt az igazságos büntetést soha sem hajtották végre; a két Patvaróczy 800 frt váltságdijban kiegyezett a meggyilkolt hátrahagyott rokonaival. Sőt – s ez ad az egész ügynek sajátságos szinezetet – Patvaróczy Péter röviddel utóbb elvette az általa megölt Kürthy Pál özvegyét, Ujfalussy Annát, a másik gyilkosnak a fia Miklós pedig ugyanannak unokáját, Kürthy Zsuzsannát.
Az izgató lefolyásu pert ismertető munkácska nem csak a müvelődéstörténet kedvelőjét, hanem a genealogust is érdekelheti. Nyitramegyének sok kiváló családja szerepel benne s ennek megfelelően az érdeklődő adatokra is bőven találhat. A munka szerzőnél (Csejthe, Nyitramegye) kapható.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me