CZIMERES LEVELEK BRASSÓ VÁROS LEVÉLTÁRÁBAN.

Full text search

103CZIMERES LEVELEK BRASSÓ VÁROS LEVÉLTÁRÁBAN.
(Első közlemény, egy szines czímerképpel és három szövegközti rajzzal.)
Nemcsak heraldikai, hanem történeti szempontból is fontosak és érdekesek a régi armalisok, czimerlevelek. Mikor azok még tulajdonosaiknak közjogi és más egyéb kiváltságokat biztositottak, féltékenyen, drága kincs gyanánt őrizték az egyes családok leveles ládáikban, az ujabb időkben, miután a nemesi kiváltságok jórészt megszüntek, a czimeres levelek egy része a különféle városi, megyei levéltárakba vagy más országos gyüjteményekbe került.
A brassói városi levéltárban is 16 drb ilyen nemesi oklevelet őriznek, melyek legnagyobbrészt eredetiek, festett czimerképpel vannak ellátva, s miután ezek az irodalomban nagyrészt ismeretlenek, azt hiszem, hogy nem végzek fölösleges munkát, mikor az alábbiakban azokat egyenkint bemutatom.*
A czimeres levelek egy része már közölve volt Szádeczky Lajos, Erdélyi czimeres levelek czimü, folyóiratunk 1888. évfolyamában megjelent czikkében. Minthogy azonban rajzaik egynek kivételével sem Szádeczky czikkében, sem a Siebmacherben közzétéve nincsenek, a heraldikai tudománynak véltünk szolgálatot tenni, ha azokat pontos rajzaikkal együtt közöljük. Szerk.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me