Megjegyzések Gárdonyi Albertnek «Budapest legrégibb kiváltságlevele» czimü czikkére.*

Full text search

192Megjegyzések Gárdonyi Albertnek «Budapest legrégibb kiváltságlevele» czimü czikkére.*
* «Turul» XXVIII, k. 75. 1.
Szerzőnek nagy olvasottságáról tanuskodó czikkének csak reám vonatkozó eme szavaira teszem megjegyzésemet: «Némethy nem csupán félremagyarázza, hanem egyenesen meghamisitja az oklevélszöveget» (T. i. IV. Bélának 1255-ben jul. 26-dikán kelt kegyuri jogot adományozó oklevele szövegét.) «oly módon, hogy lényeges részét elhagyja». Tovább pedig igy folytatja: «Béla király az oklevélben nem azt mondja, a mit Némethy magyaráz belőle, hogy a kegyuri jog az egyház első alapitásától fogva, a királyt illette meg (igy is csupán IV. Béla alapitására szabad következtetni e szavakból) s ez az esztergomi érsek hozzájárulásával történt (ehhez tudtunkkal nem volt szükséges az érseki hozzájárulási» stb. A kegyuri jogot adományozó oklevélből idézett töredékből azt, a mit Gárdonyi elmond, kimagyarázni nem akartam, sehol sem tettem, hanem csupán azt, a mit a töredék idézése után mondok. Szavaim ezek: «Ezen okmányból a templom épitésén kivül még kitetszik, hogy Mária ezen templomának már Béla kora előtt kellett léteznie, mert ugyanis hogyan szólhatna a király kegyuri jogról, mely annak első alapitása óta őt illeti, hogyan szólhatna magáról az első alapitásról? ha Budán egy ősrégi Mária-templom nem létezett volna, mely azonban Béla idejében, vagy a lakosság tetemes megszaporodása miatt csekélynek, vagy régisége miatt roskadozónak bizonyult és újjáépitést igényelt.»*
A budavári főtemplom története. 16., 17. 11.
Ez bizony egészen más, mint a mit velem Gárdonyi az idézett töredékből kimagyaráztat.
A művemből idézett sorokat rövid időre ő Felségének 1873. év nov. 3-dikán kelt, a templom helyreállitására vonatkozó rendelete után irtam. Akkor még a templom falainak és talajának átvizsgálása nem történt volt meg és igy egy ősrégi Mária-templomról lehetett szó.
Azonban, hogy IV. Béla 1255-ben* és 1269-ben* kiadott okmányaiban emlitett «construenda» és «noviter fabricata» ujonnan épitett templom előtt, annak helyén használatban volt templom állott és szintén Mária tiszteletére volt épitve, a következőkből bizonyos. Bizonyitja a veszprémi káptalannak 1247-ben kelt levele,* a melyben a «novi montis Budensis ecclesia»-ról azt mondja az emlitett káptalan, hogy az abban levő lelkészi állás betöltése a veszprémi püspökhöz tartozik. Még határozottabban beszél IV. Incze pápának 1248-ban kelt levele,* melyben a templomot: «Ecclesia beate Marie de novo monte Budensi»-nek nevezi és melyről azt mondja, hogy tőle bizonyos jövedelmek a veszprémi püspököt illetik.
Schier, Buda Sacra 192.
Fejér, C. D. 1V. III. 498.
Hazai okmt. VI. 4.
Monum. eccl. Vespr. I. 126.
Eme templomról mondták a pest-újhegyi németek, hogy: a bold. Szűz Mária templomát az ő eredetében és kezdetében csupán a németek alapitották, emelték, épitették, alkották és javadalmazták.* A mit Gárdonyi egyszerüen mesének mond.
Schier, i. mű 17.
A német polgárok alapitotta templomra vonatkoznak az okmánytöredékben előforduló szavak «patronatus competebat» és «ecclesie primaria fundatio». Eme szavakra fektettem a fősúlyt, a midőn gyanitottam, hogy Béla király ideje előtt, sőt ősidőktől fogva állott a mai Nagyboldogasszony-temploma helyén valamely templom. E gyanitásom már most tárgyát az 1247 és 1248-ban emlitett templomban nyerte.
Gárdonyinak rólam tett még eme állitására teszek megjegyzést: «Nincs itt (az 1255. évi okmányban) szó a kegyuri jogok olyatén megszoritásáról sem, a milyet Némethy magyaráz a margitszigeti apáczák , t. i. hogy csupán az egyház jövedelmére, illetőleg egy részére vonatkoznék az átruházás» Eme állitásomnak támpontot találok magában az átruházó okmányban. Béla király abban indokolja miért adja az apáczáknak Nagyboldogasszony templomában a kegyuri jogot, a midőn mondja: «Ne temporale iisdem virginibus deesset subsidium.» Ily értelemben fogta fel az adományozást V. Incze pápa 1276 máj. 20-dikán kelt okmányában.* Még inkább IV. Honorius pápa 1285 szept. 22-dikén kelt okmányában,* melylyel a dunaszigeti apáczák jogait megerősiti, a melyben igy szól: «Jus patronatus ecclesie sancte Marie in monte Budansi... pro vestra sustentatione regia liberalitate concessit.» A bélaforrási apátságnak adományozott kispesti kegyuri jog megerősitésében* határozottan benn van a plébános kinevezési jog.
Mon. eccl. Vespr. I. 16.
U. ott. II. 10.
Knauz, Mon. Eccl. Strig.. I. 317.
Végre azt mondja Gárdonyi, hogy IV. Béla 1269 okt. 3-dikán kelt okmányából a «noviter fabricata» szavakat hibásan magyarázom, midőn a templomot ujból épültnek mondom. E magyarázatom nem lehet hibás, ha a budai németek állitását nem tekintjük mesének. Ez esetben kétszer történt épitéssel állunk szemben, a polgárokéval és Béláéval. A templomot, melyet azok előbb épitettek, utóbb Béla bizonyos okból, hihetőleg a lakosság gyors szaporodása miatt, ujra épittetett.
Nagyon fájlalom, hogy Gárdonyi engem okmányhamisitással vádol. Azonban úgy vélem, hogy az okmányhamisitás vádjával nem akarta a szónak súlyos vétséget jelentő értelmét reám alkalmazni.*
Turul, i. h. 81.
Némethy Lajos.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me