HATTYUFFY DEZSŐ 1851–1914.

Full text search

HATTYUFFY DEZSŐ 1851–1914.
Báró Nyáry Jenővel egy napon vesztettük el egyik levelező tagunkat is, dr. Hattyuffy Dezsőt, Fejér vármegye nyug. árvaszéki elnökét.
1851 október 28-án született Ráczalmáson, Fejér vármegyében. Jogot a pesti egyetemen tanult s annak elvégzése után Fejér vármegyénél kezdte meg szolgálatát. Majd odahagyta ezt, ügyvédi vizsgát tett, s mint ügyész került ismét vissza a vármegyéhez. Mint vármegyei tisztviselő tette le a bölcsészeti doktori szigorlatot 1882-ben. Később árvaszéki ülnők, majd elnök lett s mint ilyen vonult nyugalomba.
Alig volt tizenkilencz éves, mikor a Hazánk és a Külföld cz. képes hetilap 1869. évfolyamában megjelentek első történelmi tárgyu czikkei, majd az Arch. Értesitőben közölt kisebb régészeti hireket s különösen a Székesfehérvár és a Fehérvári Hiradó cz. lapokban fejtett ki nagy munkásságot; az elsőnek később szerkesztője is lett. Számos régészeti és történelmi dolgozatot irt, főleg Fehér vármegye multjából, s e mellett még közigazgatási és társadalmi kérdésekkel is foglalkozott. Korán kezdett foglalkozni a történelmi segédtudományokkal is. 1871 -ben a pesti egyetem bölcsészeti kara az addig megjelent pecsétek összeállitására tűzött ki pályadijat, a jutalom felét Hattyuffy Dezső nyerte el dolgozatával; 1879-ben pedig, a mikor a czimertani pályatétel a czimertan magyar terminologiájának elkészitését kivánta, ő is pályázott s a pályanyertes Nyáry Albert mellett dicséretet kapott. A hazai vármegyék és városok czimerei cz. munkája az Erdélyi Muzeumban jelent meg 1881-ben, majd különlenyomatban is; egyéb önállóan is megjelent müvei: A pecsétekről. Rövid ismertetés. Székesfehérvár, 1883.; Moha község tört. vázlata, Székesfehérvár, 1883.; Fejér vármegye tört. vázlata. Székesfehérvár, 1894. A fehérmegyei rég. társaság az ő lelkes agitálásának és fáradozásának köszöni létrejöttét; ő lett első titkára s ő szerkesztette első évkönyveit is.
A Turul köteteiben is találkozunk nevével, 1904-ben részletesen ismertette Károly János «Fejér vármegye története» öt kötetes munkájának családtörténeti adatait, az 1907. évfolyamban pedig a Dunántul mintegy családi 138megkülönböztetésül használt «birkás» elnevezésről irt és kifejtette, hogy kiket is értettek ezen a régebbi időkben. Társaságunk 1902-ben választotta meg levelezőtagjává.
Béke hamvaira!

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me