Id. báró DANIEL GÁBOR 1824–1915.

Full text search

Id. báró DANIEL GÁBOR
1824–1915.
45A mult év tavaszán tartott üléséből nagy örömmel üdvözölte igazgató-választmányunk Társaságunk nevében báró Daniel Gábort 90. születésnapja alkalmából, s alig egy évre rá, már koporsója mellett álltunk, hogy örökre elbucsuzzunk tőle. Olyan kort ért meg, a mely keveseknek jut osztályrészül, de elvesztése mégis korai Társaságunkra nézve, a mely iránt oly meleg ragaszkodással és érdeklődéssel viseltetett.
1824 április 21-én született Árkoson, Háromszék vármegyében, tanulmányait Kolozsvárt és Marosvásárhelyt végezte s ezek befejezése után Nyugaton nagyobb utazást tett. 1844-ben hazakerülvén, a kir. táblánál kezdte meg müködését, majd Udvarhelyszék és Küküllőmegye táblabirája és jegyzője lett. Innen Bécsbe került az erdélyi udvari kanczelláriához s a szabadságharcz kitöréséig itt dolgozott. Apja időközben elhalván, haza jött a gazdaság vezetésére s csak 1861-ben találkozunk vele ismét a közpályán, a mikor Udvarhelyszék ideiglenes főkirálybirája lett. E méltóságtól azonban csakhamar megvált; 1865-ben azonban ismét elfoglalta s 1875-ben főkirálybiróvá, majd 1876-ban Udvarhely vármegye főispánjává neveztetett ki s e méltóságot 1891-ig viselte, fáradhatatlanul buzgólkodván mindvégig megyéje javának előmozditásán. Az 1876-ban tartott árkosi zsinat az erdélyi unitárius egyház főgondnokává választotta s igy tagja lett a főrendiháznak is.
Számos kitüntetés jutalmazta kiváló érdemeit, köztük a bárói méltóság, a melyet 1912 februárjában nyert.
A történelem s a történetkutatás felé a családi levéltára forditotta figyelmét; ő maga irja egyik munkájában, hogy az ötvenes években, az abszolutizmus idején, a mikor a családi életen kivül «csekély elszóródása volt», kezdett a családi iratok közt kutatni. A 60-as években erdélyi utjában felkereste őt is Thaly Kálmán, a ki buzditotta kutatásai folytatására s a gazdag családi levéltárból «Történelmi Kalászok» (1603–1711) czimen értékes kötetet állitott össze, a melyet Daniel Gábor 1862-ben adott ki. Családja történetével később is sokat foglalkozott 1894-ben «A Vargyasi Daniel-család a közpályán s a magánéletben» czimmel hatalmas okmánytárat adott ki, a melyet Vajda Emil szerkesztett; 1896-ban ő maga megirta «A V. Daniel-család eredete és tagjainak rövid életrajza» cz. munkáját, 1913-ban pedig Kelemen Lajos szerkesztésében egy ujabb kötetet adott ki: «Ujabb adattár a V. Daniel-család történetéhez.»
A történettudomány terén szerzett érdemei elismeréséül a Történelmi Társulat választmányi tagjává választotta meg s 1899 óta helyet foglalt Társaságunk igazgató-választmányában is.
Lelkes, buzgó tagunkat vesztettük el benne, emlékét kegyelettel fogjuk megőrizni!

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me