A Zent-Miklósi és Óvári Pongrácz nemzetség leszármazási táblázata 1230. évtől 1914. évig. Eredeti okmányok, családi törzskönyv és…

Full text search

A Zent-Miklósi és Óvári Pongrácz nemzetség leszármazási táblázata 1230. évtől 1914. évig. Eredeti okmányok, családi törzskönyv és egyéb hiteles adatok alapján összeállitotta báró Pongrácz Jenő.
Ősrégi családaink között talán alig van, a melyiknek szerteágazó nemzetségfája a társadalmi élet minden rétegét gyökérszálaival ugy átfonta volna, mint a máig is igen számos tagot számláló és grófi, bárói és nemesi ágon virágzó Fongrácz-család. Valószinü, 88hogy épen a család nagy elterjedtségénél fogva is ébredt fel annak tagjai között az összetartozandóság érzete és az a tudat, hogy milyen hatalmas erő van az egyesülésben és azért családi összejövetelek, gyülések tartásával igyekeztek azt lehetőleg fejleszteni és állandósitani. Legujabban a család intéző és alapkezelő bizottságot alakitott és azt alapszabályszerü utasitásokkal látta el, a melynek 1. pontja következőket tartalmazza: «... a családi összetartozás, érzület és kapcsolat fenntartására és fokozására és az erre reászoruló családtagok erkölcsi támogatására és anyagi segélyezésére állandóan együttműködni óhajtván, ennek a czélnak elősegitése, továbbá a családi gyülések és egyéb családi összejövetelek előkészitése, a családi alap kezelése és a családi gyülés határozatainak foganatositása végett szükségesnek tartotta egy intéző és alapkezelő bizottság szervezését és ezt az 1910. nov. 12-én tartott családi rendes gyülésen határozatilag ki is mondotta ...» (Utasitás a szent miklósi és óvári Pongrácz-család intéző és alapkezelő bizottsága részére. 1. §.)
Ezek a családi összetartás előmozditása tekintetében alapvető intézkedések vethették fel azt a gondolatot is, hogy a család teljes és részletes leszármazása is nyomtatásban közzététessék és ennek a törekvésnek lehet gyümölcse az az értékes és szép füzet, a mely im előttünk fekszik.
A család fényes multja, nagy elterjedtsége legjelesebb genealogusainkra már korábban is nagy vonzóerőt gyakoroltak: Majláth Béla már a Századok 1878. évf.-ban közzétette Szentmiklósi Pongrácz részletes életrajzát, majd a Turul 1890. évf.-ban, a Liptó-megyei törzsökös családok között a Pongrácz-családra vonatkozó adatokat feldolgozta és közölte a család leszármazását 1241-től 1526-ig. Karácsonyi János a Történelmi Tár 1896–98. évf.-ban közzétette a gr. Pongrácz-család levéltárából való oklevélkivonatokat; és legujabban Wertner Mór dr. a Családtörténeti Jegyzetek 1914. évf.-ban közölte megjegyzéseit a család nemzedékrendjéhöz és a Majláth-féle táblát az ujabban közzétett adatok alapján corrigálta.
Ezeknek az alapvető munkálatoknak megjelenése bizonyára nagyban megkönnyitette a család leszármazásának összeállitását; de miután ezek a munkálatok a dolog természetéből folyólag csupán a régebbi időkbe visszanyuló adatokkal foglalkozhattak, igy az ujabbkori rész összeállitása és a rengeteg aprólékos adat összegyüjtése a most megjelent dolgozat részére igen nagy munkát, ügyszeretetet és buzgalmat igényelt.
«Véreimhez» czimmel szerző rövid bevezetést ad, azután közli a család eredtének rövid leirását, a nemesség, család- és előnév, czímer (ennek rajzát sajnálattal nélkülözzük!), főrendiházi tag-jogosultság ismertetését; majd a családra vonatkozó legnevezetesebb oklevelek szövege következik sajnos gyenge magyar forditásban (kár, hogy az eredeti latin szöveg hiányzik) és pedig:
Bogomer comes és fiainak, valamint testvérei Serefel fiianak nemesi oklevele (1286. jul. 8.).
Zent-Miklósi és Ovári Pongrácz Dániel bárói oklevele. (1608, decz. 17.).
Zent-Miklósi és Óvári Pongrácz Gáspár báró cs. és kir. v. b. t. t. és kamarás grófi oklevele. (1743. jun. 19.)
Zent-Miklósi és Óvári báró Pongrácz Ádám Nep. Jánosnak grófi oklevele. (1763. feb. 15.)
Ezek után 10 nagy táblán következik a család leszármazása az 1241 körül élt Lőrincztől, – ki a sajómezei ütközetben csapatvezér volt, – egész a mai időkig. Csak futólagos bepillantásra is azonnal szemünkbe ötlik, hogy e táblákon a legérdekesebb egyéniségek egész sora foglal helyet; elég ha a család nagyhírü ősére Szentmiklósi Pongráczra, a «turóczi király»-ra, vagy a kassai vértanura, a nem régen boldoggá avatott Pongrácz István jezsuitára († 1619. IX. 7.) reámutatunk; kiken kivül főispán, alispán, püspök, tábornok, várkapitány és a családnak sok más magasállásu tagja szerepel a táblákon! Hangyaszorgalommal összegyüjtött rengeteg adat van itt felhalmozva, a mely ugyan elsősorban magának a családnak tagjait érinti leginkább, de a melyért nem lehet elég hálás, a kit a dolog csak legkevésbbé is érdekel.*
Talán feleslegesnek is látszik, de egy kis tollhibára is – a mi ilyen terjedelmü munkánál kikerülhetetlen – reáirányithatjuk a figyelmet pl. Büssüi Gaal helyett Gyulai Gaal-nak kellene lenni (VIII. tábla 10. sor.) és talán Pongrácz Lajos báró (sz. 1798.), neje Katona Csák Anna (VIII. tábla 8.), a Somogy-megyében 1726 körül élt Gödeházi-Alapi Csák Mihály utódja lehetett (Baranyai: Somogy-m. cs. 7. L. M. Nemz. Zsebkönyv I. 398. Nagy Iván: M. O. Csal. IX. 412. 429.).
Sárközy Imre.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me