Török-magyar oklevéltár 1533–1789. A konstantinápolyi levéltárakban gyüjtötte és magyarra forditotta néhai Karácson Imre. A m. ki…

Full text search

92Török-magyar oklevéltár 1533–1789. A konstantinápolyi levéltárakban gyüjtötte és magyarra forditotta néhai Karácson Imre. A m. kir. miniszterelnökség megbizásából szerkesztették: Thallóczy Lajos, Krcsmárik János, Szekfü Gyula. Fraknói Vilmos alapjából kiadta a Szent-István Társulat tudományos és irod. osztálya. Budapest, Stephaneum nyomda r. t. 1914.
Ez a néhány száz darab irat hagyaték. Karácson Imre forditgatta le őket magyarra, ugy a mint a konstantinápolyi levéltárakban véletlenül reájuk bukkant. E kutatásnak nem lesz érdektelen történetét röviden érinteni. Mikor Thaly Kálmán és társai Rákóczi és a bujdosók hamvait hazahozták, szükségessé vált a vállalkozáshoz tudományos munka is. Kapóra jött egy szultáni iráde, a mely ennek kapcsán megengedte, hogy Rákóczira vonatkozólag a konstantinápolyi levéltárakban kutatás eszközöltessék. E kutatásra a magyar kormány Karácson Imrét küldte ki, a ki feladatát heroikus lelkesedéssel és fáradhatatlansággal végezte. Volt türelme napokon át könyékig vájni a százados porban a hideg és tartózkodásra alkalmatlan mecsetekben, csakhogy egy-egy jelentéktelen adattal gazdagitsa tudásunkat. Ha ilyenkor egynémely jelentékenyebbnek vélt adatot talált, mily boldog örömöt érzett ilyenkor.
A sors azonban nem volt kegyes hozzá. Kutatás közben egy rozsdás szög sebezte meg, mely vérmérgezéssé fajult és megölte.
Ezért hagyaték ez a kötet. Ezért nem kell rendszert keresnünk a kiadásban. Elégedjünk meg azzal, hogy minden darab összefüggésben van – még a legjelentéktelenebb is – Magyarország törökuralta földjével. Itt áll előttünk, ennyi van; olvassuk el és tegyük le csöndes fájdalommal, mint egy idegenben kettétört élet áldozatos ajándékát. A többit bizzuk a kutatóra, a ki mindig talál magának valami felhasználhatót, akármelyik oldalról akar is hozzáférkőzni a török uralom hosszú századaihoz.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me