II. A kis czímer.

Full text search

II. A kis czímer.
Ez a czímer a legfelsőbb uralkodóház czímeréből (A.) és a két államnak: Ausztriának és Magyarországnak jelmondatos szalaggal összekötött kis czímereiből (B. és C.) alakul ugyanabban a csoportositásban, mint a középczímer, de a pajzstartók és az érdemrendek hiányzanak.
A. A legfelsőbb uralkodóház czímere ugyanolyan, mint a középczímerben (lásd fent I. A. alatt).
B. Ausztria kis czimere arany pajzs, a melyben mindkét fejen királyi koronás, aranynyal fegyverzett, fekete kétfejű sas látható, a mely jobb karmában kardot és kormánypálczát, bal karmában pedig birodalmi almát tart (a császári méltóság jelképe). A sas mellén vörös szivpajzsban ezüst pólya («Ausztriai Ház»). A pajzson az osztrák császári korona nyugszik.
C. Magyarország kis czímere hasitott pajzs; jobbról vörössel és ezüsttel hétszer vágott mező, balról vörös mezőben zöld hármashalomnak aranykoronás, kiemelkedő középző részén ezüst, talpas kettős-kereszt. A pajzson a magyar szent korona nyugszik.
Közvetlenül a pajzsok alatt van az «INDIVISIBILITER AC INSEPARABILITER» jelmondatot fekete lapidáris betükben viselő, aranyszélü, ezüst mondatszalag.
Kedves Gróf Tisza!
Előterjesztésére a magyar szent korona országai egyesitett czímerének mellékelt uj leirását és czimerrajzait jóváhagyom.
Elrendelem egyszersmind, hogy az 1874. évi február hó 9. napján kelt Kéziratommal jóváhagyott magyar állampecséten is a pajzstartó angyalokkal a magyar szent korona országainak ekképen megállapitott uj czímere használtassék, még pedig ugy, mint eddig, a középpajzson Házam genealogiai czímerpajzsával, mint szivpajzszsal és az egészet körülvevő ezzel a körirattal: «Első Ferencz József, Isten Kegyelméből Ausztriai császár, Csehország Királya s a t. és Magyarország Apostoli Királya.»
Kelt Bécsben, 1915. évi október hó 10-én.
FERENCZ JÓZSEF s. k.
Gróf Tisza István s. k.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me