BOSZNIA CZÍMERE.*

Full text search

BOSZNIA CZÍMERE.*
A Bosznia czímerével foglalkozó irodalom, mely ez összefoglaló ismertetés forrásául szolgált, a következő Thallóczy Lajos: A bosnyák czimer- és zászlókérdés. (Archćol. Értesitő, 1881. 23–29. l.); U. a.: Hervoja herczeg és czímere. (Turul, 1892. 1–12. l.); U. a.: Herzog Hervoja und sein Wappen. (Wissenschaftl. Mittheil, aus Bosnien und der Herzegovina. 1894. 108–124. l.); U. a.: Bosnyák és szerb élet- és nemzedékrajzi tanulmányok. Budapest, 1909; U. a.,: Az Ujlakyak siremlékei. (Archćol. Értesitő, 1889. 1–8. l.); U. a.: Katalin bosnyák királynő sirköve. (Archćol. Értesitő, 1885. 328–331. l.); br. Nyáry A.: Bosznia czímere. (Turul, 1884. 9–16. l.); Asbóth János: Bosznia és Herczegovina. II. k.; dr. F. Raćki: Über das alte Wappen Bosniens (Archiv f. slav Philologie IV. 1880. 342–349. l.); Bojnzičić: Weiteres über das Alte Wappen Bosniens. (U. o. 498–498. l.); V. Jagič: Zusätze zur vorhergehenden Auseinandersetzung. (U. o. 498–500. l.); Rački u. Jagič: Auszüge aus der weiteren Polemik über die südslavische Heraldik, (U. o. 500–512. l.)
Azon kisebb változtatások és helyesbitések mellett, a melyeket a magyar középczímeren a legutóbbi rendezés eszközölt, lényegesebb változás rajta az, hogy egy uj czímerrel meg is bővült. Az alul betolt ék ugyanis, a melyet 1874 óta Fiume czímere foglalt el, most megosztatott Bosznia és Fiume czímere közt.
E czímerbővülés az 1908-iki annexio következménye; s mivel Bosznia és Herczegovina közjogi helyzete véglegesen még nem nyert rendezést, Bosznia czímere, a kardot tartó kar, helyet foglal a most megállapitott új osztrák középczímerben is.
Az 1878-iki megszállás alkalmával az u. n. császári pecsétet használták; azonban csakhamar megindultak a kutatások ez aktuálissá lett kérdésben, s Régészeti Társulatunk már 1879 novemberében nyilvános tudományos vita tárgyává tette Bosznia czímerének kérdését. 1880-ban azután a cs. és kir. közös pénzügyminisztérium, mely e tartományok igazgatásával megbizatott, felhivta a tartományi kormányt, hogy tegyen jelentést arra nézve, mi Bosznia és Herczegovina czímere és melyek e tartományok szinei. A tartományi kormány a horvát báni kormányhoz fordult, mely e kérdés, tanulmányozásával a horvát akadémia elnökét, Rački Ferenczet bizta meg. Az ő s a tartományi kormány munkálatainak megbirálásával a közös pénzügyminiszterium a m. kir. Országos Levéltárat és a M. T. Akadémiát, Bécsben pedig a cs. kir. tud. akadémiát és a cs. és kir. állami levéltárat bizta meg.
Racki a pecsétek és érmek vizsgálata alapján arra az eredményre jutott, hogy Bosznia u. n. régi czimere a liliomos korona volt, s ezért Bosznia czímeréül kék mezőben hermelines bibor palástu arany koronát ajánlott. Fiedler, a cs. és kir. állami levéltár aligazgatója, a ki az osztrák bizottság véleményének megokolását kidolgozta, helyesnek találta Racki megállapitásait, s a koronát, mint a bosnyák nemzeti királyok czímerét, – a palást elhagyásával – elfogadandónak véleményezte.
Magyar részről Thallóczy Lajos foglalkozott először behatóan e kérdéssel; majd br. Nyáry Albert, a kit a M. T. Akadémia Archćologiai Bizottsága a Fiedler véleményére adandó ellenvélemény kidolgozásával bizott meg,* s mindkettőjük részéről a leghatározottabb visszautasitással találkozott úgy Rački, mint Fiedler véleménye.
A M. T. Akadémia Értesítője. XVI. évf. 1882. 120., 158. l.
A kérdés tulajdonképen két részre oszlott s az elsőt illetőleg, hogy t. i. mi volt Bosznia régi czímere, nem volt s nem is lehetett ellentét a kérdés vizsgálói között. Az kétségtelen ugyanis, hogy 1463-ig, a mikor Bosznia török kézre jutott, a pecséteken és érmeken a korona az a fő alak, a mely a czimerpajzsban előfordul. Ezt látjuk az I. Tvartko István király (1377–1391) nagy, pecsétjének hátlapján levő lovas pajzsán, valamint utódai pecsétjein is, a kik tulajdonkép az ő idejében készült tipáriumot használták mind ünnepélyes cselekedetek vagy fontosabb kiadványok alkalmával. István Tamás király pecsétjén (1444) is jobbra dült háromszögletü pajzsban háromszirmu liliomos korona, alatta a király nevének kezdőbetüje (T) látható s a Kotromanovicsok e királyi czímerét mutatja a jajczai várkapun látható faragott czimer is. Koronát látunk továbbá Katalin bosnyák királyné gyürüs pecsétjén és Ujlaki Miklós bosnyák király s fia, Lőrincz herczeg siremlékein is.

55I. Tvartko István király nagypecsétjének hátlapja.

Czímer Ujlaky Miklós siremlékéről.

István Tamás király pecsétje.

Katalin királyné czímere római siremlékén.
Azonban a XV. század utolsó évtizedeiben feltünik egy teljesen más czímere is Boszniának: a kardot tartó kar. Ezt látjuk a már emlitett Katalin bosnyák királyné († 1478) római siremlékén levő czímer szivpajzsában, egy 1484-ből való czímergyüjteményben, Dürer Albert egy metszetén 1515-ből s II. Lajosnak 1525. évi emlékérmén. (Lásd 51. lap.) Amikor pedig 1528-ban végkép elveszett Bosznia, s a török birodalom részévé vált, a magyar királyok pecsétein és érmein is mint igényczimer ezután nem a liliomos korona, hanem a kardot tartó karos czímer foglalt helyet. Mátyás, II. Ulászló és János király pecsétjén látható ugyan egy egy koronás czímer is, s Fiedler ezt, mint fontos bizonyitékot emelte ki véleményének helyessége mellett, Nyáry azonban helyesen igazitotta helyre e tévedését, mert e czímer Galiczia czímere és nem Boszniáé.* Először is bár Mátyás pecsétjén csak egy, de Ulászló, Lajos és János pecsétjén már két korona látható, másrészt pedig I. Ferdinánd egyik nagy pecsétjén pl. a főczímert környező tartományok czímeres pajzsocskái közt a két koronás pajzs mellett helyet foglal a kardot tartó karos czímer is.
A magyar birodalomnak a Turóczi-krónikában közölt czímerében is megtalálható Galiczia két-koronás czímere. (V. ö. Varju E.: A Turóczi-krónika kiadásai. Magyar Könyvszemle, 1902. 380. l.)

56Bosznia czímere.
Az ujabb adatok közül, a már emlitett királyi pecsétektől és érmektől eltekintve, megemlithetjük a budai egyetem inauguralis diplomáját 1780-ból s az 1804. és 1836-iki czímerrendezések alkalmával kiadott hivatalos leirásokat, melyek mind a kardot tartó karcs czímert mondják Bosznia czímerének; ezt használta állandóan pecsétjén legfőbb közigazgatási hatóságunk, a m. kir. udvari kanczellária is.
Minthogy tehát Magyarország külön állami czímerében a Habsburg-ház alatt folyton, de lehet mondani a bosnyák királyság végleges megszünte óta Bosznia czímerének ez a czímer tekintetett, semmiféle más érv nem lehetett elég erős, hogy ennek elhagyása s az u. n. régi czímerhez való visszatérés mellett döntően szólhasson. Ezért nem lehetett Rački tervezetét elfogadni, mert az – mint Thallóczy kifejtette – nem a mostani Boszniát illette, hanem egy rég letünt alakulásnak volt a maga idejében sem általán elismert kifejezése, s mert izléstelen volt és a czímerszineket önkényesen válogatta, még pedig – úgy látszik – szándékosan olykép, hogy 57a nemzeti szinnek a horvát vörös-kék-fehér trikolor kerüljön ki.

Hervoja herczeg czímere.
A közös pénzügyi kormányzat a magyar szakférfiak döntő véleménye alapján a kardot tartó karos czímert fogadta el Bosznia czímerének s ezt 1886-ban következőkép állapította meg: arany mezőben a bal szélen ezüst felhőkből kinyuló könyökben hajtott vörös ruhás kar, puszta kezében aranymarkolatu kivont görbe szablya.
E czímer eredetéhez a kulcsot a XIV. század végén s a XV. elején nagy szerepet játszott Hervoja herczeg czímere adja meg. E kérdéssel is Thallóczy Lajos foglakozott behatóan a konstantinápolyi glagol misekönyv ismertetése kapcsán; ez fentartotta u. i. számunkra Hervoja képét és czímerét is, a melyben fehér mezőben mint pajzsfőt két vörös pólyát, alatta czölöpösen álló kardot tartó vörösbe öltözött, vaskönyökvédős és vaskeztyüs kart, mellette balról ágaskodó oroszlánt, sisakdiszül pedig kardot tartó kart látunk.
A magyar oklevélék állandóan Ráma néven nevezik azt a területet, melyet az egykori hűbéres bosnyák királysággal nagyjából azonosnak vehetünk. Hogy Ráma vagy Bosznia már a XV. század folyamán koronás czímere mellett a kardos czímert is használja, azt csak az magyarázza meg, hogy a Hervoja-Hrvatinić-család, mint a magyar korona hübérese birta északnyugati Boszniában ezt a Hervoja által herczegséggé emelt hűbért.
A mikor 1463-ban Bosznia mint királyság végleg elbukott, Jajcza és északnyugati része Magyarországnál maradt, a mely e határkerületeknek Ujlaky Miklós, majd Corvin János királysága révén bizonyos közjogi individualitást adott. Erre az időre, a XV. század második felére esik az illyr-dalmát heraldika kifejlődése is, és igy a Jagellók Uj-Boszniája a kardot tartó kart nyerte czímerül. A XV. század folyamán nyert tehát bizonyos nemzetközi jogosultságot Hervoja kardos czímere, s a magyar heraldika közjogi jelentőséget is adott a herczegi czímernek, ezt vévén át annak a Boszniának jelvényekép, mely Magyarországnál megmaradt.
A mikor tehát Bosznia uj czímerének megállapitása szőnyegre került, minden fontos közjogi és heraldikai momentum a mellett szólt, hogy ne az u. n. régi czímeréhez nyuljunk vissza, mely ellen – mint láttuk – annyi sulyos ellenvetést lehet felhozni, hanem azt a czímert tartsuk meg, mely mint igényczímer századokon át szerepelt a magyar királyok pecsétein és érmein.
Dr. HOLUB JÓZSEF.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me