Johannes Wolf: Musikalische Schrifttafeln. C. F. W. Siegelts Musikalienhandlung (R. Linnemann.) Bückeburg und Leipzig, 1922 és 19…

Full text search

Johannes Wolf: Musikalische Schrifttafeln. C. F. W. Siegelts Musikalienhandlung (R. Linnemann.) Bückeburg und Leipzig, 1922 és 1923, 90 tábla, 1+4, l. szöveg, 4-rét.
Elmult korok szellemi munkája emlékeinek megismerése, azok jelentőségének megállapítása és a tanulságok leszűrése a tudományos élet érdeklődésének mindenkor középpontjában állott. Miután azonban a beszéd grafikus megrögzítésének tudománya igen lassan fejlődött ki és annak számtalan válfaja van, a feledésbe ment grafikai ábrák újbóli életrekeltése s ez úton az emlékek értelmének az ismeretek körébe való belekapcsolása régóta foglalkoztatta a történettudósok egy részét. Az elért eredmények közlése után, tanítói célzattal oly kiadványok láttak napvilágot, melyek az okulni vágyó fiatalságnak a paleografiai gyakorlati ismeretek elsajátíthatására a legjellegzetesebb emlékek céltudatosan megválogatott sorát mutatják be, hogy annak ismerete s útmutatása nyomán a tudományos munkálkodás folyamán eléjük kerülő írott emlékeket felhasználhassák. Ezek közül csak az Arndt-, Tangl- vagy a Steffens-féle munkákra hivatkozunk. Ha nem a beszéd, hanem a zene (ének) hangjainak grafikai ábrázolásuk útján való rögzítésének megoldásáról van szó, úgy ez utóbbinál gyakran még nehezebb feladatokkal állunk szemközt, mint az első esetben. Miután kódexek másolásánál sokszor megesett, hogy a scriptor hűen utánozta a jóval régibb írású mintát az illető kézirat korának meghatározásába önkéntelen hiba csúszott be. A zenei hangjelzést azonban mindig zenész írta a kódex szövege fölé, az pedig az éppen dívó hangjelzési módot használta, ezért a zenei hangok grafikai ábrái a kézirat korának meghatározásában segédkezet nyujthatnak.
Noha a zenei paleografia terén kitünő kiadványok jelentek meg, melyek hasonmások közlésével rendkívül nagy anyagot tettek ismertté, mint pl. a Solesmesi Bencések: Paléographie Musicale kötetei, vagy a rendkívül nagyérdemű H. E. Banister: Paleographia musicale latina-ja, mégis tanítói célzattal egybeállított zenei paleographai hasonmásgyűjteményünk eddig nem volt. A neves berlini egyetemi tanárnak Wolf Jánosnak érdeme, hogy ez a mű a «Musikalische Schrifttafeln für den Unterricht in der Notationskunde» az 1922. és 1923. években tíz füzetben megjelent. Wolf János nagy tudását már kétkötetes Handbuch der Notationskunde című munkájából ismertünk s csak természetes, hogy ezzel a 90 lapon 100 hasonmást tartalmazó kiadványával csak öregbítette érdemeit. Külön ki kell emelnünk azt a körültekintő gondosságot, mellyel a neumákon kívül – melyeknek t. i. gazdag irodalmuk van – a menzúrális hangjelzésre és főleg az annyival kevésbbé ismert tabulaturás emlékek közlésében tanusított. Annak a nagy területnek jellegzetes darabjait, amelyet e kiadványnak át kellett ölelnie száz ábrába tömöríteni valóban nehéz feladat és hogy sikerült, nagy eredmény. Szerző is jobb szerette volna, ha a mostani súlyos viszonyok nyomásának nem kellett volna engednie s tábláinak számát megtoldhatta volna, továbbá minden ábrát az eredeti nagyságban közölhetett volna, azonban így is megnyugvással töltheti el őt a kiadvány.
Reméljük és kívánjuk, hogy a mű második kiadásakor a helyzet olyan legyen, hogy tudós szerző egészen szíve szerint jelentethesse meg az oly sok tanulságot nyujtó Musikalische Schrifttafeln-jeit.
Isoz Kálmán.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me