Magyary-Kossa Sámuel: A nagysarlói Magyary-Kossa-család története. Budapest, 1925. 8°, 223. l.

Full text search

Magyary-Kossa Sámuel: A nagysarlói Magyary-Kossa-család története. Budapest, 1925. 8°, 223. l.
Az ősök iránti kegyeletnek kifejezője a jelen munka, melyet a család egyik tagja rokonai okulására szerzett, s halála után Magyary-Kossa József bocsátott közre. A családról újabban a Társaságunk kiadta Nemzetségi Zsebkönyv, Nemes Családok I. kötete is megemlékezett, közölve a család újabb generációjára vonatkozó adatokat. A családi levéltár a Magyar Nemzeti Múzeumban őriztetik és ennek anyagán alapul a jelen munka.
A szerző által nagy gonddal összegyűjtött adatok szerint a Magyary-családról a legrégibb adat 1381-ből való, melyben a pozsonyi káptalan által Magyary Mihály leánya Margit, Toroni Vámos Péter neje leánynegyede felől rokonait nyugtázza. A Kossa-családra vonatkozó, a családi levéltárban őrzött legrégibb okmány pedig 1427-ből való. A család 1599 április 1-én nyerte Rudolf királytól armálisát. Mint főcímerszerző Kossa Albert szerepel.
A munka nem teljes. A család azon nemzedékének történetével fejeződik be, melynek utolsó férfitagja az 1866. évben elhalt Magyary-Kossa Sámuel volt. Az armálist szerző Kossa Albert testvérének Jánosnak leszármazóit magában foglaló első törzs történetét nyújtja, nagy részletességgel ismertetve az egyes családtagok történetét. Ez a körülmény természetesen a család tagjaira nézve teszi a munkát elsősorban érdekessé, de nem mondható érdektelennek nem családtagok részére sem. A XVII/XVIII. századi középnemes magyar családok társadalmi, családi és gazdasági életére nézve az olvasó nem egy jellemző vonást talál e monografiában, melynek egyes részei valósággal korrajz számba mennek. Az előadottak áttekintésére három genealogiai tábla szolgál, az egyik a címerszerző és testvérei leszármazását adja egész a XIX. század első feléig, a második a ságfai Sándor családét tünteti fel, a harmadik pedig az 1825-ben született és 1894-ben elhalt Magyary-Kossa Lajos leszármazóira vonatkozik, akik közé tartozik a mű szerzője is.
A munka, mint azt a kiadó megjegyzi, nem a nagyközönség számára íródott, de kiadásával annak közrebocsátója a magyar családtörténet művelőit nagy hálára kötelezte le. Hozzájárult a magyar nemesi Családok történetének gyarapításához és a munka adatai ismereteinket nem egy tekintetben kiegészítik. A mai súlyos gazdasági viszonyok közepette, midőn a nyomdai árak magas volta következtében épp a magyar családtörténeti irodalomban észlelhetünk stagnációt, eléggé nem méltányolható az áldozatkészség, mellyel a család egyik tagja e mű megjelenését lehetővé tette.
–y.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me