1. Az első okleveles följegyzéstől a XVI. századig.

Full text search

1. Az első okleveles följegyzéstől a XVI. századig.
A Ghyczy-család egyike a Dunántúl legrégibb nemes családainak, mely oklevelek* tanusága szerint már az Árpádok korában virágzott. A család nevet adó ősi fészke a veszprémmegyei Gic* (a középkori oklevelekben Gych) község volt, melyen kívül földesúri joga kiterjedt a szomszédos Cseh(i) és részben Hathalom* falvakra, továbbá valószínűleg Péterd (ma Bakonypéterd) községre is, melyről a család, esetleg annak egyik ága egy 1484-ben készült összeírás szerint magát péterdi Ghyczynek nevezte.* E falvakhoz idővel házasságkötés és csere révén néhány más veszprémmegyei községben, sőt Győr megye határos részén is szerzett a család birtokokat, a nélkül azonban, hogy a nagybirtokosok sorába emelkedett volna.
A család történetére vonatkozó egyes oklevelekre hivatkozik Nagy Iván «Magyarország családai» című művében IV. köt., 386. l. és kk., továbbá Csánki Dezső: «Magyarország történeti földrajza a Hunyadiak korában» III. köt., 272. l. A családi levéltár legrégibb oklevele 1274-ből való s a nyitrai káptalan állította ki. – Az 1564-ben kelt nemességmegerősítő és címerbővítő diploma szerint a Ghyczyek «orti enim ex antiqua et celebri Nobilium regni huius nostri prosapia».
A Bakonyban fekvő Gic község nevét az ott egykor elterült, makkban gazdag erdőkben nagyszámban élt házi és vaddisznóról kapta. Gic, gica ugyanis = kondorszőrű mongolica, bakonyi disznó. L. Czuczor – Fogarasi: A magyar nyelv szótára II. kötet, 1069. hasáb.
Csánki adatai szerint a három község 1488-ban 8–8 forint adót fizetett. I. m. 232. l. Gic 1589-ben, mikor Ghyczy László elzálogosítja, már pusztaként van megjelölve. Nagy I. i. m. 388. l. – A XVII. század végén «Péterdtől délre Gic és Csehi jobbára erdőkből álló puszták, zálogos jószágai voltak a főmonostornak» (Bezerédy Istvántól)… Az urbárium szerint «az erdő, mikor a makknak termése vagyon, igen hasznos, rétje kiárendáltatik… de szántóföldjei mind elparlagultak». A pannonhalmi szent Benedek-rend története. IV. köt., 387. l. – Fényes Elek összeírásában is még puszta. (Magyarországnak s a hozzákapcsolt tartományoknak mostani állapotja. II. jav. kiadás. Pest, 1841. I. köt., 430. l.) – Ma község. Hathalom és Csehi ma is puszták.
Csánki i. m. 272. l. A család neve a legrégibb oklevelekben nobiles de Gych, de Gycz, de Gech, sőt Nagy Iván szerint az 1244. évi oklevélben Guechy is. A XVII. században Gicy, Giczi, G˙c˙, G˙chy, Ghyczy, az erdélyi oklevelekben és krónikákban pedig G˙cz˙, Gitzi, Giczy, Giczj, Gyitzy, Géczi, Getzi, Geczij. Az 1792. és 1796. évi országgyűlések diariumai Ghyczy József komáromi követet Géczy-nek írják. – Fejér György, a kiváló történettudós Ghyczy Kálmánt 1823-ban Colomannus Gétzynek írja. (V. ö. Jakab Elek: A Ghyczyek Erdély történetében. 1875., 8–16. l.)
1244-ből való a Ghyczyekről az első okleveles feljegyzés, amidőn IV. Béla király jóváhagyja László nádor ítéletét, mely Sándor fiát, Mártont és Móric fiát, Bertalant – nobiles de Gych – királyi udvarnokoknak éj idején történt kirablása miatt az ítéletben részletesen körülírt birtokuk elvesztésével sujtotta.* Miután a vétkesek rokonai: Herbord és Jordán, továbbá Márton néhai fivéreinek: Péternek és Miklósnak özvegyei a megvételre nem vállalkoztak, a birtokot Kornél comes fiai: Dethe és Gergely vásárolták meg, akik – bár távolabbi fokon – szintén rokonok lehettek, mert 100 évvel utóbb magvuk szakadtával birtokaik a család kezére kerültek vissza.* Gergely fia Mátyás 1299-ben betegségében azért a sok jótetért, melyet életében a pannonhalmi apátság részéről élvezett, a Gicen fekvő egész birtokrészét a győri káptalan előtt a nevezett apátságnak adományozta.* Ez időből (1299, 1306 és 1307) fennmaradt még a neve Istvánnak, a Mátyás testvérének, egy a pannonhalmi apátsággal kötött csereszerződésben. István özvegye Pendyth asszony, Banai Pál leánya 1306-ban Gici jószágát az apátságnak adta a pestmegyei Apáti ellenében.* Két fia kiskorában elhalván, bennük a Kornél comes ága kihalt. 1307-ben Mátyás özvegye, Pécsi Katalin, új bevallással megerősíti férje adományát.* Egy 1347-ben kelt oklevél,* melyben Győrmegye jelentést tesz a királynak, hogy több Gyczi eltiltatott a Hasság nevű erdő használatától, melyet vágott faként eladtak a szomszédságnak, megemlíti János hölgykői (más változatban hercegkői) alvárnagyot, második Jánost, a Benedek és harmadik Jánost, a Lukács fiát, László fiait: Miklóst és Mihályt és Sándor fiát Pétert. Nagyrészt ugyanezek támasztanak követelést 1353-ban az 1307. évi adomány ellen.* Ugyancsak 1347-ben I. Lajos király vizsgálatra küldi ki a tihanyi konventet Gichy János (Joannes de Gech) bakonyvármegyei alispán (vicecomes comitatus Bokoniensis) ellen, aki Barlagi László javait erővel elvette.* 1348-ban a pannonhalmi konvent a Lajos királyhoz a bakonybéli apátságról tett jelentésében hivatkozik János (Johannes de Gych) királyi ember vallomására* 1373 aug. 8-án, a tarjáni dézsma miatt tartott nyomozásnál név szerint felsoroltatnak a tanukként kihallgatott Benedek fia János, János fia György, László fia Miklós és István fia Ábrahám, valamennyi nobiles de Gych.*
Nagy Iván i. m. Az oklevelet közli Fejér: Codex Diplomaticus Tomus IV. Vol. I. p. 308… de a családnév említése nélkül.
L. alább.
Hazai okmánytár, VII. köt., 280. l. – A pannonhalmi szent Benedek-rend története. II. köt., 346. l.
Fejér i. m. Tomus VIII. Vol. I. p. 207., amely Apáti-t Pozsony megyébe helyezi. – Nagy Iván i. m. i. h. – A pannonhalmi szent Benedek-rend története. II. köt., 349. l.
U. o. 353. l.
U. o. 113. l. – Fejér i. m. Tomus IX. Vol. I. p. 560. – Nagy Iván i. m.
A pannonhalmi szent Benedek-rend története. II. köt. 456. és 457. l.
Anjoukori okmánytár. V. köt., 2. l. – Pesty Frigyes szerint Bakony nem vármegye, hanem erdőispánság volt, tehát G. János ennek volt vicecomese. – Az eltűnt régi vármegyék I. köt., 201. l. és kik.
A pannonhalmi szent Benedek-rend története. VIII. köt. A bakonybéli apátság története. 325. l. –
U. o. 395. l. Az oklevél nobiles de Ghych-ről szól. Alig lehetséges, hogy valamennyien a Ghyczy-család tagjai, sőt sokkal valószínűbb, hogy nem is rokonok, hanem csupán Gic községben élő nemesek voltak. – 1405-ben Ladislaus de Gych királyi ember a nógrádmegyei mohorai birtok átengedése ügyében. Fejér i. m. Tomus X. Vol. VIII. p. 471. – Valószínűleg a megyebeli Géczyekből. Ezért nem vettük fel a családfára sem.
1411-ből okleveles följegyzés van Gyczi Miklósról* s 1422 és 1429 között kelt öt oklevélben* jórészt mint királyi emberek szerepelnek Gyczi Ferenc, Domonkos, György, Dózsa (ennek testvére: Ágota asszony, a Balázspéczi Pál özvegye), Miklós, Péter és Benedek, Mihály és Lukács. Közülök Péter 1423-ban egyik megbízottja volt Mihály apátnak,* majd 1426-ban Benedekkel együtt királyi ember.* A Sörös Pongrác által közölt «Bakonybéli regesták a XV. század első és második feléből»* a már említett Ferenc, Mihály, György és Domonkos mellett megőrizték még a Gyczi Balázs, Antal, Gergely és Albert nevét. 1450-ben Albert Hunyadi János kormányzósága alatt kormányzói ember.* Úgy látszik, ez volt az az Albert, aki ellen V. László 1453-ban ítélet-levelet adott ki a Gergely bakonybéli apát Tarjánban fekvő birtokán elkövetett hatalmaskodása miatt.* Az utóbb felsoroltak kortársa, Gyczi Bereck részt vesz az 1444. évi országgyűlésen.* 1471-ben Mátyás király a Gyczi György meggyilkolása miatt* elítélt Gyczi Imre Gicen fekvő birtokát udvarnokának: Poki Ferencnek adta.* Egy 1479-ből 12fennmaradt oklevélben találkozunk a Gyczi Lukács (Lucas de Gycz) nevével.*
U. o. 436. l.
U. o. 446., 461., 471. l.
U. o. 447. l.
Fejér i. m. Tomux X. Vol. VI. p. 755.
Történelmi Tár, 1903. évf., 358–366. és 370. l.
A pannonhalmi szent Benedek-rend története. III. köt., 517. l.
Hazai okmánytár, IV. köt., 375. l. – Történelmi Tár, 1907. évf., 379. l.
Nagy Iván i. m. – Kovachich J. N.: Monumenta veteris legislationis Hungaricae. Claudiopoli, 1815., 52. l.
A Ghyczy-családtól kapott adatok szerint.
Csánki i. m., 272. l.
A zichi és vásonkeői gróf Zichy-család idősb ágának okmánytára. XI. köt., 254. l.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me