VI. Nagyszombat.

Full text search

VI. Nagyszombat.
A «Kis Rómá»-nak is nevezett Nagyszombat a XVI. század közepétől jelentős szerepet kezd játszani a magyar városok sorában. A török idő alatt falvai között székelő esztergomi érsekek nagyban voltak fellendítői a művészeti és kultúréletnek. Ugyanekkor számos főúri család is telepedett ott meg és a város több országgyűlésnek is volt a színhelye. Ezek következtében az ottani kultúrélet igen fellendült s a művészetek egyes ágai is csakhamar virágozni kezdtek.
Azon szerencsés körülmény folytán, hogy a nagyszombati ötvöscéh iratainak jelentősebb része a céh díszes ládájával együtt az Országos Magyar Iparművészeti Múzeum őrizetében napjainkig fennmaradt, a nagyszombati ötvöscéh XVII–XVIII. 26századbeli életéből közelebbi adatokat is bírunk.*
Mihalik Sándor: Nagyszombati ötvösmesterek a XVI–XVIII. századból. Múzeumi és Könyvtári Értesítő XI. (1917) Évf.
Az 1590-ben alakult ötvöscéh magyar szellemű s jóformán kizárólag magyar mesterekből áll céh volt. A reánk maradt céhirományok régi feljegyzései mind magyarul vannak írva. 1622-től 1717-ig közel félszáz mestert említenek az egykorú iratok, úgyhogy a nagyszombati ötvösség életére a közeli Pozsony ötvöscéhe nem igen volt bénító hatással.
A nagyszombati ötvösök alábbi pecsétje az ottani ötvöscéh azon, 1717-ből eredő punctumai-nak* a végére van ütve, amely szabályzat az 1590-ben kiadott articulusokat módosítja és kiegészíti.
Ezen punctumokat mindazon nagyszombati ötvös aláírta, aki akkor, vagyis 1717-ben a céh kebelébe tartozott. Ezek sora a következő: Samarja˙ Dániel, Debreczeni István, Biszony János, Nagy Máttyás, Hans Georg Drescher (vagy Deksher?), Szalaj Ferenc, Tolnai István, Szegedy János, Keleczini Farkas.
A kis, 2 cm átmérőjű pecsétet hármastagolású gyűrű övezi. Latinbetűs legendája:
CECHA AVRIFABRIVM TIR(NAVIENSI)S
A szóközökben négyeskarélyú virágdíszek. A belső mezőben 14 küllőkerék, középpontjában kehellyel.
A nagyszombati ötvösök pecsétjének érdekességet eredetisége ad. Ezt készítője a lokális attributomok ügyes alkalmazásával érte el. A pecsétben szereplő kerék ugyanis a város címeréből van kölcsönözve és annak egy fontos része. Nagyszombat városának pecsétjét tudvalevőleg egy kerék és az annak középpontjában levő Krisztusfej alkotja.
A városi pecsét alapján szerkesztett nagyszombati ötvöscéhpecsét ilykép nem tart rokonságot a magyarországi ötvöscéhek azon pecsétlőivel, amelyek szinte stereotíp módon, trébelő szenttel vagy mesterrel vannak képezve. Azon ritka és kevésszámú céhpecsétjeink sorába tartozik tehát, amelyek eredeti, önálló és szellemes probléma-megoldásaikkal tűnnek ki.*
A nagyszombati ötvöscéh pecsétje azzal a hasonló elgondolással van megszerkesztve, mint amivel a nagyváradi ötvösök szép megoldású, XVI. századi pecsétje készült. Ennek a paizsában a városi címerből vett két bárd között ugyancsak kelyhet találunk. A pecsét felirata a következő: SIGILVM AVRIFABRORVM VARADIEN(SIS). Ráütve a nagyváradi ötvösöknek 1563. dec. 2-án kelt azon levelére, melyben a kolozsvári ötvösöknek a hozzájuk intézett céhügyi kérdésekre válaszolnak. Az Erdélyi Múzeum levéltárában.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me