A MAGYAR KIRÁLYI KANCELLÁRIA SZEREPE AZ ÁLLAMKORMÁNYZATBAN 1458–1526.

Full text search

45A MAGYAR KIRÁLYI KANCELLÁRIA SZEREPE AZ ÁLLAMKORMÁNYZATBAN 1458–1526.
A középkori és újkori államkormányzat lényegesen különbözik egymástól. A régi: feudális alapokon nyugszik, tisztán személyi jellegű, differenciáltság nélküli, decentrális. Az új: hivataljellegű (bürokratikus),* kormányszervei nem egyes feudális főurak, hanem (rendszerint polgári származású egyénekből álló) testületek, a kormányzat egyes ágai differenciáltak s az egész kormányzatot a központosító törekvés, a centralizáció jellemzi. A kettő között átmenet a XV. század. Ezt bizonyítja a külföldi fejlődés és a magyar is. E században alakul meg nyugaton első formájában az az államkormányzat, mely ugyan még a régi feudális alapokon nyugszik, de már kezd bürokratikus jelleget nyerni, – a szónak eredeti értelmében* – hogy az újkor első századában létrejöjjenek az igazi «hivatalnok-államok», élükön a Habsburg-monarchiával.* Ez a fejlődés nyugaton egységes jelleget mutat. A francia-burgund,* németalföldi,* német* és az ausztriai államkormányzatban* könnyű észrevenni a hasonló vonásokat. A központi kormányzat három főszerve körülbelül egyformán válik el egymástól és egyelőre egyformán fejlődik, akár «conseil», «parlement» és «chambre des comptes», akár Hofrat, Hofgericht és Hofkammer a nevük. S mindegyikhez csak mint alárendelt szerepet játszó «segédeszköz»* járul a kancellária.
Hajnik «államhivatali kormányzatnak» nevezte – a «feudális kormányzattal» szemben. (Európai jogtörténet, Bp., 1899. 227. l.)
S. Adler: Die Organisation der Zentralverwaltung unter Kaiser Maximilian I. Leipzig, 1886., Th. Fellner: Zur Geschichte der österreichischen Zentralverwaltung (1493–1848.) (Mitteilungen des Instituts für öster reichische Geschichtsforschung 1887. 258. l.), G. Seeliger: Kanzeistudien, ugyanott 1. l. Fellner szerint Ausztriában: «Maximilian I. ist der Begründer des Beamtenstaates.» Elődje III. Frigyes alatt «die Regierung noch einen persönlichen Charakter hat» I. h. 268. l. A bürokratizmus fejlődését bizonyítják a német császári kancelláriában kibocsátott kancelláriai rendeletek is. V. ö. G. Seeliger: Erzkanzler und Reichskanzleien, Innsbruck, 1889. 114. l.
V. ö. Fellner–Kretschmayr: Die österreichische Zentralverwaltung I. 1. k. Geschichtliche Übersicht.
Adler i. m. 5–22. l., A. Walther: Die burgundischen Zentralbehörden unter Maximilian I. und Karl V. Leipzig, 1909.
Adler i. m. 20. l.
Különösen fejlett viszonyokat találunk Brandenburgban: O. Hintze: Ratstube und Kammergericht in Brandenburg während des XVI. Jh. (Forschungen zur brandenburgischen und preussichen Geschichte, Bd. XXIV, 1, 1.) M. Klindenberg: Ratstube und Kanzlei in Brandenburg im XVI. Jh. (u. o. XXVI. 2., 61. l.), L. Lewinski: Die brandenburgische Kanzlei und das Urkundenwesen während der Regierung (1411–1470.). Strassburg, 1893.
L. a 2. és 3. j. idézett munkákat.
«Hilfsmittel» – mint H. Spangenberg nevezte. (Die Kanzleivermerke als Quelle verwaltungsgeshichtlicher Forschung, Archiv für Urkundenforschung X. 3. füzet, 519. l.)
A magyar fejlődésben már több önállóságot látunk. Bár a fejlődés egyes fázisaira emlékeztetnek a nyugatira, mégis a XV–XVI. század fordulóján a magyar államkormányzat egész szellemében különbözött attól, amilyennek pl. I. Miksa elgondolta és részben át is alakította a maga államát – mintaképéül és alapjául a további fejlődésnek.
Nálunk a XV. század folyamán az uralkodó mellett egyetlen kormányszerv: a királyi tanács intézi a legfőbb kormányzatot, azonban a királyi tanáccsal kapcsolatban a kormányzatban mindinkább tevékeny részt vesz maga a kancellária is, mely egyszerű oklevélkiállító intézményből – a XV. század végére már nagyrészt önállóan működő, «modern» hivatallá lesz. E centralizáló törekvések Mátyás uralkodása alatt vehetők észre. Zsigmond kora és az utána következő zavaros idők nem voltak alkalmasak szilárdabb kormányzat kialakulására, sőt még Mátyás uralkodása első éveiben is megmaradnak a régi viszonyok. De körülbelül uralkodása második évtizedében már határozott irányú fejlődés indul meg s ez a fejlődés a magyar újkor hajnaláig állandóan tart.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me