Az «Archives Heraldiques Suisses»,

Full text search

Az «Archives Heraldiques Suisses»,
a 40 éve fennálló svájci heraldikai társulatnak két- (sőt fejcíme szerint három-: francia, német, olasz) nyelvű folyóirata a háború utáni években is kevéssé érezte meg az általános nyomasztó gazdasági viszonyok áldatlan következményeit. Kiállításban és tartalomban is általában a régi színvonalon tudott maradni. Az 1932-i, 46-ik évfolyam négy füzete is az érdekes és gazdagon illusztrált tanulmányok és ismertető leírások sorát tartalmazza, külön mellékletekkel és színes hasonmásokkal. Általánosabb érdekű cikkei a következők:
D. L. Galbreath, a nálunk is ismert, nagyon ügyes kis címertani kézikönyvnek (lásd a Turul 1930. 36. l.) szerzője, Gelre heroldnak a XIV. század második feléből való címerkönyve svájci vonatkozásait tárgyalja négy folytatásban, gazdagon illusztrálva. (A címerkönyv ismertetését nálunk lásd a Turul 1904-i első füzetében.) – A svájci heraldika mindig nagy figyelmet fordított a címeres ex-librisekre. Az Archives 1932-i évfolyamában M. Jéquier néhány neuchâteli ex-librist ismertet (2. és 3. füzet); az alkalmazott címerekben néha házijelvények szerepelnek. Ugyancsak ex-librist, az egyházi állású Zelger L. Antalnak érdekes ábrázolású, az időfolyás szimbolikus jelvényeiből összeállított könyvtárjelét találjuk a folyóirat második füzetében. Az ex-librisek heraldikája nálunk is nagyobb figyelmet érdemelne, amint ezt jubileumi kiállításunk bemutató ex-librisgyüjteménye is tanusítja. – Érdekes a zürichi városházán őrzött, XVII. század-eleji két címertábla, melynek leírását a 2. füzetben találjuk. Zürich város Bauherrjeinek és kőművesmestereinek (mindkettő városi tisztség volt) címereit tartalmazzák. – A 3. füzetben figyelmet kelt Neuenstadt városnak a XIV. századból származó zászlaja (színes képpel), mely a város jelvényét, Péter apostol kulcsát, püspöki bottal mint fejedelmi jelvénynyel heraldikai stilizált hegyen egyesítve mutatja. Számos, többé-kevésbbé helyi érdekességű cikk mellett több olyan, nagyon terjedelmes közleményt is tartalmaz az évfolyam, amelyek már az előző évfolyamokban kezdődtek, s még nincsenek befejezve. Ilyen a folyóirat egyik szerkesztőjének, F. Th. Duboisnak, a vaudi nemesi és címeresleveleket ismertető becses közleménye és A. Lienhard–Riva tessini heraldikai adalékainak ötödik sorozata.
Megemlítjük még az 1932-ben fennállásának 40-ik évét jubiláló svájci heraldikai társulat történetének vázlatát a 3-ik füzetben; a vegyes rovat (Miscellanea) cikkei közül pedig az 1. füzetben az 1931. jún. 5-i svájci szövetségi törvény ismertetését az állami és hatósági címerek és jelvények használatának szabályozásáról, s a 4. füzetben a pápai szinek gyanánt a sárga-fehérnek (a korábbi piros-sárga helyett) VII. Pius által 1808, illetve 1814. óta alkalmazásáról szóló közleményt.
y.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me