Herold. Organ Kolegjum Heraldycznego. 8° Warszawa, 1935. 1-4. füzet.

Full text search

Herold. Organ Kolegjum Heraldycznego. 8° Warszawa, 1935. 1-4. füzet.
A Turul mult évfolyamában ismertetett «Miesiecznik Heraldyczny» c. lengyel folyóirat a történelmi genealogiával és heraldikával foglalkozik. A Herold témakörét a lengyel nemességnek inkább mai problémái alkotják. A folyóirat havonta 16–20 oldal terjedelemben jelenik meg, s máig már IV. évfolyamába lépett. Az első szám bevezetőjében a szerkesztőség a nemesi rend európai eszmei reneszánszáról értekezik, s a Herold ennek szolgálatában áll. A magyar heraldikust is közelebbről érdekelheti Bossowski Ferenc kis cikke, mely a totemizmust vizsgálja a lengyel címerekben és címerlegendákban. Bem de Cosban Vladimir gróf a lengyel-magyar barátság továbbfejlesztésére irányuló cikkében a «Lengyel-magyar nemesi Báthory-rend» felállításának gondolatát veti fel. Tervezete szerint rendi tagok csak olyan nemesi családok-tagjai lehetnének, akiknek egyenes ősei már 1586-ban lengyel vagy magyar nemesek voltak. Célja a két nemzet közti barátság és kulturális kapcsolatok ápolása Báthory István szellemében. A rend nagymesterének székhelye Budapest lenne, mert a magyar állam közjoga a nemességet még elismeri. A szabályokat közös bizottság dolgozná ki.
Igen érdekes a Dolega-Kowalewski György által elgondolt tervezet, hogyan oldják meg alkotmányosan Lengyelországban a hagyományok alapján álló társadalmi rend problémáját. Kiemeli az öröklődő címek társadalomnevelő hatásának jelentőségét és a lengyel alkotmány keretében a régi lengyel nemesi rend visszaállítását ajánlja. Ennek tagjai közé azok vétetnének fel, akik a haza szolgálatában, határai megvédésében, erkölcsi és anyagi tőkéje növelésében érdemeket szereztek.
A folyóirat ezeken kívül aktuális történeti, genealogiai és heraldikai értekezéseket közöl. Behatóan ismerteti a lovagrendekkel kapcsolatos eseményeket; régi nemességigazolási névjegyzékeket és bőséges szakkönyv-ismertetést közöl. Hozza a Lengyelországban is gyakorlatban levő névellengyelesítések kapcsán nemesi nevekre engedélyezett névváltoztatásokat. Egy kérdésre adott feleletből megtudjuk, hogy lengyel nemességi ügyekben bizonyítványokat Varsóban a Sąd okręgowy mellett működő Instytut Heraldyczny ad.
Bottló Béla.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me