Diósgyőr beszélőcímeres pecsétje.

Full text search

Diósgyőr beszélőcímeres pecsétje.
A Miskolc mellett fekvő és középkori királyi várának romjairól ismert Diósgyőr nagyközség (előbb város) legrégibb pecsétje egy 1575. évi oklevelen maradt meg. (1. kép).
A 27 mm átmérőjű pecsét alig olvasható körirata, egyszerű vonalkeretben:
DIEOS GEOR VAROS PETSETJE.

1. kép.
Középen palástba öltözött fátyolos, ülő nőalak (Szűz Mária), bal térdén kis gyermek (Jézus) ül, aki balkezével anyja felé egy gömbszerű tárgyat, gyümölcsöt nyujt. A gyermek Jézus mögött felnyúló fa, két nagy gallyal, egyikén ugyanolyan gömbölyű gyümölccsel, mint aminőt a kis Jézus Mária felé nyujt.*
Orsz. Levéltár: NRA. fasc. 194. n. 5.
Ez a pecsét előfordul egy 1616. évi okiraton is.*
U. o. fasc. 926. n. 22.
A XVII. században Diósgyőrnek újvésetű pecsétnyomója van, melynek lenyomatait 1661-től egészen a XIX. század elejéig ismerjük (okleveleken 1661, 1663, 1773, 1777, 1801). (2. kép). A 30 mm átmérőjű pecsét körirata:
SIGILUM OPIDI DIOSGEÖRIENSI (így!)

2. kép.
A pecsétkép kevés változtatással ugyanaz, mint az 1575. évi; de itt a kis Jézus áll és Mária jobboldalán is van egy levél és felette két gyümölcsszem.* Bár a véset nagyon kezdetleges, a címerképben mást, mint Szűz Máriát és a kis Jézust nem láthatunk. Eziránt nem lehet kétség, mert a diósgyőri kat. egyház temploma (XIV–XV. sz.) Szűz Mária tiszteletére épült s az egyház már 1333–35-ben a pápai tizedlajstromok írása idején fennállott.* Kétségtelen tehát, hogy Diósgyőr címere a templom védszentjének képét ábrázolja, amire a magyar pecsétek között sok példa van.
Borsod m. levéltára: Acta mat. III. 392., 399.. XXII. IV. 634., 642. Borsod-Miskolci Múzeum levéltára: 1266., 1268.
Borovszky: Borsod m. tört. 19. l.
Szűz Mária fölött nincsen sem a régi, sem az újabbi pecséten fénykör; de ha megfigyeljük a XVI. századbeli magyar pénzeket, ezek között is alig van egy pár olyan veret, amelyiken Mária fénykörívvel volna ábrázolva.
A kis Jézus mellett álló fában, a levelek és a gyümölcs alakjában nem nehéz a diófát s a diót megállapítani. Itt tehát beszélő címerről van szó, amire a magyar városok pecsétjein gyakran találunk példát.*
Kigyós (1557)-kigyó; Halas-hal; Bártfa-bárd: Eperjes-eper; Kaposvár-kapu; Püspöki-püspök stb. Századok 1869. 571 ., Turul 1911. 181. Iványi: Eperjes c. és p.
Ami a régebbi pecsét magyar feliratát illeti, tudjuk, hogy a XV. sz. végétől kezdik a magyar feliratot alkalmazni a községi pecséteken.* Annál érthetetlenebb, hogy a XVII. században elhagyták az előbbi magyar köriratot és latin a felirat.
Vámos 1487., Tura 1510. stb. Századok 1867–1873.
Diósgyőr nevét 1366-ban már Diosgwr-nak írja egy oklevél. A XV. században a Dyosgywr alak válik általánossá.
Az első pecsétnyomó, illetve ennek címerképe kétségtelenül régibb, mint az oklevél kelte (1575). Miskolc és Diósgyőr 1550 körül protestáns lett: Diósgvőrben 1577-ben ref. eklézsia van. Hogy Diósgyőr a régi kat. templom védszentjének képét alkalmazta pecsétjében, ez annak a jele, hogy az már a reformáció előtt is a város címere volt s csak tovább használták, mint ahogy általában a címerkép ősiségéhez ragaszkodni szoktak nemcsak a magánosok, 35hanem a közhatóságok is. A második pecsétnyomó az 1616–1661. évek közti időben készülhetett. Diósgyőr jelenlegi pecsétjén két 4–4 nagylevelű pálma között Szűz Mária ül, ölében a kis Jézussal, mindkettő feje fölött fénykörív.
A címer alakjainak lényeges változtatása nélkül Diósgyőr nagyközség visszatérhetne a régi beszélő címerhez, melyen a kis Jézus diófa mellett áll és diót nyujt Máriának.
Leszih Andor.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me