II.

Full text search

II.
Az ország elfoglalása után az egyes törzsek az általuk megszállott, területeket egymástól függetlenül bírták, melyeken a törzsfők valóságos fejedelmi hatalommal uralkodtak. Hatalmukat csak az egész nemzetet közösen érdeklő ügyekben korlátozta az Árpád véréből származó fejedelem hatalma. A törzsek nem szállották meg az ország egész területét, s egymás között is nagy területeket hagytak szabadon. E területeket első királyunk, Szent István – mint terra regiát, fundus regiust – a korona tulajdonának tekintette, királyi hatalmánál fogva adományozni kezdte és az ottlakó kevésszámú népesség helyzetét rendezte. A törzsek által szabadon hagyott földek így mind a király tulajdonává váltak, ezért ez utóbbinak a hatalma a törzsek rovására nagyon megnőtt, amit jelentőségében emelt az így királyivá tett földek lakosságának a király szolgálatára való beszervezése. Ezzel szemben a törzsek jelentősége fokozatosan csökkent, mert szállásterületüket a szomszédos királyi területek rovására többet nem terjeszthették ki; nem nagyobbíthatták, s ennek következtében folyton szaporodó népességük mindig szegényedett. Ezek az igazi nemesek, akiket középkori okleveleink a büszke veri, primi,* naturales* nobiles jelzőkkel illetnek, néhány emberöltő alatt gazdaságilag sokkal rosszabb helyzetbe jutottak, mint a terra regiának a királytól függő hűbéresei. Ennek az előkelő jogi, de hátrányos gazdasági helyzetnek az lett a következménye, hogy ők is mind többen folyamodtak a királyhoz és a terra regia lakosságához hasonlóan királyi szolgálatot vállaltak, aminek fejében a királyi földből részt kaptak. Mindennek viszont természetes folyománya volt, hogy a király szolgálatában nagy birtokokra szert tett, így gazdaságilag hatalmas és befolyásos hűbéresek kiverekedték maguknak azt, hogy őket jogilag is tekintsék annyinak, mint az ősfoglalóknak a szállásbirtokokon élő elszegényedett ivadékait. Így a hűbéresek is a veri nobiles sorába emelkedtek, aminek az ország területének közigazgatási beosztása szempontjából legfontosabb következménye a törzsi térületek és a királyi területek tökéletes egybeolvadása lett. Ezt a folyamatot elősegítette még a királyi birtokadományrendszer kialakulása, mert ennek következtében a királyság első századaiban az ősfoglaló ivadékok jelentékeny része is sietett birtokjogát királyi adománylevéllel megerősíttetni. Az egybeolvadás akként történt, hogy az egyes törzsi területrészek a királyi területeken székelő és hozzájuk közelebb eső királyi várispánok hatósága alá kerültek. Így kelt életre a magyar vármegye, melynek élén a királyi várispán (főispán) állott.
«veri et primi nobiles» 1255-ből: «Hazai Oklevéltár» 30.
1264-ből: «Hazai Okmánytár» VI. 122.
Az ország területének közigazgatási szervezése általában a megyerendszer alapján történt. E tekintetben azonban jelentős kivétel volt a Székelyföld. A székelység törzsszervezete ellenállott az újabb fejlődésnek, noha sokkal gyengébb volt az új fejlődést hozó királyi hatalomnál. Ennek következtében a Székelyföld autonóm terület maradt, melyhez később Aranyosszéknek V. István király által a kézdi székelyek részére adományozott kis területe járult.* A Székelyföld Aranyosszék kivételével összefüggő terület, abból csak egyes kis szigetek estek ki, mint Felső-Fehér vármegyéhez tartozó királyi várterületek. Felső-Fehér vármegye kis része ugyanis a legrégibb kortól kezdve benyúlt a Székelyföldbe, mégis a székelység ellenállott az ottani várispán hatalmának, s elérte, hogy amikor a királyi hatalom a szomszédos területeket sorra a saját hatalmi körébe vonta, ugyanakkor a székelyek törzsszervezetét és területét érintetlenül hagyta.
Szabó Károly és Szádeczky Lajos «Székely Oklevéltár» I. 21–23., 26–28., 35–36.
Az országot kezdetben közigazgatási és katonai szempontból három területre osztották. E területek közül a legnagyobbnak, a nyugatinak, az élén a nádor állott; a keleti kisebb részt az erdélyi vajda igazgatta; míg a délkeleti legkisebb rész, a Székelyföld, a székely ispán hatósága alá tartozott. A nádor, az erdélyi vajda és a székely ispán egymástól független királyi főtisztviselők voltak, akik közül egyik sem volt a másik alárendeltje, hanem közülük mindegyik a királyi hatalmat a saját területén közvetlenül képviselte. Az 1498. 4évi XXI. tc. a királyi zászlósurak között is őket sorolja fel elsőknek.* Az erdélyi vajda igazgatási területe kisebb volt a nádor területénél, s ezt kiterjedés szempontjából még akkor sem érte volna el, ha a Székelyföldet belekebelezik. Ezenkívül tudjuk, hogy a vajda hatósága a Székelyföldbe szigetek alakjában beékelt területekre is kiterjedt, mert – mint említettem – Felső-Fehér vármegyének egy része rajta feküdt a Székelyföldön. A vajdai és a székely igazgatási területek földrajzi egysége és egymásrautaltsága azt kívánta volna, hogy ezek már az első rendezéskor egységesíttessenek. Ez a megoldás azonban mégsem következett be, legfeljebb annyiban, hogy az erdélyi vajdai és a székely ispáni méltóságot időnként ugyanaz a személy viselte. Ez csak álláshalmozás volt, de sohasem jelentette e két külön méltóság közjogi egyesítését, s az álláshalmozásnak nem volt olyan esete sem, mint amikor az erdélyi vajda a neki hivatalosan alárendelt vármegyék egyikének főispáni tisztét viselte. Az a tény, hogy a székely ispán hatósága a Székelyföldbe ékelt királyi várterületekre nem terjedt ki, arra vall, hogy e méltóság a székely nemzeti szervezet ősi törzsfőjéből alakult át királyi zászlósurasággá.
A királyi bandériumot a nádor vezényelte, v. ö. az 1622. évi XXI. tc. bevezetésével.
Nyilvánvaló, hogy a székelyek ősi törzsszervezetét és ebből folyó sajátos jogviszonyait a királyi hatalom mindössze annyiban érintette, hogy nemzeti szervezetük ősi törzsfőjét királyi zászlósúrrá tette. Annak oka, hogy a székely ispán zászlósúri méltósága a célszerűségi szempontok ellenére sem egyesült a hasonló zászlósúri méltóságot jelentő erdélyi vajdasággal, abban található, hogy a Székelyföldön a királyi hatalom tiszteletben tartotta és érintetlenül hagyta azt az ősi törzsszervezetet, amelyet az erdélyi vajda területén a terra regia királyi várispánságaiba olvasztott bele.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me