Horthy Miklós.

Full text search

Horthy Miklós.
Singer és Wolfner irodalmi intézet r.-t. 4° Budapest, év nélkül (1939.), 267 lap + LXXIX műmelléklet
Ebben a Magyarország főméltóságú kormányzója budapesti bevonulásának huszadik évfordulója alkalmából megjelent munkában Ákosfalvi Szilágyi László «A Nagy-Bányai Horthy-család» címen a Nagy-Bányai Horthy-család történetének rövid összefoglalását adja (53–70. l.). Tanulmányában eredeti forráskutatások alapján állította össze a család történetét s reméljük, hogy ezt a rövid összefoglalást követni fogja a család történetének részletesen kidolgozott monografiája.
A Horthy-család tisztes hagyománnyal őrzi azt a tudatot, hogy székely ősöktől származik. Tekintettel arra, hogy a XIII. században Sényőn (Szabolcs vármegye) székely telep volt, továbbá, hogy Hort-puszta valóban Szabolcs vármegyéhez tartozik, a családnak ez a hagyománya történeti valószínűséggel bír. Horthy-nevű nemesekkel már a XV. században találkozunk. A XVI. század közepétől Horthy-nevű család szerepel Debrecenben, majd itt eltűnik és a következő században Kolozsvárott él.
A családnak kétségtelenül kimutatható őse az a Horthy István, aki régi nemes családból származva, fiaival, Istvánnal, Jánossal, Lőrinccel és Andrással, valamint testvérével Jánossal együtt 1635-ben címeres nemeslevelet kap, melyet Kolozs vármegyének – valószínűleg az akkor zavaros viszonyok miatt – csak 1657. június 21-én tartott közgyűlésén hirdettek ki. A címeres nemeslevelet nyerő Horthy István valószínűleg Debrecenből került Kolozsvárra.
A család tagjai, illetve Magyarország főméltóságú kormányzójának ősei közül nagy szerepet játszott a címeres nemeslevélben említett ifjabb Horthy István, erdélyi református püspök, a kormányzó ősapja, akinek a fia szintén Horthy István, a kormányzó ükapja, előbb az erdélyi fejedelem kancelláriájában tisztviselő, majd – amikor II. Rákóczi Ferenc megindítja szabadságharcát – a fejedelem zászlaja alá áll és az udvarában szolgál mint a nagy fejedelem titkára, híven kitartva mellette egészen 1710-ben bekövetkezett haláláig. Az ő fia, László, ennek a fia, szintén László és unokája, István, életüket a vármegyei kereteken belül különböző vármegyei tisztségeket viselve élik le. Ennek az utóbb említett Istvánnak a fia, szintén István a Szabolcs vármegyei Ramocsaházáról, ottani birtokait eladva, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Kenderesre költözik és ott, valamint Dévaványán és a Heves vármegyei Újlőrincfalván vesz nagyobb birtokot. Vármegyéjének vezető alakja. Országos viszonylatban is nagyjelentőségű munkássága jutalmául a király a magyar főrendiház tagjává nevezi ki élethossziglan. Az ő fia Magyarország főméltóságú kormányzója. Röviden közli a szerző a család ismert tagjainak személyi adatait. Ezek után leírja, mi a család nemesi előnevének és címerhasználatának a jogalapja. A Horthy-család nemessége, «Nagy-Bányai» előneve, valamint az alábbi címer használatához való joga már Horthy Istvánnak, a kormányzó bátyjának ősfája igazolása kapcsán még 1894-ben belügyminisztériumi igazolást nyert. A címer leírása a következő: Álló, csücsköstalpú kék pajzsban hármas zöld halom középsőjén jobbrafordult páncélos jobbkar könyököl s markában felfelé három arany búzakalászt tart. A pajzson levő, jobbrafordított, koronás, nyílt lovagsisak dísze: a pajzsbeli kar. A sisaktakarók színe: jobbról kék-arany, balról vörös-ezüst.
A szerző értekezése végén fölsorolja a felhasznált levéltári anyagot és közli a Horthy-családra vonatkozó irodalmat is. A munka végéhez csatolt műmellékletek között heraldikai szempontból említésre méltóak Horthy István püspöknek, Horthy István fejedelmi titkárnak és Horthy Lászlónak a pecsétjeiről készült reprodukciók.
A könyv fedőlapján, valamint a kötési tábláján a család címerének ábrázolása a heraldikai szabályok és a cikkben közölt leírás mellőzésével készült, mert ott a pajzs balra dől és a sisakdísz lemaradt. Kár, hogy a címert nem abban a helyes alakjában adják, mint az ugyancsak a cég kiadásában, az Új Idők Lexikonának megfelelő kötetében már korábban megjelent, ahol a család címere a történeti valóságnak megfelelően a heraldikai szabályoknak pontos betartásával van ábrázolva.
Bottló Béla.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me