Fekete Nagy Antal: Trencsén vármegye. Budapest, 1941. 415 l.

Full text search

Fekete Nagy Antal: Trencsén vármegye. Budapest, 1941. 415 l.
A M. Tud. Akadémia tervbevette Csánki Dezső félbemaradt nagy művének – Magyarország történelmi földrajza a Hunyadiak korában – kiegészítését. Az Akadémia Történelmi Bizottságának megbízásából Fekete Nagy Antal vállalta el e sorozat IV. köteteként Trencsén vármegye történelmi földrajzának feldolgozását.
Történelmi bevezetésében vázolja, mint szabták meg a földrajzi viszonyok a vármegye birtokbavételének menetét a magyarság részéről amely itt elszórt szláv telepeket talált. Kniezsa feltevésével szemben, aki a XII. századra teszi a magyarság megjelenését, Fekete Nagy adatai kétségtelenné teszik, hogy ez legkésőbb mára Szent István halálát követő évtizedekben indult meg. Itt nyoma sincs a gyepürendszernek; ennek helyét a Vág és a Nyitra völgyében egyaránt a várvédelmi rendszer foglalta el. A XII. század végére a magyarság már birtokába vette a vármegye egész területét. A földrajzi tájegység kezdettől megszabta a vármegye politikai határát, de I. Károly uralkodásától kezdve egy századon át többféle kísérlet mutatkozik közigazgatási egységének megosztására. Részletesen és egyenkint megrajzolja az egységes királyi váruradalomból kiszakadt nagyszámú váruradalom kialakulását. A XIII. században ezek nagyrésze magánkézbe kerül, de a XIV. század elején a nagyobb uradalmak, a XV. század közepére pedig valamennyi, újból a korona birtokába jutott. Zsigmond adományaival indul meg újra a királyi várbirtokok magánkézre jutása, mit Trencsén várának a Zápolyai-család részére való eladományozása fejez be a XV. század végére. Ezzel kapcsolatban ismerteti a szerző a birtokos családokat és a XIII. századi társadalmi átalakulást. Végül a trencséni nemzetiségek szerepének ismertetésével zárja be történelmi bevezetését.
Külön méltatást érdemelnének új megállapításai a gyepürendszerrel párhuzamosan fennállott várvédelmi rendszerről, az első váraknak: Bolondócnak és Trencsénnek feltűnéséről, az átmeneti vágbeszterci várispánságról; a Turul olvasóit azonban elsősorban család- és társadalomtörténeti megállapitásai érdekelhetik. Ebben a vonatkozásban sem sorolhatjuk itt fel a váruradalmak birtokába jutott családok neveit, hanem csak annak megemlítésére szorítkozunk, hogy a történeti bevezetésben a nagy- és középbirtokosok teljes összeállítása mellett élénk példákon mutatja be a kisnemesség kialakulását és szerepét is a vármegye életében, közöttük a legnagyobb szerepre hivatott, kisnemesi eredetű, Podmaniczky-család emelkedésének útját. Míg a nagy váruradalmak között alig volt lehetősége kisnemesi; de még középnemesi réteg meggyökerezésének is addig a megye déli részén a kisnemesi falvaknak szinte egymásba kapcsolódó láncolata és a kisnemesség nagy száma már a középkorban jellegzetessé tette Trencsén-vármegyét.
Határozottan kijelöli a szerző a praedialisoknak mindeddig ingadozó feltevések homályába burkolt helyét középkori társadalmunk rétegződésében. Eszerint a praedialisok azok a teljes szabadsággal rendelkező várnépi elemek, akik várbirtokokon katonai kötelezettségük épségben maradása mellett megtartották korábbi szabadságukat. A praedialis tulajdonképpen hűbéres, de hűbéri kapcsolata sohasem köti személy szerint a vár urához, hanem mindig a váruradalomhoz, mint jogi személyhez.
A németlakta vidékektől eltérően fejlődött Trencsénben a soltészség. A praedialisokhöz hasonlóan az örökös földbirtokkal rendelkező soltészi családok a XV. század végére szintén beolvadtak az egységes nemesi osztályba.
A nemzetiségek közül a szlávoknak már a legkorábbi időktől kezdve katonai szolgálatot vállaló elemei, a magyar határőrök utódaival együtt, a várispánságok felbomlása után a kisnemesség rétegében helyezkednek el. A társadalmi és vagyoni viszonyok egyenlő volta mellett azonban a magyarság nagyrészt csakúgy felszívódott a nagyobbszámú tótságba, mint a Zsolna környéki németség. A magyarság itt is, mint mindenütt és mindenkor, ugyanolyan társadalmi és gazdasági helyzetet biztosított nemzetiségeinknek – Trencsénben az őslakó szlávság és a később betelepített németségnek – mint amilyent maga élvezett.
A történeti bevezetés alapját alkotó forrásanyagot négy fejezetben dolgozza fel. Betűrendben csoportosítja egy-egy fejezetben a vármegye várainak és városainak, helységeinek és főbb birtokosainak történeti szerepét. A negyedik fejezet Trencsén vármegye főispánjainak archontologiáját tisztázza és egészíti ki.
A genealogust különösen a főbb birtokosok fejezete fogja sok fáradságos és sokszor meddőnek bizonyuló levéltári és könyvtári kutatástól mentesíteni. A mű írója nemcsak az oklevéltárak és egyéb forrásmunkák, nemcsak az Országos Levéltár különösen diplomatikai és családi levéltárainak tömegében szerzett ritka otthonosságot, hanem kiaknázza a számbajöhető egyéb levéltárokat és felkutatja a történeti irodalomnak nehezebben felkereshető, idevágó vonatkozásait egyaránt. Nehézséget és fáradságot nem kímélő energiája tiszta ítélettel párosul, ami adatainak teljességét és megbízhatóságát szavatolja. 1934-ben megjelent nagy munkája: A Szepesség területi és társadalmi kialakulása is már ezekkel a tulajdonságokkal biztosított osztatlan megérdemelt elismerést, s azóta ernyedetlenül folytatott tudományos munkássága már előre szavatolta, hogy az Akadémia megtisztelő megbízása méltán fordult feléje, amikor a középkori történetünk kutatóinak nékülözhetetlen «Csánki» folytatásáról volt szó.
A munka mellékletét, Trencsén vármegye 1:300,000-es arányú történeti térképét szerző és Glaser Lajos a modern térképészeti technika eszközeinek igen szerencsés kiválogatásával tervezték. A térkép fínom és mégis határozott hipszometrikus színskálával a domborzat plasztikus érvényesülését biztosítja anélkül, hogy valamennyi pontosabban meghatározható hely – szembeszökő térképjelekkel megkülönböztetve egymástól községét, várat, várost és megerősitett várost – tiszta topográfiáját megzavarná.
Taborsky Ottó.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me