Dr. Horváth Kálmán: A Prosznyákfalvai és Szentbenedeki Prosznyák-család. Szombathely, 1943. (Különlenyomat a «Nemes családok tört…

Full text search

Dr. Horváth Kálmán: A Prosznyákfalvai és Szentbenedeki Prosznyák-család. Szombathely, 1943. (Különlenyomat a «Nemes családok története» I. kötetéből. 117–128. lap.)
A szerző elsősorban összefoglalja a Szentbenedeki- és az ebből ágazott Prosznyákfalvai és Szentbenedeki Prosznyák-családról a genealogiai irodalomból, így Balogh Gyulának «Vas vármegye nemes családai» című művében, továbbá Varjú Elemérnek a Turulban (1900. évf. 143. és köv. 11.) megjelent közleményeiből ismert megállapításokat. Ez utóbbi szerint a Szentbenedekiek a XIII. század közepén feltűnő Jőre vagy Jüre nemzetségből származnak. A családból Szentbenedeki Bertalan fiának, Balázsnak, testvéreinek, Jánosnak és Lászlónak s György nevű unokatestvérének Zsigmond király 1435 január 3-án címereslevelet adományozott. (Szövege és a címer színes képe közölve: Turul, 1900. évf. 143. l. és Magyar Címeres Emlékek, 51. l.). Ugyancsak Varjú Elemér közlése, hogy a családnak, mely többek között Prosznyákfalván (Vas vm.) is birtokos volt, 1455-ben elhalt György nevű ivadéka kezdte használni a Prosznyákfalvi Prosznyák nevet, s tőle, illetve két fiától származik az ezt a nevet viselő ág. Horváth Kálmán ezzel szemben kiegészítésként megállapítja, hogy az imént nevezett György atyjának, Jakabnak testvérétől leszármazó utódok is ugyancsak «Prosznyák» néven éltek tovább, mégpedig egészen a XIX. század elejéig, miként ezt a közölt kimerítő táblázat mutatja.
A család történetével bővebben nem foglalkozik a szerző s birtokviszonyaira nézve a dicalis összeírások alapján csak annyit jegyez meg, hogy a család még a XVII. század közepén is a vagyonosabb családok közé tartozott, de azután vagyonilag 43állandóan hanyatlott. Ehelyett időrendben rövid kivonatokban közli a szóbanforgó családra vonatkozólag a vasvár-szombathelyi káptalan protocollumaiban és Vas vármegye levéltárában talált adatokat. Ezek ugyan főleg a leszármazásokat hivatottak igazolni, mindamellett a család életére és birtoklására is számos adatot tartalmaznak.
Cz. A.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me