1700-tól 1848-ig

Full text search

1700-tól 1848-ig
A Habsburg császári hadseregben az 1702-ben alakított három rendes magyar gyalogezred egyenruháját hajdúk viseletének mintájára készítették, s így hajdúsüveget, dúsan zsinórozott dolmányt, magyar nadrágot, zsinórövet és fehér abaposztó köpenyt viseltek. A legénységi ruhát színes gyapjúzsinór, a tisztit pedig arany- vagy ezüstzsinór díszítette. A gyalogság fejfedője a 18. század folyamán többször változott. Az 1740-es években a magyar ezredek is fehér kabátot kaptak. A hadseregben a fehér kabát lett a gyalogezredek fő ismertetőjele. 1759-ben egységesítették a gyalogság öltözetét. A magyar és német ezredeket egymástól csak a nadrág (színes magyar nadrág, illetve a fehér térdnadrág, majd a kék pantalló) és a kabát ujjhajtókája különböztette meg. A német ezredek hajtókája egyenes, míg a magyar hajtóka csúcsos volt, és ez utóbbira egy paszományból és bojtból álló díszítés volt rávarrva. Ebből a díszítésből alakult ki az ún. medveköröm, amelyet a magyar ezredek 1918-ig viseltek. Az 1759-es előírás megszüntette a magyar ezredek sokszínű zsinórzatát, és helyébe a később oly gyűlöltté lett fekete-sárga zsinór került. Minden gyalogezrednek volt gránátos osztálya.
1800 körül a gyalogság kabátja szűkebb és rövidebb lett, és a szárnyait elöl visszahajtották. A kabát gallérja álló lett, és ez jellegzetesen megkülönböztette a polgári kabáttól. 1808-ban a kabátot elöl annyira kikanyarították, hogy egy frakkhoz kezdett hasonlítani, majd 1836-ban valódi frakká változott.
A reguláris huszárezredeket a 17. század végén kezdték felállítani. A hadsereg valamennyi huszárezrede magyar legénységű volt. Öltözetük zsinórdíszítése egyre dúsabb lett.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me