1893: Madártani Intézet létesítése

Full text search

1893: Madártani Intézet létesítése
A hazai természetvédelem eredményeinek jelentős részét külföldi tapasztalatok alapján érte el. E tevékenységhez hozzájárultak a Magyarországon megrendezett nemzetközi találkozók is. Az első jelentős rendezvény az 1891-ben lezajlott II. ornitológiai világkongresszus volt, amelynek elnökéül Herman Ottót választották meg.
A kongresszus előkészítésében részt vett szakemberek úgy ítélték meg, hogy a madárvédelem három nagy időszerű témaköréből (a hasznosnak tekintett madarak védelme, a hasznosnak, illetve károsnak vélt madarak jegyzékének összeállítása, valamint a madárvonulások figyelése és törvényszerűségeinek feltárása) a magyar madártani szakemberek a tanácskozás sikere érdekében a madárvonulások megfigyelésével tehetnek legtöbbet.
Ennek érdekében az ország 16 pontján létesített megfigyelőállomás munkájába több mint 200 megfigyelőt vontak be, s ezzel egy országos megfigyelőhálózat alakult ki, amely később a Madártani Intézet tevékenységének alapjául szolgált.
Az ornitológiai világkongresszus a madártan fejlődésére megtermékenyítőleg hatott, az eddigieknél is fontosabbnak tartották a madarak életmódjának megismerését, az adatok tudományos feldolgozását és a hasznosnak tekintett madarak védelmét. Az ez irányú tevékenység irányítására, összefogására és gyakorlati végzésére – a világon elsőként Ornitológiai Központot hoztak létre (A Magyar Ornitológiai Központ alapításáról rendelkező 1893. évi 30 071. számú vallás- és közoktatásügyi miniszteri rendelet), amely Madártani Intézet néven azóta is működik. Az intézet létesítése a hazai madártan és ezáltal a természetvédelem történetében új korszakot nyitó lépésnek bizonyult, mivel ez lett Magyarországon az első kimondottan természetvédelmi jellegű szervezet.
Az Ornitológiai Központ (a magyarországi ornitológiai megfigyelőállomások központi hivatala) 1961-ig a Földművelésügyi Minisztérium, 1962 óta az Országos Természetvédelmi Hivatal (illetve annak jogutódjai) keretein belül tevékenykedett, illetve működik jelenleg is.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me