Tehnologie de recunoaștere vizuală computerizată

În zilele noastre pentru orice publicație, articol, postare de blog sunt absolut necesare câteva ilustrații relevante. Multe servicii de căutare a imaginilor încearcă să ușureze munca autorilor, dar, dacă doriți să selectați printre fotografii de presă sau ilustrații legate în mod specific de o localitate sau eveniment, problema este mai dificilă.
Recunoscând această nevoie, am început dezvoltarea serviciului de căutare de imagini pe baza inteligenței artificiale.

Prezentăm în continuare principiul de funcționare și domeniile de utilizare a acestei tehnologii.

Dincolo de texte

Algoritmul avansat de prelucrare a textelor folosit la firma noastră permite căutare complexă și eficientă în zeci de milioane de pagini digitalizate. Însă potențialul aflat în milioane de ilustrații, fotografii de bună calitate a rămas neexploatat. Apelând la inteligența artificială (pe scurt IA), în special așa-numita tehnologie de recunoaștere vizuală computerizată (“computer vision”), putem contribui cu facilități utile la munca autorilor și cercetătorilor. Prin această tehnologie de recunoaștere vizuală computerizată, sistemul învață să interpreteze informațiile vizuale prezente în ilustrații și apoi să ni le prezinte într-un mod inteligibil și căutabil.

Căutarea paginilor cu ilustrații

Printre zecile de milioane de pagini digitalizate, le-am marcat pe cele care conțin imagini. Pentru aceasta folosim așa-numita rețea neuronală convoluțională, ajutată de un algoritm de clasificare *. Urmând o instrucțiune, inteligența artificială recunoaște și clasifică paginile în categorii cu conținut de imagini sau ilustrații. Acest rezultat stă la baza filtrului de Ilustrații în modulul de Căutare complexă . Prin acesta, puteți să specificați dacă doriți să vedeți în listă doar paginile cu ilustrații.

În exemplul nostru, am dori să colectăm ilustrații ale Ateneului Român. Pornim o căutare cu numele clădirii și activăm filtrul de ilustrații; astfel vor fi listate numai rezultatele care conțin expresia căutată și conțin o imagine pe pagină. Cu această funcție, avem posibilitatea să regăsim imagini apărute în tipar, dar care nu au fost regăsite de ceilalți algoritmi de căutare.

Dacă doriți să vedeți rezultatele căutării cu ilustrații ale Podului Libertății, click aici .

Recunoaștere facială

Pe baza feedback-ul utilizatorilor, am constatat că foarte mulți utilizatori doresc să caute persoane cunoscute în baza de date. Anumite rețele neuronale convoluționale avansate sunt capabile să recunoască și să marcheze fețele umane pe imaginile digitale. Un astfel de algoritm ** dezvoltat special pentru recunoaștere fețelor este utilizat în filtrul Recunoaștere facială . Utilizând această facilitate, vom găsi paginile în care inteligența artificială a identificat fețe umane.

Pentru ilustrarea acestei funcții vom căuta fotografii în care apare marele tenismen Ilie Năstase. Porniți o căutare cu numele sportivului și activați filtrul Față umană între Ilustrații .

Dacă doriți să vizualizați rezultatele acestei căutări, click aici .

Așadar, cu tehnologia de recunoaștere a feței prezentată anterior, am reușit să colectăm ilustrații care conțin milioane de imagini faciale din publicații digitalizate. Având această bază unică de date, conținând milioane de fețe umane, o punem la dispoziția utilizatorilor împreună cu algoritmul de căutare: prin încărcarea unei poze, algoritmul încearcă să compare această imagine cu cele din baza de date. Rezultatul va fi o listă, în care rezultatele sunt listate în ordinea similitudinii.

Datorită unui algoritm avansat, inteligența artificială este capabilă să găsească fotografiile unei persoane la vârste diferite, chiar și pe tipărituri de calitate inferioară. Apăsând la pozele listate pe lângă pagina care conține imaginea, se poate citi întreaga publicație. Prin aceasta, sperăm că utilizatorii au posibilitatea de a cunoaște poveștile de viață ale unei rude îndepărtate sau ale unui prieten revăzut în fotografiile de familie și cercetătorii au ocazia de a găsi noi surse despre persoane celebre.

În exemplul următor am folosit o fotografie al îndrăgitului actor, dl. Florin Piersic. Inteligența artificială a recunoscut trăsăturile feței și apoi a listat imagini similare. Performanța sistemului se poate constata și din faptul că algoritmul a reușit să recunoască pozele din anii de tinerețe al actorului.

Dacă doriți să vizualizați rezultatele acestei căutări, click aici .

Detalii despre recunoașterea facială puteți găsi în studiul de caz publicat de Amazon:

Arcanum makes Hungarian heritage accessible with Amazon Rekognition
by Sinisa Mikasinovic and Cameron Peron | on 23 OCT 2020


*: Despre rețeaua de aliniere ResNet folosit și de noi puteți citi pe acest site în limba engleză.
**: Despre algoritmul numit Single Shot MultiBox Detector de recunoaștere de obiecte puteți citi pe acest site în limba engleză.

Testez

Milioane de pagini din reviste științifice și de specialitate, respectiv ale unor reviste săptămânale și cotidiene.

Testez
Try it here

Milioane de pagini din reviste științifice și de specialitate, respectiv ale unor reviste săptămânale și cotidiene.

Testez

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages