197 1945. január 30. A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.

Full text search

197
1945. január 30.
A Dél Hadseregcsoport hadinaplójának részlete a IX. SS-hegyihadtest harcairól.
A hadinaplónak
Titkos parancsnoki ügy
KIEGÉSZÍTÉS az 1945. 1. 30-i napi jelentéshez.
Balck-seregcsoport
IX. SS-hgy.hdt. (a hadtest I. 30-i rádiótávirata 22.15 órakor)
A harc a Várhegyért megkezdődött. Az ellenség folyamatos erősödést mutat gyalogságban és nehézfegyverekben. Az ellenség eddigi erején felül az utóbbi hetekben 3 új támadó ho., egy tü.ho. és egy páncéloskötelék tűnt fel. A déli arcvonal előtt folyamatosak a csapatmozdulatok, erősítések és felderítő előretörések, amelyek támadásra engednek következtetni.
Északon és északnyugaton csapatainknak sikerült a pc.támogatással utánuk nyomuló elg. támadó ékek elől az éjszaka és a nap folyamán a tervbe vett biztosítóvonalba visszahúzódni. A Margit híd nyugati szakasza fel lett robbantva.80 A Várhegy házainak zegzugos összevisszaságában 139illuzórikus egy főell. v. Az eddigi erők többszörösének bevetése szükséges az arcvonalon. A kitartásra kiadott kategorikus parancs és a málhacsapatok részint teljesen kiképzetlen embereinek legjobb akarata ellenére is az ellenségnek ismételten sikerült számszerű fölénye révén egyes házakat kiszakítania és oda beszivárognia.
80 A keleti pillérek még 1944. november 4-én gondatlanság miatt bekövetkezett, nem szándékos robbantás során pusztultak el. A szerencsétlenségnek sok halálos áldozata és sebesültje volt a polgári lakosság és a hidat robbantásra előkészítő német utászok köréből. A nyugati pillérek robbantását 1945. január 30-án a Margitszigeten elért szovjet előretörés indokolta.
Az ellenintézkedések igen megnehezültek. Veszteségeink a legsúlyosabbak. I. 29/30-án éjjel a m. csendőrség és a honvédség erős kötelékei zárt sorokban átmentek az ellenséghez.
Azon a napon szünet nélküli súlyos légitámadások a Várra és a harcoló csapatokra. A csapatok katasztrofális ellátási helyzetére már eleget utaltunk. A legszűkebb területre összezsúfolt 300 000-es magyar lakosság helyzete borzalmas. Nincs sértetlen épület. Az ellenség tevékenysége következtében iszonyatosak a veszteségek. Éhínség és járványveszély. A lakosság hite és bizalma teljesen elveszett. Ismételten hangsúlyozni kell a légtér védelmének szükségességét.
A helyzet igen kritikus. Megkezdődött a végső harc.
Megsemmisítettünk: 3 páncélost, 6 pct. á.-t.
KIEGÉSZÍTÉS az 1945. 1. 31-i reggeli jelentéshez
Balck-seregcsoport
IX. SS-hgy.hdt. Az éjszaka folyamán több elg. előretörést hárítottunk el szd.erőig a nyugati és déli szakaszon. A déli szakaszon egy elg. betörést ellenlökéssel megtisztítottunk. Üldöző rohamcsapataink nagy veszteséget okoztak az ellenségnek. A város területén bombatámadás, valamint élénk elg. zavarótűz nehéz- és legnehezebb fegyverekkel.
Három teherszállító vitorlázó leszállt. Az ellátó bombák ledobása folyamatos.
1945. I. 31. 1.15
Dél Hadseregcsoport
I.a Nr. 338/45. g.K.II/Ang.
HL mikrofilmtár 898/7213132-7213133.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi