198 1945. január 30. A Balck-seregcsoport parancsnokának állásfoglalása a budapesti védőrség ellátásával kapcsolatban.

Full text search

198
1945. január 30.
A Balck-seregcsoport parancsnokának állásfoglalása a budapesti védőrség ellátásával kapcsolatban.
Titkos
A Balck-seregcsoport főparancsokától
Harcálláspont, 1945. I. 30-án
 
A Dél Hadseregcsoport főparancsnokságának
A IX. SS-hgy.hdt. vezénylő tábornokának 46 g. Kdos. számú, I. 24-én 13.25 órakor [leadott] rádiótáviratára (tárgy: Budapest előre látható ellátása) a következőképpen foglaltunk állást.
1.) Budapest készletekkel való ellátására 450 t lőszer, 100 mł Ottó-üza., 20 mł dízel-üza., valamint 300 000 adag élelmiszer készletezése volt tervbe véve. Ezek a mennyiségek tényleges készletezésre kerültek (Ottóból 100 mł helyett csak 90 mł, ezzel szemben a tervezett 20 mł dízel helyett 40 mł).
Nagyobb készletek kiszállítása nem volt lehetséges, mivel a hadseregcsoport ebben az időben nem rendelkezett említésre méltó saját készletekkel és a rendszertelenül érkező ellátási javak alig voltak elegendőek ahhoz, hogy a hadseregcsoport az akkor súlypontot képező térségekben (a Balaton és a Duna között, valamint az ipolysági szűkületben) harcoló csapatok legfontosabb szükségleteit fedezze.
Ezt már az 44. XII. 12-i, „Bizonylatok az ellátás vezetésének” jelentésben (Fretter-Pico-seregcsop. 10. Qu./Qu. 1 Nr 7331/144 geh./1 Nr. 7331/44 geh.) és a napi jelentésekben többször jelentettük. Egy oszlop pl., amelynek 79 t-t kellett volna Budapestre szállítania, addig volt kénytelen XII. 23-ától Hajmáskéren a lősz. vonat beérkezésére várakoznia, hogy csak XII. 25-én délután tudott Esztergomon áthaladni Budapest irányába. Ez az oszlop – vagy legalábbis a nagy része – a Pilis hegységben valószínűleg az ellenség kezébe jutott.
Az üzemanyag-készletezésnek XII. 15/16-án kellett kezdetét vennie, hogy a IX. SS-hgy.hdt. körzetében harcászati mozgások, valamint egy lgv. osztály áthelyezése a súlyponti térségbe 140megvalósítható legyen. E mennyiségek azonnali pótlása a meglévő készletek csekélysége miatt nem volt lehetséges. Pótlást csak XII. 24-én lehetett elindítani. Ezen oszlopot, csakúgy, mint egy másikat, 30 t n. gy. lősz.-rel az esztergomi Duna-híd felrobbantása miatt már nem lehetett előreszállítani.
2.) Budapest készletezése egy előretolt hadseregtámaszpontban nyert elhelyezést a nyugati parton, majd a három telep a hadtestnek át lett adva. A hadtest felelt azért, hogy az ellátási javakból a helyzet alakulásának megfelelően mikor és milyen mennyiségben kerüljön a keleti partra.
3.) Az üzemanyagraktár XII. 25-én jutott az ellenség kezébe, habár a lerakatvezető az SS-hadtest üzemanyag-felelőseinek XII. 24-én, másodízben XII. 25-én is jelentette a telep fenyegetettségét, és kérte az elszállítást vagy a telep felrobbantási tilalmának hatályon kívül helyezését.
Az élelmezési lerakat javainak jelentős része szintúgy XII. 25-én került ellenséges kézbe. (Eközben a fog. oszlopok egy része, amelynek a raktárkészleteket kellett volna elszállítania, szintén elveszett. A lősz.készlet veszteségéről még semmilyen jelentéssel sem rendelkezünk.
4.) A légi ellátás kérdése első ízben XII. 22-én vetődött fel. XII. 25-én a napi jelentéssel jelentettük: „Mivel XII. 26-án ezen útvonal elvágásával kell számolni, ezért a légi ellátás előkészítése megtörtént, amely azonban a hiányzó repülőterek következtében csak kis mértékben lesz teljesítőképes.” Budapest légi ellátása azonban csak XII. 29-én kezdődhetett meg, mivel a budaörsi repülőtér elvesztése miatt először egy Budapestre vezető új tájolórendszert kellett berepülni.
5.) A vázolt ellátási helyzet részleteiben mindig ismert volt a hadseregcsoport előtt. Megbeszélések nem változtathattak ezen, mivel a lehetőségek kimerültek. Egyébként a IX. SS-hdt. vezetője által kért megbeszélést röviddel karácsony előtt a hadseregfőnök nem utasította el, hanem csupán más irányú igénybevétel miatt rövid időre kétszer is el kellett halasztania. Ezután erre Budapest gyorsan megvalósított körülzárása miatt már nem került sor.
Balck, a páncéloscsapatok tábornoka
Főhadiszállás, 1945. 02. 08.
HL mikrofilmtár 898/7213339-7213341.
Német nyelvű hadinaplórészlet fordítása

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi