Megjegyzések.

Full text search

Megjegyzések.
Hogy a montenegróiak túlerejük dacára csak gyenge kísérleteket tettek a Hercegovinába való betörésre, az egyrészt annak tulajdonítható, hogy hadseregük nagyobbszabású offenziv operációkra egyáltalában nem volt berendezkedve. Amily szivós és kitartó a montenegrói lakosság és katonaság hazája rögének megvédelmezésében, époly nehezen lehet azt idegen területekre való kalandozásokra rábírni. Ezért nagyon helyes volt Potiorek táborszernagynak ama érzéke és elhatározása, hogy a hadiszintér e részén valóban csak a legminimálisabb erőket hagyta vissza.
A cattarói öbölnek védett volta és a cattarói erődök célszerű fekvése és nagy ellentálló képessége természetesen még inkább megkönnyítették partvidékmenti területeinknek felette csekély erőkkel való biztos megvédését. Ezekkel a természeti előnyökkel szemben még a hatalmas francia hadiflotta is úgyszólván tanácstalannak és tehetetlennek érezte magát.
Potiorek táborszernagynak a 3. és 14. hegyidandárt támadólagos fellépésre utasító intézkedése minden tekintetben elismerésre érdemes. Épígy osztatlan dicséretet és elismerést érdemel Pongrácz tábornoknak a legszebb támadólagos szellemtől áthatott igen helyes és célszerű magatartása és mintaszerű magasabb csapatvezetése, amelynek keretén belül figyelemreméltó az az erős akarat és összhang, amelyet a két hegyidandár és a várőrségek a közös cél elérése érdekében vállvetve és egymást támogatva kifejtettek. Ez, csakis ez volt az egyedüli módja, hogy csapatjaink oly hosszú ideig és oly szép módon úrrá lehettek a sokkalta erősebb, hadviselt, vitéz ellenség felett.
Hogy Potiorek táborszernagy a további csapatelvonások által a máris elért gyönyörű sikerek kiaknázását lehetetlenné tette, azt mindenesetre sajnálatos, de miután ez az intézkedése a főcél és a végső döntést előidézni hivatott főerő erősbítése érdekében történt, ezért a legkisebb szemrehányás sem illetheti őt.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi