A város fekvése.

Full text search

A város fekvése.
A Zazár két partján, mély völgyben fekszik a város, 960 kilométerre Nagybányától. A katholikus templom a tengerszin fölött 362 m. magasságban áll.
Ha Nagybányáról Giródtótfaluba jövünk, előttünk emelkedik a terebélyes Feketehegy mögött a Guttin hosszúra nyúló gerincze és balra a sokszorosan aláaknázott és felszínen való mívelésekkel is megszakgatott Bányahegy, míg a karcsú Hegyes-hegy csúcsos kúpja a kép közepét foglalja el. A szép keretben pillantjuk meg Felsőbánya tornyait és házait, gyümölcsösök, szelid gesztenye-ligetek és festői lomberdők között.
A Petőfi-ligetből a képet még részletesebben megtekinthetjük. Innen magunk előtt látjuk a Bányahegyet, a Piatra-Albát és a Blidár-hegyet, a Guttin hegység főgerinczének e részeit, melyek a legdúsabb erdőkkel vannak borítva. Hatalmas fák emelkednek ki az éjszaki hegyoldalon, július havában sárgásan tündöklő virágdíszben; ezek a szelidgesztenyék. Ezek mellett s a város körül gyümölcsösök terülnek el. Ebben a gazdag növényzetben alig tünik ki a Bánya-hegy felé simuló város, melyből csak a kettős tornyú katholikus templom, a szomszédságban emelkedő ev. ref. templom, a városháza, a zárda, a bányahivatal és a plebánia emelkedik ki feltünőbben. Kelet felé, a háttérben, a Guttin látszik a Feketehegy mögött, melyen már nincsen fa s melynek lejtőin merev szikla-csoportok és havasi rétek terülnek el.
Egész más képet pillantunk meg a Teréz-pihenőről. Előttünk emelkedik a Bányahegy meredek sziklafala, mellette a sűrűen beerdősített Vöröshegy és a völgy nyugati végén a kúpos Somoshegy. A Zazár balpartján a Fekete-hegy, az Éliás a Rózsahát nyúlványai határolják a völgyet, míg az alsóbb lejtőket a város foglalja el.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi