A vidék folyói.

Full text search

223A vidék folyói.
A vidék főfolyója a Zazár. Ez a Kova-hegy nyugati lejtőjén ered, beletorkolnak Felsőbánya fölött a Körös, a Limpegye, a Zavaros és a borkúti patak; Felsőbánya alatt pedig a Szent János-patak, melynek forrásvidéke a Rozsály és a Commornicelu között fekszik.
Van a város határában, a Feketehegy éjszaki lejtőjén, 731 m. magasságban egy 8 holdnyi terjedelmű mesterséges tó, az ú. n. Bódi-tó s ezen alul a 2 holdnyi Kis-tó, melyek a feketebegyi patakokból telve és táplálkozva, szárazság idején 6 hétig tudják a városi vízműveket ellátni.
Felsőbánya határa különösen gazdag kitünő vizű állandó forrásokban, melyek közül nevezetesebbek éjszak-nyugaton a Rettegi csorgó, délkeleten a Csorba-forrás, keleten a Szentmiklósi, Csápa- és Szűcs-csorgó, távolabb a Hegyeshegyi csorgó, még távolabb, az éjszaki hegyek között, a Gábor József- és a Hármas-forrás, jéghideg és bő vizével.
Van még a Bányahegy nyugati oldalán egy kis savanyúvíz-forrás is, melyet kevés kén-hidrogén és szénsav-tartalmáért a közelebb lakó bányásznép üdítő italul használ, továbbá a Bányahegy keleti részén egy vasas forrás, melynek vizét vérszegénység ellen iszszák. Ezeken kívül az egész erdőség tele van kisebb-nagyobb forrásokkal, melyekből kitünő ivó-víz bugyog. A Hegyes-hegy lejtőjén levő források táplálják a városi vízvezetéket és a fürdőt, a Szentmiklósi- és a Csápa-források az uszodát.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi