A VÁR ÉS A SZATMÁRI ÚRBÉRISÉG.

Full text search

A VÁR ÉS A SZATMÁRI ÚRBÉRISÉG.
E czím alatt mintegy másfél évszázad belviszonyait akarjuk lefesteni. A legelső terjedelmesebb tudósítást, mely a szatmári vár beléletére világot vet, ez erősségnek 1569–71. évi, a Nemzeti Múzeumban őrzött számadásaiból nyerjük.1) Ezt követi a gróf Károlyi család oklevéltárában meglevő 1592. évi úrbéri összeírás2). Ezentúl pedig, a XVII. század negyedik évtizedétől kezdve csaknem minden ötévi időközből találunk az Országos levéltárban egy-egy úrbéri szabályzatot, vagy valamely összeírást.3) Gazdasági jellegű munkálatok ezek, de éppen azért irányuknál és terjedelmüknél fogva sokkal becsesebb anyagot nyújtanak a történetírónak, mint a száraz időrendi adatok. Ha nagy időközt kell is rajzunkban felölelnünk, az nem lesz a történeti hűség rovására, mert a korviszonyok s a rendszer ez időn belül lényegesen nem változtak.
1) Muzeumi levéltár: Kincstári iratok. 1337/I., 1337/II., 1337/III., 1337/IV., 1337/V., 1337/VI., 1337/VII. Fol. Lat. sz. a.)
2) Gróf Károlyi-család oklevéltára3 III. köt. 292. okmány.
3) Országos levéltár: Urbaria et conscriptiones: Fasc. 47. Nr. 4, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 19, 20, 21, 22, 29, 31, 35, 39, 40, 41, 41, 42.
Ma a hadsereget, várakat és egyéb védelmi eszközöket főképpen a befolyt adókból tartja fenn az ország, mert ma a pénzgazdaság minden állami élet alapja. A szóban forgó időben nem így volt, mert akkor terménygazdaság uralkodott. A váraknak nagy uradalmaik voltak, melyek vagy hozzájuk közel, vagy akár a második, harmadik vármegyében feküdtek, s azok termesztményeiből és ipari készítményeiből nyerték fentartásuk eszközeit. A király gazdasági tisztviselői jobbágyokat fogadtak e földekre, velök szerződést kötöttek s megállapították, hogy mivel tartoznak termesztményekben, kézi és igás napszámban, vagy esetleg pénzben. Az ilyen jobbágyok fölött, hacsak oly kiváltságokat nem tudtak fölmutatni, mint példáúl Szatmár, ők is bíráskodtak és a vétek minőségéhez képest, ők mint úri-szék szabtak rájuk a vármegyei szolgabíróval és esküdtekkel halált vagy börtönbüntetést, esetleg pénzbírságot.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi