1822–1825 között.

Full text search

1822–1825 között.
Az 1822 április 22-iki közgyűlés elhatározta, hogy a vármegye a keleten utazó Kőrösi Csoma Sándor segélyezésére begyűlt összegeket rendeltetési helyére küldi s a hátralékos főszolgabírákat megsürgeti.
Április 23-án a vármegye kéri a nádorispánt, hogy a „Ludovica” intézet megalkotását szorgalmazza. A helytartó-tanács kérdésére jelenti a vármegye, hogy a m. kir. testőrséghez ajánlott Dessewffy Arisztid, az angol király nevét viselő huszárezrednél hadnagyi rangot visel. (A későbbi honvédtábornok, a kit 1849 október 6-án Aradon kivégeztek.)
452A helytartó-tanács leküldvén a zsidóság folyamodását a tolerantialis adóhátralék elengedése és az adó újabb kivetése iránt, a május 3-iki közgyűlés határozata értelmében azt a vármegye pártolja és ily értelemben felír a tanácshoz.
A nagygéresi tűz alkalmából, a vármegye, a november 25-iki közgyűlés határozata szerint, több pontból álló tűzrendőri szabályzatot szerkeszt.
A deczember 3-iki közgyűlés elhatározta, hogy ezentúl a nemesi és egyéb bizonyítványok magyarul adassanak ki, valamint az ítéleteket is magyar nyelven szövegezzék, még akkor is, ha a pör deák nyelven folyt.
Az 1823 április 4-iki közgyűlésen tudatják, hogy a főispáni helytartó gróf Mailáth Antalt tiszteletbeli főjegyzővé nevezi ki. Ugyanezen gyűlés határozatát már magyar nyelven terjesztette fel a vármegye a helytartó-tanácshoz.
Április 26-án közlik, hogy gróf Csáky László püspök 12000 frt alapítványt tesz a vármegyei kórház javára. Az orvos fizetését 420 frtban, a seborvosét 300 frtban állapítja meg, azzal a kikötéssel, hogy az orvost az alapító, ennek halála után pedig az örökösök nevezzék ki.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi