SZABÓ DEZSŐ (1879–1945) elbeszélő, regény- és tanulmányíró

Full text search

SZABÓ DEZSŐ (1879–1945) elbeszélő, regény- és tanulmányíró
Azok számára, akik pályájukat a közösség sorsába keverték: a halál nem alibi és nem menedék. Ellenkezőleg: a bezáruló sír követeli a szigorú vizsgálatot, a minden elfogultságtól független kritikát.
Gömbös Gyula – Az egész látóhatár, Magyar Élet, Bp., é. n. III. köt. 327.
Mi Kelet és Nyugat kapujában nem arra vagyunk hivatva, hogy a germán kultúra szatócs üzlete legyünk. Felszíva Nyugat egész gondolattermését nekünk a Balkán, Kelet-Európa s Nyugat-Ázsia adottságaiban kell keresnünk kultúránk feladatait. E népek gazdasági, kulturális fejlődését kell sajátos magyar kultúránk mellett a magyar egyetemek és a magyar gondolkodás minden műhelyében feldolgoznunk, hogy Budapest és Magyarország nagy kulturális központjai magukhoz vonják a népek ifjúságát, mint a tudás és a jövő emlői…
Az ifjúság sohasem kezdet és kezdeményezés, hanem következmény, eredmény. Az ifjúság sohasem ad új történelmi gondolatokat. Mindig a már legnépszerűbbé beidegzett gondolatok és érzések megafonja.
Nem engedhetjük, hogy a magyar társadalom megszervezéséhez, formálásához lelkiismeretlen, műveletlen, zsákmányra gerjedt törtetők jussanak, akik az immoralitást, a minden morális gáttól elszabadult boldogulási ösztönt maszlagolják a hazafiság és az új kor kiküzdésének eszközeivé.
Most bűnügyi krónikává züllött a történelem: szemét és őrültség lett az emberek élete.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi