A szatmári békekötés

Full text search

A szatmári békekötés
Tizenkétezer harcos, akinek a szíve láng, akarata acél, még mindig elég erős tábor, hogy egy országosan gyűlölt ellenség kezéből a diadalt egy kétségbeesett végcsatában kicsikarja.
A bécsiek ezt a lángot is ki tudták oltani, ezt az acélt is meglágyítani. Egyszerre letették Heistert a fővezérségből, a kegyetlenkedőt, a nemzet ellenségét, a protestánsok üldözőjét, az országpusztítót, s helyébe tették Pálffy János tábornagyot, a magyart, az engesztelőt, az eszes diplomatát.
Ez aztán azt a tábort, akit elődei le nem tudtak győzni karddal és ágyúval, legyőzte egy szál vesszővel, a béke olajágával.
Harc helyett értekezést kezdett Rákóczy fővezérével, Károlyi Sándorral. A fejedelem tudtával történt ez.
Majd Rákóczy maga is összejött Pálffyval, s késő éjig értekezett vele. Pálffy biztosítá őt a király kegyelméről, ha ezt Rákóczy maga fogja kérni levelében.
Rákóczy visszament táborához, s elmondá a főtisztjei előtt Pálffy ajánlatát: sűrű könnyhullatások közt. A tanácskozás eredménye az lett, hogy Rákóczy megtörte büszke lelkét, s levelet írt a királyhoz, melyben nemzetének igazságot, magának és híveinek kegyelmet kért tőle.
„Indítsa erre Felségedet az igazság és kegyelem, a trónok e támaszai.”
Rákóczynak megesett a szíve a vele együtt bujdosók nyomorán. Így ír ő maga: „A szánakozás érzelme soha életemben nem hatott lelkemre élénkebben, mint ezen másfél napi utam alatt… A földet már hó borítá. Az alvidékről kibujdosott asszonyok szekereinek hosszú soraival találkozván, kik sírva nyújtják felém kezeiket és zokogva biztosítának a maguk s férjeik hűségéről, csak fedelet s élelmet kérve a maguk számára; a hidegtől didergő gyermekeik sírással tölték el a szekereket, melyek a félig fagyott sárban alig mozdulhatának. Mélyen meghatott állapotuk, s tettem érettük, amit lehetett”.
Rákóczy a királyhoz írt levelének eredményét nem várta be az országban. Február derekán kiment Lengyelországba, Károlyira bízván a királlyal való béke megkötését.
És azután sohasem látta meg többé hazája kék hegyeit.
 
A királyi határozás leérkezett, amiben Rákóczy fejének és jószágainak biztosítva lesz a kegyelem, párthívei amnestiát kapnak, az ország jogos törvényei, jogai és szabadságai helyreállíttatnak.
Ez okmánnyal felkereste Károlyi a fejedelmet Lengyelországban. A királyi leirat s a magyarok kívánságai tárgyalása végett Szatmárra hívtak össze országgyűlést.
Szomjazta már az egész ország a békét.
S akik annak megkötése fölött alkudoztak, maguk is magyarok voltak mind a ketten.
Ez alkudozás alatt hirtelen meghalt I. József király; ifjú korában ragadta el a himlőragály.
Ez sietteté a béke megkötését. Pálffy félreveté az özvegy királyné levelét, Károlyi a Rákóczyét, s azzal véget vetve minden húzás-halasztásnak, a fegyverszünet utolsó napján aláírták a békeszerződést. A magyar urak közül százötvenegyen.
E békeokmány tíz pontja szerint: Rákóczynak minden birtoka visszaadatik, hasonlóul kegyelemben és jószág-visszaadásban részesülnek minden hívei, a vallásszabadság helyreállíttatik, az özvegyek és árvák elkobzott birtokai visszaadatnak, a tett károk kölcsönösen helyrepótoltatnak, Magyarország és Erdély jogai szentül és sértetlenül fenntartatnak, egyebekről az egybehívandó országgyűlés intézkedik.
E békeokmány a majtényi síkon lett felolvasva a hadi rendben felállított tizenkétezer főnyi had előtt. Hallgatva egyeztek bele. És azután mindannyian lerakták a fegyvert, mellyel tíz éven át annyi dicsőségen és viszontagságon keresztül védelmezték szabadságuk és nemzetük ügyét.
Azt a négyszögű tért, ahol e fegyverlerakás végbement, körülárkolták, s úgy áll az ott most is a sík róna közepette, benőve vad bozóttal; körüle a kalászos róna, maga egy sötét folt az arany síkság közepén, egy darab senkiföldje. A fák elvadult gesztje örök sötétet tart fölötte, és soha senki egy vándorbotot sem vág le azoknak a sarjaiból…

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi