Az ostromolt Bécs

Full text search

Az ostromolt Bécs
IV. Mohammed szultán kitűzette a lófarkakat a szeráj kapuja fölé, s a szél azokat északnyugat felé lobogtatta.
Az a szél azonban más előjelt is hozott. Mikor a szultán kimondá, hogy megindítja rengeteg táborát a keresztyén világ összetörésére, a szél lefújta a fejéről a turbánját, a gyémántos surgudzsállal együtt.
Kétszázötvenezernyi hada kelt át a török padisahnak a Dunán 300 ágyúval. Azokhoz csatlakozott Tököli magyar hadserege. A szultán maga visszatért háreme örömei közé. A próféta szent zászlaját fővezérére, Kara Musztafára hízta.
A szeraszkiér azt kérdezé Tökölitől:
– Hogy lehetne egy csapással három dolgot elvégezni: bosszút állni Lipóton? – A hadsereget zsákmánnyal kielégíteni? – És Magyarország sorsát jövőre biztosítani?
Tököli azt felelte:
– Pusztítsuk el Bécset!
El lett határozva.
Bécs még akkorig nem lett komolyan ostromolvra a tőrök által. Azóta, hogy Hunyady Mátyás diadalmasan bevonult a kapuján, idegen hódítót nem uralt Ausztria fővárosa.
Kiterjedt védművei voltak. Tizenkét egymással összefüggő bástyázat vette körül, széles vízárkokkal.
Kara Musztafa a Dunántúlról, Tököli Felső-Magyarországról közeledett Bécs felé. A nagyvezér előtt a Lothringeni Károly herceg, Tököli előtt Eszterházy seregei futottak. Dunán innen, Dunán túl, egyes kerített várakon kívül semmi része Magyarországnak nem volt többé I. Lipót birtokában: valamennyi mind sietett hódolatát bemutatni Tökölinek.
A krími tatár kán, Murad ghirai lovasdandárai messze benn Ausztriában dúltak, pusztítottak, Petronellnál meg is ütköztek a herceg utóhadával. Tököli diadalmasan vonult be az ország koronázó fővárosába, Pozsonyba, melynek polgársága kaput tárt előtte. Hanem a vár ellenállt, s az ostromló Tökölit Károly herceg kiverte a városból. Ez volt szerencsecsillagának fordulópontja alá-felé estében. Tököli Nagyszombatba vonult vissza.
Kara Musztafa hadserege azonban feltarthatatlanul hömpölygött előre Bécs felé. Útjában csak saját maga állt magának; nagy száma, tömérdek ostromágyúja és rengeteg poggyászai miatt csak lassan haladhatott előre, s minden elpazarolt nap egy megnyert csata volt a császár részére.
I. Lipót a törökök közeledtére udvarostól együtt Linzbe költözött, fővárosa védelmét Starhemberg Rüdigerre bízva, ki 12 ezer főnyi helyőrséggel és a fegyverbe öltözött polgársággal zárkózott be a kerített városba.
Károly herceg a Duna bal partján húzódott vissza harmincezer főnyi seregével, s a Bisamberg alatt ütött tábort, ott várta be, eszélyesen, a segélyre ígérkező seregeket s Szobieszky János lengyel király hadait.
Kara Musztafa ellenben minden hibát elkövetett, ami csak egy rossz hadvezértől kitelik. Lassan nyomult a derékhaddal előre, s mikor Bécs alá megérkezett, Károly herceg seregét nem is bolygatta. Azt csak Tököli kísértette meg egyszer a helyéből kiverni, de nagy veszteséggel fizette meg a támadást: Kara Musztafa pedig nem is mozdult a segítségére.
A nagyvezér egész keleti pompával rendezte be a táborát. Azt írják az egykorú szemtanúk, hogy a török tábor egy második várost képezett Bécs mellett. Százötvenezer volt csak a fegyveres nép száma, ezekhez kell számítani még a tömérdek szolgálattevő, léhűtő hadat, a hajcsárokat, a tevehajtókat, rabszolgákat, úgyhogy nem látszik túlzásnak a török tábornak 80 ezer sátorra becsülése. E vászonvárosnak a közepéből emelkedett ki magasra a nagyvezér sátora; egy bíborból és selyemből épült palota számos rekesztékkel a háremhölgyei és eunuchjai számára: előtte szökőkúttal, körülötte a kincstárával, a szakácsai, étekfogói barakkjaival, a drága lovai aklaival és állatseregletjével: még szelídített struccmadarat is hozott magával. E napkeleti buja fényűzés közepette nézte Kara Musztafa hét héten át, hogyan szórják hatalmas ágyúi a bombazáport a szorongatott Bécsre, hogyan rajzanak ostromló ezredei a föld alatti tűzaknáktól lerombolt bástyákon. Tizenhat ostromot intéztek a törökök Bécs ellen, s huszonnégyszer rohant ki a bécsi helyőrség az ostromlókra. Az utolsó héten már rommá volt lőve minden bástya, a bécsi helyőrség csaták és mirigyek által felére leapasztva, minden élelmiszer fogytán, amidőn egy éjjel a Kahlenbergről felszállt röppentyűk tudatták az ostromlottakkal, hogy közelg a felmentő sereg.
Szobieszky János, lengyel király érkezett meg Krakkóból 26 ezer emberével. A lengyelek segítsége nélkül bizonyára elesett volna Bécs város, s ez nagy fordulatot képezett volna Európa történetében.
És Kara Musztafa még akkor is, igazi ázsiai indolentiával, elbizakodottsággal osztogatta parancsait selyem- és bíborsátora alól, s ahelyett, hogy a közeledő felmentő sereg ellenében összpontosította volna minden erejét, még annak a szeme láttára intézett a legvitézebb janicsárezredeivel egy végső ostromot Bécs falai ellen.
Csak akkor kezdte már megbecsülni a veszélyt, amikor Szobieszky lovas ezredei tábora hadsorait ellenállhatatlan rohammal keresztültörték s az ő vezéri sátorához közeledtek. Akkor azután lóra kapott. De akkor sem azért, hogy szembeszálljon a diadalmasan közeledő koronás ellenféllel, hanem hogy saját személyében példát adjon a vad futásra az egész ozman seregnek.
A janicsárezredek még harcoltak vitézül a bécsi vízárkok között, amikor az egész ozman ármádia eszét vesztve futott a magyar határ felé, cserbenhagyta sátorvárosát, ostromágyúit s űzetve a győzedelmes lengyelek és birodalmi seregek bosszuló fegyverétől. 60 ezer török maradt a csatatéren s 300 ágyú esett a győztesek kezébe.
A futó ozmanok a riadal közben felkoncolták a foglyaikat, különösen az elrabolt asszonyokat, még a struccmadarat is levágták.
Kara Musztafa Budáig futott: onnan értesíté a szultánt a fegyvereit ért kudarcról, melynek okául az öreg Ibrahimot, a budai basát nevezte meg, s hogy igaza legyen, le is vágatta az ősz vezér fejét, s helyébe Kara Mohammed basát tette Buda kormányzójává. De egy hónap múlva ezt is tönkreverte Szobieszky Párkány alatt, s elfoglalta Esztergomot.
Ez újabb kudarcért aztán Kara Musztafa Kara Mohammedet is lenyakaztatá: s elküldé a szultánnak a fejét, amivel azonban azt éppen nem elégítette ki: miért is saját nyakát is alája kellett vetnie a selyemzsinórnak. A vesztes vezérnek ez volt a szokott kitüntetése.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi