Hátra van még a fekete leves!

Full text search

Hátra van még a fekete leves!
Bécs felszabadításával végképp lehanyatlott Tököli csillaga is. A győzhetetlennek hitt török ármádia ily szégyenletes kudarcvallása után a Tökölihez pártolt főurak és vármegyék tömegestől siettek Lipót hűségére visszatérni, ki ezúttal, Szobieszky intésére, kegyelmet gyakorolt a megtérők iránt, s ezáltal elérte, hogy amije eddig nem volt, magyar hadserege támadt, melyet Eszterházy nádor a maga költségén összegyűjtött. S ahogy ez a tábor nőtt, úgy fogyott a Tökölié. Nem is verték, mégis futott, nem is harcolt, mégis vesztett.
A következő tavaszon még egyszer megkísérté a hadiszerencsét, s Schultz tábornokot Ungvárnál megverte; de ezzel már nem tarthatta fel végzetét. A hősien védett Eperjes kapitulált a császáriak előtt; s e veszteségtől megriadva, Tököli a nagyváradi basához futott, segélyt kérve tőle a túlnyomó osztrák hadak ellen.
A basa nyájasan fogadta, ígért neki minden jókat; ebédre marasztá, s mikor annak a végén Tököli fel akart kelni, azt mondá neki: „Várj csak fiam, még azután jön a fekete leves!” Értette alatta a török ebédnél szokásos fekete kávét. De még inkább azt, hogy ebéd végeztével fejedelmi vendégét láncra verette, s fogolyképp küldte Sátán Ibrahim új nagyvezérhez Buda várába.
Innen maradt fenn a magyar példabeszéd: „Hátra van még a fekete leves!”
Hogy mi célja volt ennek a két bolond török basának Tököli Imre elfogatásával? Azt bajos kitalálni. Talán ki akarták őt adni Lipót császárnak? Ez a legvalószínűbb.
Caraffa tette őket bolonddá, aki azt hitette el velük, hogy ha Tökölit kiadják, a császár mindjárt olyan békét köt velük, amilyen a vasvári volt. De biz abból semmi sem lett. Rövid időn azt írta Sátán Ibrahimnak Caraffa, hogy „Ha nekem kiadjátok Tökölit, azt én megköszönöm; de a császár nem ad semmit azért az emberért”.
Sátán Ibrahim új nagyvezér ez évben ismét kegyetlen csapásokat volt kénytelen elnyögni a Lothringeni herceg fegyverétől. Az ostromolt Buda ugyan ellenállott, de az oly nevezetessé lett Érsekújvár elesett dühös ostromlás után: a benne volt török sereg kétszáz híján lemészároltatott; a győzteseknek kilencven ágyú és háromszázezer arannyal telt hadi kincstár esett a kezébe, és amellett annyi szép fogoly török leány és asszony, hogy a zsákmányoló katonák csak ezeknek az árából százhatvanezer forintnyi osztalékot kaptak, pedig csak 100 frttól 100 tallérig adták el darabját a német tiszt uraknak. De ami még annál is nagyobb veszteség volt, ott veszett a nagy török főzászló, tizennyolc láb hosszú és tíz láb széles, nehéz zöld selyemből, arannyal hímzett alkorán mondatokkal: amik között ez áll legfelül: „Neked adatik a diadal!” A sváb katonák vették el.
Sátán Ibrahim, Esztergomnál tönkreverve, futott vissza Budára.
Ez a rémület okozhatta, hogy Tökölit elfogatá. Bizony képes volt őt kiadni a császáriaknak, azért, hogy kapcája szorulván, egy kis fegyverszünetet kolduljon magának.
Annyi bizonyos, hogy kedvesebb szolgálatot a császáriaknak nem tehettek a török basák, minthogy Tökölit elfogatták; mert ezzel az egy sakkhúzással azonnal megszüntették a magyarországi felkelést. Tököli leghívebb barátai, legjobb alvezérei fejedelmük elfogatásának hírére egyszerre elhagyták a török tábort, s átmentek a császári táborba, azt mondva, hogy inkább akarnak a koronázott király által megbüntettetni, mint a hitetlen török rabszolgából lett kényurak játékeszközei lenni. S ezúttal a németek okosan viselték magukat. Az áttérőket, Petrőczyt, Petneházy Dávidot kitüntetésekkel fogadták s a nádori seregbe oszták be. Petneházy ekkor megesküdött, hogy ő akarja a legelső diadalmas zászlót Budavár fokára feltűzni.
Másfelől Tököli neje, a hős lelkű Zrínyi Ilona, ki hatalmasan védte a felkelés ügyének utolsó várát, Munkácsot a császári seregek ellen, onnan írt a török nagyvezérnek erős szavakkal szemrehányó levelet férjének elfogatása s ezáltal a magyar nemzetnek a török szultántól elidegenítése miatt.
De mindennél többet használt Tökölinek az, hogy a hóbortos Sátán Ibrahimot a szultán az érsekújvári és esztergomi nagy veszteségekért megselyemzsinóroztatta; az új nagyvezér, Szolimán aztán rögtön szabadon bocsátá Tökölit, s visszaküldé a váradi basához, utasítva azt, hogy vendégelje meg még egyszer, de fekete leves nélkül, s aztán tanácskozzanak a felkelés újból való nyélbeütéséről.
Üthették már annak bottal a nyomát!
A legmesszehatóbb következése lett Tököli elfogatásának az, hogy Erdély is végképp átpártolt Lipóthoz. Teleki Mihály régóta tervezte már ezt a fordulatot, amióta csak Tököli visszaküldte a jegygyűrűt leányának. Most, hogy Tökölit elfogták a basák, könnyű volt a gyönge szívű Apaffyra ráijeszteni, hogy az osztrák szárnyai alá meneküljön. Elszerződték Erdélyt.
Az ozman birodalom bizonyára nem vesztett el annyit a fekete tengerben, mint ebben az egy csésze fekete kávéban.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi