Új rokonok

Full text search

Új rokonok
Attila palotája a Tisza mellett sok ideig pusztán maradt; az elbúsult nép szertement a világba; a sírokat a források mellett benőtte a vadbokor; Hunnivár térein őzek legeltek; midőn egy napon, mintha híva lettek volna átvenni az elpusztult örökséget, távol napkeletről megjelentek az avarok: szép, termetes barna képű hadfiak, csillogó fekete hajfürtjeik hosszú tekercsekbe szalagok közé fonva verték vállaikat; a kard úgy illett kezükbe, a lovat úgy tudták ülni, mint elődeik, kik hajdan itt tanyáztak.
S újra hangzott az ismert harckiáltás a hegyektől a tengerig; az elhagyott oltárokon újra kigyulladt a szent tűz; hangzott a „hegedősök” éneke a fákkal benőtt sírokon, s a hun betűkkel beírt rovásokat, mik Attila tetteit hirdetve a palota faoszlopaira voltak vésve, folytatták az avar írástudók, utána róva saját betűikben a Chaganok viselt dolgait, mely betűket még azután sokáig használtak az itt maradt székelyek.*
Lásd: 1. Toldi Ferenc: Nemzeti Irodalom Története, I. füzet. 2. Kállay Ferenc: A székely nemzetről. Szamosközi és Oláh Miklós után, kik ily írást szemmel láttak. Ezt Thuróczy is említi, kinek idejében még ily vesszőkre írt betűkkel leveleztek a székelyek.
Ily írás látható volt a közelebbi években is a csíkszentmiklósi templom oldalán hun betűkkel írva: „urnk mgt tége fogván irnk zr négyszerte száz gy sztendőt. Mátys János Stytán Kovács cseáltk. Mátyás nistr. Grgly mistr cseáltk”.
Érts: „urunk után, múlttól fogva, íránk ezer négyszáz egy esztendőt. Mátyás János stb. csinálták”. E hun ábécé 32 betűből állott. Még a XVI. században az iskolákban is tanították.
A szittya fegyverek ismét adófizetőkké tevék a byzanci birodalmat, legnagyobb Chagánjuk, Baján, diadalban és egyszerűségben hasonmása lett Attilának, mint a lehunyt napnak a hold.
Az újonnan jött szittya nép kilenc várat kerített harcos tömegei számára. Némelyik háromnapi járóföld volt kerületben, ezeknek magas faderekakból vert sáncain belül építé falvait az előrevigyázó nép, s ha üldözék, ide vonult vissza, ők hányták fel azon roppant hosszúságú árkokat is, mik Magyar- és Erdélyhonban máig is „csőszárkoknak” neveztetnek.
Néhány év előtt a Dunántúl egész nagy sírmezőt fedeztek fel hazai régészeink, melynek sírvermeiben őseink csontmaradványai mellett azoknak fegyvereit, ékszereit, csatjait, zabláit és kengyeleit is feltalálták. Jellemzők azok a nagy karikájú függők, melyek nagy körte alakú lógókkal a férfiak fülkagylójára akasztva viseltettek.
Kétszázötven év küzdelmei az ő nevüket is letörülték a földről; a frank császár, Károly, akit a história nagy névvel tisztelt meg, kiűzte őket e földről. Üresen maradtak a gyűrűvárak, Attila palotájában elnémult a nemzeti ének, s ha hitelt adhatni mohos köveknek, a keresztyén hitre tértek számára hét templomot építtetett Nagy Károly, miknek egyike (Ócsa) máig is fennáll ódon, elfeketült góthikus boltozataival, most a reformátusok temploma; egy másiknak romladék alapján e felírás találtatott:
Ócsa, Bócsa, Bocska, Kócsa, Madocsa, Kalocsa, Babocsa;
Has septem ecclesias aedificavit Carolus Magnus.
(Ha a Magnus névmellék nem vezetné félre az értelmet, hajlandók volnánk Róbert Károlyt érteni alatta.)

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi