Egy a száz közül, aki megmenekül

Full text search

Egy a száz közül, aki megmenekül
Pedig ez az északi vihar kegyetlenül bánik az emberi idegekkel. Mikor az ég így megindul ismerkedni a földdel, az az emberre nézve elviselhetetlen. Ez a folyvást magasabbra emelkedő harsogás, mely szünetet nem tart, az őrjöngésbe kergeti az embert; agyát, mintha a rászakadó ég szorítaná össze; aztán elnézni azokat a nyomorult fákat, akik odaadták már utolsó levélrongyaikat a kegyetlen rémnek, mégis tépi őket, földig hajladoznak előtte, úgy könyörögnek neki, hogy irgalmazzon, az a búskomorságnak az iskolája! (Talán éppen a bóra az oka, hogy a dalmata parton oly sok lélekbeteg támad?)
A két asszonyszív közül a katonaviselt leányé adta meg előbb magát. Axamita nem állhatta tovább, hogy be ne jöjjön Miliórához, s térdre ne boruljon előtte, megragadva a leány kezét.
– Hát téged mi lelt?
– Óh, kisasszony! Nem hallja ezt a vihart?
– Hogyne hallanám.
– Nézze csak, egy élő fa nem marad a vidéken.
– Hiszen látom.
– A rovinói nyomorultak feje fölül már mind lehordta a háztetőt, s beleröpítette a tengerbe.
– Oda még nem láthatok.
– Az egész adriai part hosszában tele lesz ma tört hajók palánkjaival. Ki segít az árvákon, akiknek az apjai ottvesztek?
– De hát mért térdelsz énelőttem?
– Azért, hogy szüntesse ön meg ezt a vihart.
– Megőrültél-e? Én szüntessem meg a vihart?
– Igen, igen; mert ön a tündér, ön az a „vila”, akinek a szavára a vihar feltámad. Önmaga sem tudja tán, hogy tündér; de én már tudom, láttam az éjjel, mikor a sötétben fénylett az arca, villámlottak szemei, önnek a szavára jöttek elő a szelek!
Milióra szemei úgy villámlottak újra. Kéjelgett abban a hitben, hogy ő hát a „vila”, aki meg tudja indítania vihart; tetszett ez neki. Maga is akarta hinni.
Axamita még a lábait is csókolta a lánynak, úgy könyörgött neki.
– Szüntesse meg már ezt a rettenetes vihart! Hiszen lesöpör bennünket a földről.
Milióra kacagott. Úgy csiklandozta a szívét az a felfedezés, hogy neki, a nyomorult, tehetetlen, senkitől nem ismert, senkitől nem keresett leánynak olyan hatalom van adva, hogy egy kiáltásával leseperheti a földrót a rajta élőket.
– Hát hogy szüntethetném én ezt meg?
– Óh, hiszen tudja ön azt jól! Minek mondjam el? Csak egy igézésébe kerül. Egy varázslat – és megáll a szél. Vegye a kezébe ezt a handzsárt, menjen ki vele a kis kertbe, aztán hajítsa el ezt szél ellenében, ezzel a kiáltással: „Állj meg! Térj meg!”Ahol az elhajított handzsár a földben megáll a hegyével, ott vérnyom marad, a bóra lába megsebesül benne, egyszerre megsántul, és aztán hazamegy bicegve. Óh, vegye fel ezt a handzsárt, és tegye meg ezt a rontást! A szentanya hét sebeire kérem!
– Ugyan kelj fel; ne bolondozz! Jobb lesz, ha tüzet raksz, s megfőzöd a kávémat.
– Amíg a bóra tart, addig nem lehet tüzet gyújtani ebben az egész várban.
– No, hát eredj le a pincébe, rakj ott tüzet! Ott nem fújja el a szél.
Axamita keresztet vetett magára.
– Uram, irgalmazz! Csakugyan rossz tündér.
– Én vagyok rossz tündér? Miért?
– Hát nem tudná tán, hogy amely háznál a pincében tüzet raknak, azt megszállják az ördögök?
– No hát, majd én csinálok tüzet magam a pincében, hadd látom, milyenek azok az ördögök!
Axamita felugrott térdeltéből, s két fülére tapasztva a kezeit, kifutott Milióra szobájából. A pokolbelieket nem jó kísérteni. Azok ellen meg nem véd a strázsamesterpátens.
Miliórának pedig nagy gyönyörűsége volt abban, hogy ez a szél az ő szavára fúj így. – Végignézett az egész Canal Maltempón, amerre a hajórajt eltávozni látta.
Egyszer aztán úgy tetszék neki, mintha a fehér hullámtajték között egy táncoló fekete pontot látna koronként felmerülni.
Mi az? Valami csónak, ami a Karszt sziklapartjainak oltalma alatt igyekezik errefelé hatolni. Ott, igaz, hogy nem érheti a bőszült szélroham, de a hullámok odazúzhatják a sziklához.
A száz hajó közül megmenekült volna ez az egy?
A távcsővel kivehette, hogy három ember ül a csónakban; mind a háromnak vörös sipkája van, mint a scogliók halászainak szokott lenni.
De ugyan mi oka lehet ennek a három embernek arra, hogy ilyen ítéletidőben arra vállalkozzék, hogy a Maltempo csatorna sziklapartja mellett, a bórán keresztül felfelé hatoljon?
Hírt hozni talán a többiek balsorsáról.
Elnézte sokáig, hogy táncol a hullámok tetején az a csónak. Eltűnik a hullámhegyek mély völgyeibe; aztán megint kiemelkedik a tajtékzó habtorlat gerincére.
Egyszer aztán a három ember közül kettőt hozott csak fel a csónak magával; a harmadikat bizonyosan lesodorta a hullám.
A megmaradt kettőnek mármost aztán három helyett kell dolgozni. Így még nehezebb a munka.
A szél egyforma erővel zúg.
Milióra hosszasan elnézi ezt a küzdelmét az emberi féregnek az isteni hatalmak ellen, s kezdi tisztelni – a férget.
Valamit gondol.
Hátha van valami abban a babonában? Mibe kerülne megkísérteni?
A csónak megint eltűnik a hullámtorlatok közé. Aztán megint előjön. Most már csak egy embert hoz elő magával, azt, amelyik a kormányt tartja. Ennek mármost nem lehet evezni, csak arra törekedhetik minden testi, lelki erejével, hogy a csónakját a felfordulástól megóvja.
Milióra kezébe vette a handzsárt, s rászánta magát lemenni a kertbe, hogy megkísértse a varázslatot.
Amíg az ajtókat ki tudta nyitni, egész küszködésébe került a nekifeszülő légnyomás ellenében. Vállvetve is dolgot adott felnyitni a kertajtót.
Milyen látvány fogadta ott!
Virágait nem téphette össze a szél, mert azok magas kőfallal voltak védve minden oldalról, hanem pocsékká verte a jég, s aztán a vihar annyi tépett lombot, nyárfahímpor-barkát, pillangóbábot szemetelt oda abba a szögletbe, hogy alig látszottak ki belőle a virágok kórói.
Ahhoz a szép olajfához azonban nem fért hozzá sem a szél, sem a jégeső, az ott olyan furfangosan be tudta magát venni abba a menedékbe, ahonnan már talán száz év óta fittyet hány a bórának és az ő két pogány szívű leányának. Hanem valamit mégis gondoltak ki azok hárman, amivel a dacos olajfának az elevenjére tapinthassanak. Egy vén, vad szőlőtörzs kapaszkodott meg a gyökereivel a vár tövében, s annak az emberkar vastagságú szárai felkúsztak egész a vár falára, még a tetejébe is belekapaszkodtak az indái. Most a bóra meg a két leánya ezekből a kúszó indákból egyet lepaskolt, kiszaggatott a falból, s azzal mármost aztán, mint egy hosszú ostorral igyekezik odasuhogtatni az olajfa koronájára.
De már az olajfát megszánta Milióra. Egyszerűen is segíthetett volna ugyan rajta, ha az elszabadult szőlőindát tőben lecsapja a handzsárral; hanem most már gyakorolni akarta a hatalmát, amit megtudott, hazakergetni a vihart.
– Állj meg! Térj meg! – kiálta szél ellenében fordulva, s aztán hegyével előre hajítá bele a bórába a handzsárt; az nagyot repült, s megállt a nagy szeméthalmazban. De biz annak a pengéjén nem látszott semmi vérnyom; nem is sántult meg tőle a bóra, csak olyan jó kedvvel fútt, mint eddig. Többször is megkísérté még Milióra a babonát; de nem találta el módját, a vihar nem vett tudomást róla.
Ez egy kicsit megszégyeníté. Hogy az ő parancsszava olyan keveset használ. Kitekintett azon a falrésen, mely a tenger felé szabad kilátást nyitott, hogy hát ott tart-e még a vész, vannak-e még nagy hullámok.
Csak úgy, mint eddig, mese az mind a tündéreknek a hatalmáról. Hát abból a csónakból, meg a rajta ülő emberből mi lett azóta? Egyszer csak az is előkerült megint. A csónak egyedül. Nem ült már senki benne.
Nincs már kin könyörülni. Ez nagyon elkedvetleníté.
Most már csak az olajfa megvédelmezése járt még az eszében. Hogy azt a vastag szótőindát, ami mint egy elszabadult kútostor csapkodott a széltől csóválva, levághassa, fel kellett másznia annak a faltörésnek a kiálló kövein odáig, ahol a handzsárjával a felkúszott törzsökszárt elérheté; mert az ott erősen gyökeret vert a fal ragasztékaiba.
Mikor már oda a magasba felhágott, egy pillantást vetett a résen át a mélybe, s majd alászédült onnan.
Ugyanazt a vörös sipkás férfit látta ezen a szőlőfonadékon felfelé kapaszkodni, aki nemrég a csónakon volt. Az bizonyosan kiúszott a partra, s most ide akar feljönni.
De miért ide? S miért ezen az úton? Mint tolvaj, mint betörő kockáztatva azt, hogy a nyakát kitöri.
Ha most Milióra azzal a handzsárral elvágja a szőlőinda fonadékait ott fenn, ahol azok a falba nőttek, az egész le fog hullani a mélybe a rajta levővel együtt.
Az erős szél meg-meglódítja néha az egész venyigehálót, s olyankor a felkapaszkodó férfi úgy lebeg rajta, mint a pók a fonadékán.
Egyszer aztán felemeli a férfi az arcát az ég felé, alig egyölnyi távolban a réstől.
Milióra egyszerre ráismer.
– Deli Markó!
A férfi lihegve, szótlanul néz fel reá.
– Te vagy a királyfi? – kérdi hevesen Milióra, s szemei vad tűzben szikráznak. S a szemek elmondják, amit az ajk nem mond tovább: Te jössz engem erővel elrabolni, váradba erőszakkal feleségül vinni; csókot rabló módra venni? S jaj annak, ha e szemek beszédét meg nem érti! Egy csapás azzal a jatagánnal a szótőindára, s a vakmerő leánynéző összezúzott tagokkal fog heverni a sziklamélységben.
– Nem! – lihegi az ott alant. – Én vagyok a menekülő uskók. Egy üldözött „skókó”.
Ez a szó megszelídíté a lányt: „Üldözött skókó.”
Ledobta a handzsárt, s messze aláhajolva a résen, alányújtá a kezét a menekülőnek, s felsegíté azt a kőfalra kapaszkodni.
Ott látta maga előtt azt az alakot, akiről félt álmodni, lelke ábrándképét, ázott rongyokban, mezítláb, fegyvertelenül, fagytól dideregve,véresen.
Ilyen alak az, aminőn a leányoknak a lelke elvész.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi