A gyónások napja

Full text search

A gyónások napja
Minden ember sietett meggyónni páter Horushoz: ahogy szokás halálos nagy veszedelem előtt. Egész késő estig eltartott az. Legutoljára maradt Mária. Tétovázva is közeledett páter Horushoz, s jó ideig nem tudott megszólalni.
– Nos, leányom. Nem gyónsz-e?
– Nem merek.
– Olyan nagy a bűnöd?
– Olyan nagy. Ezek a többiek mind szentek és igazak, egyedül én vagyok az elkárhozott és álnok. Ezek itt mind a Jézus, isten fiai sírjáért indultak harcolni; csak engem egyedül hozott más indulat erre az utamra. Férjem fogságba esett a szaracénoknál. Ahhoz igyekeztem, őt akartam kiszabadítani. Kincseket nem vihettem érte váltságdíjul, mert mi az én gazdagságom a hatalmas szultánok előtt? A pokol hatalmaihoz fordultam, hogy adják kezembe azokat a bűbájos szereket, amikkel a legpusztítóbb vészt, az egyiptomi vakságot meg lehet gyógyítani. Megkaptam, összegyűjtöttem, pokollal harcolva, ördögöt kísértve, tömlőbe zártam; s most íme midőn már útban vagyok, egyetlen vezetőm, tolmácsom, jó öreg Bálint szolgám hirtelen halállal kimúlt előttem. S most én azt sem tudom merre, hol a férjem: kit kérjek? Hová folyamodjam? Nem értem az idegenek beszédét; elhagyott tehetetlen asszony vagyok. Elhagyott az Isten. Eltávozott előlem; és én pörbe akarok szállni az Istennel. Óh, én nagy bűnöm! Szörnyű nagy bűnöm.
Páter Horus gyöngéden érinté ujjai hegyével Mária homlokát.
– Nem oldalak fel, mert nem bűnöd az, amit elmondtál: erényed az. Urad van fogságban a szaracén szultánnál, a vén Malek Adelnál? Kínozzák, gyötrik? S te őt ki akarod szabadítani? Dicsőséged az. Diadalod lesz. Te vagy ebben az egész seregben az egyedüli szent és igaz. A többiek mind hétszeres bűnösök és átkozott gonosztevők. Akik reggel meggyónják a bűneiket, s este újra elkövetik azokat. Mikor térdepelnek, még mondja a szájuk az imádságot, s már az eszük azon jár, hogy mi új bűnt kövessenek el. A vezérük maga, a keresztes homlokú lovag azt követte el, hogy felfalta a feleségét és leányát: s még azok az asszonyok, akiket felfalt, nem voltak a legszerencsétlenebbek, hogy rájuk éhezett. Van az éhségnek még gonoszabb fajtája. Most terád éhezett! – Ő volt az, aki méreggel megölte a te kísérő szolgádat. Azért, hogy az ő védelmére légy szorulva, hogy veszni hagyva rabbá tett uradat, feleségül menj hozzá! Holott a pápától meg van neki tiltva a nősülés. Ő most gyónta ezt meg nekem.
Mária reszketve emelkedett föl térdeiről: rémülettől elmeredt szemekkel bámulva a gyóntatóra.
– De hát ki vagy te? Hogy pap létedre elárulod a meggyónt titkokat, diakónus?
– Én nem vagyok diakónus; hanem a Hegyek urának dái áldoátja, aki elküldetett a Hegyek urától, hogy keressen a keresztyén világban egy asszonyt, amilyen te vagy; akiben annyi a szeretet, mint a vakmerőség: együtt a gyöngédség és az erő; aki az urát elvesztette, és azt ki akarja szabadítani maga kezeivel; aki keresi az Istent, azért, hogy pörbe szálljon vele! Rád találtam: téged kerestelek. Ne félj, minden viszontagság közül megmenekülsz. Én vezetlek, védlek, tolmácsollak ismeretlen országokon, idegen népeken keresztül: elviszlek mind egészen az urad börtönének az ajtajáig. Én a hatalmas Hegyek urának „Hívek híve” (Dái áldoát), a bosszúálló Istennek szolgája.
Odakinn azonban nagy örömzaj támadt, a zarándokok kiküldött kémei jöttek a kedvező hírrel, hogy a kunok fenyegető tábora hirtelen elvonult kelet felé, felszedték a sátraikat; elmúlt a veszedelem!
Erre aztán mindenki egymást ölelte, csókolta, a megszabadulás örömében; elővették a kulacsokat, s nagyot ittak, énekeltek táncugrások mellett.
– Te ne osztozzál az ő örömükben – mondta az izmaelita. – Rövid öröm lesz az. Ismerem én a kunokat, csak finta tőlük az ilyen hirtelen elvonulás. Ezek a zarándokok most efölötti örömükben a nagy barlangban vigasságnak adják át magukat. Tudom már a szokásukat. Az ijedségre következik a féktelen kicsapongás. A föld alatti sötétség eltakar mindent. Te maradj itt, ebben a kis barlangban: és várd a vezércsillag feljövetelét. Lovaid legyenek felnyergelve. Ne ijedj meg semmi rémtől, akármi kísért. Mikor szükséged lesz rám, itt leszek.
Azzal magára hagyta Máriát, és kiment a sötét éjbe, melynek csendességét föl-fölriasztá a nagy barlang mélyéből kitörő zaja az őrült orgiának: „Itt nem látja az Isten!”
Mária ezalatt magára maradtan azzal fáradozott, hogy szegény meghalt szolgáját a barlang egy zugában eltemette. Köveket hordott össze, azokból rakott föléje sírhalmot, azt befedte sűrű zöld mohával, s keresztet faragott faágakból: azt tűzte a sírhalom fejéhez; és azalatt végig gondolkozott borzadozva azokon a rémes nyilvánításokon, amikkel az izmaelita a lelkét felháborítá: Fel sem bírta azokat fogni. – Hisz ez több a pokolnál!
Pedig, hogy igazat mondott a dái áldoát, azt nemsokára bizonyosan megtudhatá. Nehéz, tántorgó lépések közeledtek barlangjának szája felé, s amint a holdvilág besütött rajta, Róbert lovag alakját látta maga előtt.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi