Nagy csapás éri Máriát

Full text search

Nagy csapás éri Máriát
Alig érték el a Etropoli Balkánt, ahol a rengeteg erdők elrejték a menekülőket, már ott voltak a sarkukban a kunok. Őket magukat nem, csak az előhírnökeiket lehetett látni, az égő hegyeket. Az a kellemetlen szokásuk volt, hogy ahol erdőt találtak maguk előtt, azt felgyújtották, végig leégették, hogy az útjukat álló ellenséget kipörköljék belőle. Egész lángba borult hegyek hirdették közeledésüket.
Ehhez a nagy rémülethez még egy borzasztó csapás érte Máriát.
Az etropoli menedékbarlangokban letelepült a zarándoksereg. Régi menedékhely volt ez itt, több üreg, mint egy sziklába vágott utca egymás mellett. Mária is meghúzta magát egy ilyen barlangban; a jó öreg Bálint odakinn hált éjjel a barlang nyílásánál a kipányvázott paripák mellett. Reggel, mikor fel akarta őt költeni Mária, az öreg nem mozdult. Meg volt halva.
Máriát a kétségbeesés környékezte. Mi lesz őbelőle, ha a hű szolga elköltözött? Ki lesz a kalauza? Ki lesz a tolmácsa? Annyi ismeretlen országon, annyi idegen nemzeten keresztül? Ki vezeti őt oda, ahol a fogoly urát megtalálja?
Hanem az ő siránkozását mind elnyomta a zarándokok vészüvöltése: itt a kunok a hegyek alatt! A kutyáik ugatását hallani már!

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi