100. Debrecen, 1849 január 21. Kossuth utasítása a Rimai Egyesületnek a szerződésileg megállapított gránátmennyiség továbbgyártás…

Full text search

100.
Debrecen, 1849 január 21.
Kossuth utasítása a Rimai Egyesületnek a szerződésileg megállapított gránátmennyiség továbbgyártására.
Az egylet igazgatóságának f. hó 15-éről kelt megkeresésére, mellyben jelenti, mikép azon 10,000 gránátból, mellyeknek készítése iránt a hadügyministeriummal szerződött, 2000 darab már készen van, – azonban ott az ellenségtől biztosítva nem lévén, elszállítatni javallja; utasításokat kérvén egyszersmind arra nézve, hová legyenek az említett gránátok szállítandók? s a készítés folytattassék-e vagy felfüggesztessék? S végre az elkészült gránátok árát kifizettetni, s a mennyiben a fuvar messzebb terjedne Pestnél, a szállítási bért pótoltatni.
Ezennel válaszul adom az egyletnek, hogy a kétezer darab kész gránát Miskolczon át Nagyváradra szállítandó – megjegyezvén, hogy az elszállítás biztosítása tekintetéből az egylet magát felsőmagyarországi teljhatalmú orsz. biztos Szemere Bertalan úrral, ki e részben innen utasítást nyere, tegye érintkezésbe.
Egyébiránt a további készítést az Egylet ne csak fel ne függessze, hanem minden kitehető iparkodással a készítést lehető legnagyobb számban folytassa, – az elkészítendő mennyiség elszállítására nézve időnként fenebb említett országos biztos úrral értekezendvén, – ki a körülményekhez képest a szükséges intézkedéseket s illetőleg utasításokat nem késendik kiadni.
Mind az elkészített 2000 darab gránát árának, mind pedig a szállítási pótléknak kifizetésére, a mennyiben az a szerződés szerinti szállítást túlhaladná, a pénzügyi ministerium utasíttatott.
Ered. fogalm. Kossuth s. k. kiegészítésével.
O. Lt. OHB 1849: 798.
Mellette l. a Rimai Egyesület Rimabrezón jan. 15-én kelt jelentése, 2. utasítás fogalmazványa a pénzügyminisztériumnak, hogy Szemerén keresztül fizesse ki a gránátok árát, 3. értesítés fogalmazványa Szemeréhez a fenti rendelkezésről.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi