99. Debrecen, 1849 január 21. Az országos honvédelmi bizottmány hivatalos közleménye Ottinger tábornokról, a Szolnokon állomásozó…

Full text search

99.
Debrecen, 1849 január 21.
Az országos honvédelmi bizottmány hivatalos közleménye Ottinger tábornokról, a Szolnokon állomásozó császári erők parancsnokáról.
A hazánk szent földét tipró ellenség közt van egy Ottinger nevű generális.
Most Szolnokon állomásoz.
Ezen ember magyar és az ellenségnél szolgál.
Mi több: ezen ember addig, míg Mészáros Olaszországból hazajött, s a hadügyminiszteri tárczát kezébe vette, ideiglenes hadügyminister volt. És most az ellenségnél szolgál.
Ezen ember később elnöke volt azon bizottmánynak, mely a Lederernek tett macskazene miatt elkövetett vérengzést vizsgálta.* És most az ellenségnél szolgál.
A budai főhadikormányzó, Lederer Ignác lovassági tábornok a magyar minisztérium megalakulása után heteken át a legkülönbözőbb ürügyekkel megtagadta, hogy a budai várban levő fegyverkészleteket az alakuló nemzetőrzászlóaljak részére a kormány rendelkezésére bocsássa. A főváros radikális tömegei emiatt május 10-én este tüntetést rendeztek ellene, a tüntetőket azonban a Szent György-téren fegyveres katonaság támadta meg és vérengzést rendezett soraikban. A kormány erélytelensége miatt forrongó tömegek nyomására a Bécsbe menekült Lederer ellen vizsgálat indult, de nem hozott pozitív eredményt.
Ezen ember később elvállalta a kormány kezéből a drávai hadsereg vezérletét Jellachich ellen, s ott elárulta a hűségére bízott sereget. És végtére elszökött az ellenséghez, és most a magyar nemzet ellen fegyvert visel, és lábbal tapodja a magyar alkotmányt esküje ellenére.*
Ottinger árulását 1848 nyarán Csányi László országos főkormánybiztos leplezte le s erélyes fellépéssel eltávolította a sereg éléről. (V. ö. Barta. I.: Kossuth és Csányi c. tanulmányával, Századok 1952. évf. 3–4. sz.)
Isten, ki megbünteti a hitszegést, kezébe adandja őt a magyar népnek, a nép pedig tudja meg, hogy ha őt Isten kezébe adandja, nem ellenséget, hanem honárulót adott kezébe.
Közlöny, jan. 21.
Megjelent Pap D.: Okmánytár II. k. 327.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi