A magyar tengerhajózó társaság előleges alap-pontjai.

Full text search

A magyar tengerhajózó társaság előleges alap-pontjai.
1. Társaság alakul ,,Magyar tengerhajózó társaság" czíme alatt, egy tengeri 7000 stár nagyságu hajó felépitésére, mi a magyar tengerparton eszközöltetik.
2. Áll a társaság alaptőkéje 30,000, szóval harmincz ezer pftból, melly öszveg 50 pftos kibocsátandó s forgatható részvények által fedeztetik, mellyek az elnök, és egy választmányi tag aláirásával leendnek ellátva. – A befizetés három hónapos időközzel két egyenlő (25 ftos) részletben történik.
3. Az épitendő hajó Magyar nevet viselend, és annak felépitése, felszerelése stb. valamint gyümölcsöztetésének kezelése egyedül s teljes hatalommal a magyar kereskedelmi társaságra bizatik, melly meghatalmazás egyébiránt meg is szüntethető, ha nevezett intézet bármi váddal terheltetnék.
4. A magyar kereskedelmi társaság tartozik ellenben a hajót legnyereségesben, s a nemzeti czélok mindenkori szemmeltartása mellett jövedelmeztetni, s az évenkint augustusi vásárkor tartandó közgyülésnek tetteiről s jövedelmeztetéséről jelentést és számadást adni. –
5. A mérlegből kitünő haszon részvény-aránylag fog felosztani, s egy hónappal később a magyar kereskedelmi társaság által a részvényeseknek kifizettetik.
6. A magyar kereskedelmi társaság ezen alappontok nyomán, a szabályok tervezetét előkészitendi, s mihelyt az alaptőke alá leend irva, a részvényeseket egybegyüjtendi a végett, hogy az alapszabályokat végkép megalapitsák, s végrehajtásukról intézkedjenek.
7. A magyar kereskedelmi társaság ezen vállalathoz saját pénztárából 5000 p.fttal járul, s ennélfogva választmánya (melly az elnökkel 7 tagból áll) s igazgatója, valamint minden más részvényes aláiró is az alakitó közgyülésen szavazattal birandnak.
Ezen alappontok nyomán a nemzeti tengerhajózás iránt érdekkel viseltető közönség aláirásra szólitatik fel.
Költ a magyar kereskedelmi társaság 1846-i január 22-kén tartott választmányi üléséből.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi