Tanügy.

Full text search

Tanügy.
I. Iparegyesületi leczkék. – Igazgató választmányunk koronkint jelentéseket szokott adatni magának az oktatási állapotokról, miszerint folyvásti tudomása lgyen az előadások menetéről, a hallgatóság számáról s a netaláni igényekről. Illy jelentések valának a tegnapi ülés elébe is terjesztve, s az irántuk kelt határozatnál fogva, ezennel a közönségnek is átadjuk, némi tanuságául azoknak, mik az iparos üzlet mindennapi foglalkodásiba vágólag a practicus munkásságra hatólag tanitatnak.
Dr. Nendtwich Károl ur, a m. évi october elejéről fogva következőket tárgyalt az átalános vegytanból: Szólott a timanyról (aluminium), annak különféle vegyeiröl, nevezetesen a timsóról s az agyag különféle nemeiről, az ultramarinnak műutoni előállitásáról, különféle lakkfestékekről. Továbbá az üveg, porcellain, wedgewood, kőedény, fayence, cserépedény, s tégla gyártásáról. – Ezekről átmenvén a nehéz érczekre, tanitott a festenyről (chrom); a mirenyről (arsenicum); dárdanyról (antimonium), cselenyről (mangan), sárganyról (uran), s végül a vasról, nevezetesen pedig ennek a természetbeni előfordulásáról, előadván a vasnak kiolasztását ásványaiból, az öntött-vas különféle nemeit, a vastárgyak öntését, a kovácsolható vagy rudvas előállitásának két különböző módjait, miknek egyike t.i. a kohmunka (Frischarbeit) hazánkban már régóta divatos, a másik pedig az ugynevezett puddling vagy kavarmunka csak most kezd meghonosulni nálunk; – végre tárgyalta az aczélgyártást részint a régi, leginkább a Németországban s nálunk is divatos módszer szerint a nyers vasból, részint pedig az ujabb, Angliában leginkább használt eljárás szerint, rudvasból.
Ez előadásoknak, mik ünnep- és vasárnapokon tartanak, hallgatója 60 körül volt.
260A hétköznapi kimeritőbb és szakszerübb leczkék tárgyai valának: eczetgyártás régi és ujabb mód szerint: – a szeszes forrás; nevezetesen a bor forrása, ennek kezeltetése és tartása, a különféle bornemek tulajdonságai, s azoknak nevezetesen a pezsgőbornak előállitása; – a serfőzés, ennek minden részletei s a ser előállitásának különféle módjai; – ezután a borszesz égetése, mellyről jelennen folynak az előadások. – E leczkéknek hallgatósága, mind egyénekben mind számra nézve természetesen különböző. Voltak a hallgatók között az iparkörben nálunk már dicséretesen ismert, s nagyon jelentékeny gyártulajdonosk, gyárvezetők stb. – Előadó ur pedig oktatását még avval is igyekezett practicusabbá tenni, hogy elvezette hallgatóit Próckler Ignácz ur eczetgyárába; Neswarba ur serfőzőházába; s a Józsefmalom öntődejében. –
Pauer Sándor Lépold ur, ásványtani előadónk azon programmhoz, mellyet a mult évben közlénk, hiven ragaszkodva, már a diszkövek ismertetéseig haladott; – hallgatóinak száma a szerint, mint tudományának egyik vagy másik tárgyáról értekezett, különbözött, – körülbelül 35–40 között volt; találkozott 18 kisebb nagyobb tanuló, több gyógyszerész, 1 kereskedő, 1 aranymüves, 1 kovács, 1 mezőgazda, 1 kőmüves, 1 baromorvos, 1 csizmadia, 1 gépész, ügyvéd stb. – Az ásványtanból még 10 leczke van hátra, s ezrét még a következő martius hónap ket első hetében is folytattatnak az előadások, noha, mint legközelebb hirdetni fogjuk, e hónapnak legelejével Virnau János ur a füvészeti előadásokat is meginditja. Az ásványtani előadások körül szives és hálás köszönettel értesül az igazgató választmány több ajándékokról, mikkel a tudomány és iparügy baráti ásványgyüjteményünket gazdagiták. – Jelesül nagyméltóságu gróf Keglevich Gábor ur ő exclja meghagyásábol Jassik Menyhért ur a tornai uradalomban levő némelly bányákból és hegyekről több ércz darabokat szolgáltatott be. – Tovabbá t. Miketz András ur, a nm. kir. kincstárnál titoknak, gazdag ásványgyüjteményéből olly gyüjteléket szemelt ki, melly a Pauer ur által előadott programmhoz képest a szükséges mutatványokat foglalja magában, e becses és tanulságos gyüjteményéből már 108 darabot adott be, s még folytatni szivesen megigéré. – Dr. Nendtwich Károl tiz különféle kőszénpéldányokkal kedveskedett.
Nttü Kronperger Antal ur magyar nyelvtani előadásainak hallgatói megint szaporodának a pesti lakosság minden rendü s osztálybeli férfiaiból, ifjaiból, sőt asszonyaiból is. Franczia nyelvi leczkéit is szorgalmas és nagy előmenetelt tanusitó ifjuság látogatja.
Glembay Károl ur rajztanitványainak száma már 64-re megy, s folyvást szaporodik ugy annyira, mikint mielőbb szükség leszen a felvételt a hely szüke miatt bezárni. Tandijas ifjaink is többen vannak, s a választmány azon pénzilleték fejében, mellyet Glembay ur hazafiui s ügy szeretete az intézetnek áldozott, több, öszvesen 37 pft áru rajzpéldányokat rendelt megvétetni, mik asztalosok, lakatosok, kőmüvesek, ácsok, kőfaragók és szobafestők számára a legjobb mintákat szolgáltatják.
Gelenczei M. Pál ur betüvetési s most már tértani előadásai 19 hallgatónak örvendenek, kiknek legtöbbjei mérnökök. – Február 7. 1846.
261II. Iparegyesületi rajzoktatói tanszékre csődület. – A haszon, mellyet jól vezetett rajzoktatás az iparos munkák nemesitésére gyakorol, – a siekr, mellyel az egyesületünk körében meginditott rajzoktatást t. i. Glembay Károl ur eddig folytatta, – s azon, mondhatni tódulás, mellyel a helybeli iparos fiatalság ez oktatást keresi: arra határozák az igazgató választmányt, hogy a rajzoktatást, mellyet eddig Glembay ur rendkivülileg adott, rendes otkatássá változtassa, s a tanszéknek ezutánra a közgyülésileg meghatározott tiszteletdijt kirendelje. A fenálló szabályok szerint pedig minden rendes oktatónak választásánál csődületnek kellvén tartatni: az a jövő martius hónap 13-kára tüzetett ki, felszólitatván mind azok, kik e tanszékre lépni ohajtanak, hogy ajánlkozásaikat e napra e jegyzőséghez beadni sziveskedjenek. A rajzoktatás az iparnak minden ágaira kiterjeszkedik, – minthogy azonban a választmány épen sem akarja, hogy oktatója csupán másoltató rajzmester legyen, sőt inkább óhajtja, hogy az idomzatok különféle viszonyait tudományosan és okadolva fejtegethesse a tanitványok előtt: annálfogva az ajánlkozóknál különös ajánlásul fog tekintetni, ha azok a tectonica tanaival ismereteseknek bizonyitandják magokat. Az egyesület pénztára 150 p.ft. tiszteletdíjjal honorálhatja csak az oktatót, – de órái nem is lesznek advák, csak ünnep- és vasárnapokon délelőtt 9–12-ig. Mint minden választásoknál, ugy a rajzoktatóságnál is ismertető leczkére lesznek az ajánlkozók meghiva. – Februar7. 1846.
Csanády, jegyző.
A pesti müegyesület vasárnap f. évi február 15. délelőtti 10 órakor a nemzeti casinóban rendkivüli közgyülést tartand, mellyre a t. cz. részvényesek minél nagyobb számmal megjelenni, tisztelettel kéretnek. A közgyülés rendeletéből közli
Ritter Sándor
egyesületi titkár.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi