Vegyes közlemények.

Full text search

Vegyes közlemények.
Hazai művészünk iránt megtisztelő elismerés: Múlt 1844-ik esztendőben pesti erőművész Szijj Sámuel urtól, egy általa készített cséplő gépet próbára hozattam, s állittattam fel, melly cséplő gép várakozásomnak annyira megfelelt, hogy egy második illyféle gép felállitására is elhatároztam magamat, s emlitett erőművész által, ugyan ezen géphez, e f.évben még egy másikat állittattam, s az folytonosan történő használása után, a próbát teljesen kiállván, teljes megelégedésemre van; és ezen oknál fogva nem mulazthatom el, hogy Szijj Sámuel pesti erőművész által készittetni szokott cséplő gépet minden gazdának figyelmébe ne ajánljam, mint ollyat, mellyért a vevő pénzét nem hijába adja ki. Költ Kolosvártt dec. 10-kén 1845.
Gr. Teleki János.
E hónap 4-kén érkezett a magyar középponti vasut főigazgatóságától a pesti igazgatósághoz egy rendelmény, mellynél fogva a vaspálya műhelyeiben dolgozó kézművesek napszáma név szerint a művezetőké 1 ft 30 krról 50 krra, a legényeké pedig 1 frtról 40 krra p. p. szállítatik; hasonlókép egyéb munkások napszáma is 48 król 30 krra. Minek következtében az érdeklettek e devalvationak nem levén baráti, a műhelyeket azonnal oda hagyták 262többen mint 300-an. Ullman igazgató úr e miatt rögtön Bécsbe utazott.
Az élelemszerek, s egyéb első szükségű árúk tárgyában a n. m. helytartó tanácstól kiküldött kir. biztosság müködésének látszatja is van már, mert egy részről mint az Ungar elmésen megjegyzi, a marhahús fogyasztók minden fonton 1/3-el többet kapnak mint eddig, azzal t. i. melly eddig az emberséggel méretni kellett fontból hiányzott, más részről pedig egyike a budai ölfakereskedéseknek, mivel benne az ölek az igaz mértéket meg nem ütötték, további rendelkezésig bezáratott.
E hónap elejétől fogva a Leopold-téren két arkandi lámpával szaporodott a világitó szerek száma. Reménylik a környékben lakók, hogy olaj is leend bele való, nem mint főkép holdtöltekor ha bár a holdat áthathatlan felhők fedik is, történni szokott itt ott nem ritkán.
Hajós legénység fordúlt meg a fővárosban e napokban Tolna, Apathin és Mohács tájáról, a gőzhajókra ajánlkozó, de majd mind czélt nem réve tértek vissza. Ad vocem hajós legény, kiknek itt havi bérök 12 pgő frt. Lássuk mint van a tengeren.
Amerikai hajókon a matrózoknak szokott havi dijúl adnak 70 schillinget (35 forint pengőp.) angol hajókon 50–60 schill., dán- és norvég hajókon 40 schill., franczia és spanyol hajókon 30–40 sch.
Münchenben ottani bankier Schaetzler Józs. vezérlete alatt egy egyesűlet alakúlt, melly czélúl tűzte ki egy a várost kereszt alakban négyfelé átmetsző vasutat építeni. A kormány az egyesűlet czélját kedvező méltánylással megdicsérvén, magát a vállalatot azon kikötéssel engedte meg, hogy a vasutat átmetsző kocsi-utak szélessége, a járdát azonban nem tudván bele, legalább 6 öl legyen. A társaság illy engedély mellett alakúlt, s rövid időn megkezdi munkálatát. Hátráltató, leverő, vagy károsító ellenvállalatot hogy a kormány engedélyezni fogna, nem igen kell tőle tartani. – Ki Münchent isméri, képzelheti milly dicső lesz e gyönyörü tervszerűleg épitett városban a kereszt-vasut-vonal.
A keletindiai posta Trieten s Németföldön keresztűl Londonba vezetésenek próbájával aligha fel nem hagynak, miután kitünt, hogy Marseille felé ugyan az mintegy két nappal érkezik meg hamarább Londonba.
Algierban Bona környékén nagy mennyiségü vasérczre akadtak, s roppant gazdagságu vashámorokhoz mutatkozik remény. Az illetők bizonyosan nem hagyják az isten áldását használatlanul mint bizonyos keleti faj szokta, melly ha kényelmének daczára tenni indul is, neki rohan a sok kényelem-politica-hős, s marad a régi.
Angol kikötőkben a decemberi viharok 90 hajót rongáltak ugy össze, hogy majd nem ind hasznavehetetlen. E szerencsétlenségnél több mint 100 ember veszté életét.

 

 

Ziarele Arcanum
Ziarele Arcanum

Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi

Arcanum logo

Arcanum se ocupă cu digitalizarea în masă, cu arhivarea și cu publicarea materialelor tipărite.

Despre noi Contact Apariții în presă

Languages







Ziarele Arcanum

Ziarele Arcanum
Vezi ce au spus ziarele din ultimii 250 de ani despre acest subiect!

Arată-mi